Author photoMartina Gregová 09.05.2023 18:30

Unikátne spojenie mesta a prírody: Nový park vznikne priamo na hladine jazera

Nielen nábrežia, ale aj samotné vodné toky či plochy sa môžu stať plnohodnotnou súčasťou mesta. Nový park, ktorý vznikne neďaleko severotalianskej metropoly, je toho dôkazom. Jedna jeho časť bude totiž postavená priamo na hladine jazera.

Zdroj: MAST

Zdroj: MAST

V obci Segrate, ktorá je označovaná ako východné predmestie Milána, čoskoro vznikne nový mestský park. Ten by sa mal nachádzať na mieste bývalého pieskovcového lomu. Vybudovaný bude v priamej nadväznosti na neďaleké jazero. Vďaka svojej výnimočnej polohe v blízkosti ekonomicky najvýznamnejšieho talianskeho meta a zároveň dostatočne ďaleko od mestského ruchu sa pravdepodobne stane obľúbenou destináciou na oddych, a to nielen pre obyvateľov Segrate, ale aj pre samotných Milánčanov.  

Obec na návrh parku oslovila kodanské štúdio MAST, ktoré sa dlhodobo venuje projektom, zameraným na posilňovanie vzťahu mesta a vody. Štúdio na vývoji projektu spolupracovalo s miestnym pracoviskom ASZ Architetti, ako aj s inžiniermi z GLM.

Dánski architekti sú v obdobných projektoch skúsení. „Naša práca má korene v škandinávskej dizajnérskej tradícii a pracujeme so všetkými typológiami a mierkami, od malých, precízne vytvorených inštalácií, cez móla a parky, až po plány rozvoja celých nábrežných štvrtí,” opisujú architekti svoje zameranie. Nedávno dokonca architektonická kancelária vyvinula projekt „Land on Water", ktorý poskytuje adaptabilné riešenie na výstavbu takmer akejkoľvek typológie na vodnej hladine - vrátane plávajúcich domov, kempingov, ako aj malých parkov či komunitných centier.  

Galéria

  • Zdroj: MAST
  • Zdroj: MAST
  • Zdroj: MAST
  • Zdroj: MAST
  • Zdroj: MAST
  • Zdroj: MAST

Bývalý lom v obci Segrate je široký vyše jeden kilometer a hlboký približne 60 metrov. Riešená oblasť bola dlhé roky nevyužívaná. V súčasnosti sa v lokalite nachádzajú chátrajúce priemyselné stavby aj bujná vegetácia, o ktorú sa obec dlhé roky príliš nestarala. Hlavným zámerom architektov je snaha pretvoriť dané územie na rekreačnú oblasť s mnohostranným využitím, ktorá bude obklopená prírodným prostredím neďalekého lesa. 

Prvým krokom v rámci projektu bol návrh série drevených chodníkov a lávok, ktoré celú oblasť sprístupňujú peším aj cyklistom. Následne štúdio navrhlo sériu prevažne drevených objektov menších mierok. V ich priestoroch by sa po novom mala nachádzať napríklad reštaurácia, požičovňa lodí či wellnesscentrum. V rámci projektu by mal vzniknúť aj menší amfiteáter, ktorý bude v budúcnosti hostiť rôzne kultúrne či spoločenské akcie.  

Niektoré z objektov sú navyše navrhované na plávajúcich základoch, čím pomyselne ešte viac stierajú hranicu medzi mestom a vodnou plochou nádrže. Súčasťou návrhu sú aj vegetačné strechy či rovno celé plávajúce parky, ktoré zabezpečia, že nové objekty ľahšie splynú s prírodným prostredím. Stromy zároveň vytvoria potrebný tieň a podporia biodiverzitu v riešenej oblasti.  

Nosná konštrukcia objektov bude tvorená prevažne z drevených trámov, ktoré budú v plnej miere prefabrikované. To výrazným spôsobom skráti celú výstavbu. Na opláštenie objektov bude použité drevo z miestnych zdrojov, čo zas pozitívne ovplyvní ekologickú stránku projektu. Aby budovy prirodzene zapadli do prírodne pôsobiaceho prostredia bývalého lomu, ostanú ich fasády neošetrené, vďaka čomu po čase vyblednú. 

Okolie vodných tokov či plôch je neodeliteľnou, no z urbanistického hľadiska mnohokrát nepochopenou súčasťou mnohých miest. V posledných rokoch však čoraz viac municipalít uznáva veľký potenciál týchto priestorov a ich dôležitosť v rámci urbanistického plánovania. Čoraz častejšie sa tak objavujú projekty, ktoré sa snažia tieto priestory znovuzačleniť do mestského života.  

Projekt z Milána však posúva latku ešte o čosi vyššie. Vďaka niekoľkoročnej praxi ateliéru MAST sa nebude nový park nachádzať len v tesnej blízkosti nádrže. Voľnočasové a odddychové priestory a plochy budú rozšírené až na jeho hladinu, čím sa posunie hranica medzi mestom a vodnou plochou. 

Vďaka mierke navrhovaných objektov, materiálom použitým na ich výstavbu aj riešeniu pešej infraštruktúry návrh plne rešpektuje hodnotné prírodné prostredie. „Projekt je vďaka mnohým aspektom prvý svojho druhu v Taliansku a jedným z prvých vo svete. Predstavuje inovatívny vývoj, ktorý odomyká prístup k jedinečnému prírodnému prostrediu,” uzatvára Marshall Blecher, spoluzakladateľ štúdia MAST. Ide o dôkaz, že v záujme zlepšenia kvality verejného priestoru sa dajú využiť na prvý pohľad aj nevyužiteľné plochy - a to je lekcia pre všetky svetové metropoly, vrátane Bratislavy.   

 

(MAST, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube