Author photoMartina Gregová 09.07.2023 19:13

Unikát hodný ochrany. Z významného pivovaru sa stal katalyzátor rozvoja mesta

Kedysi významný český pivovar už dávno ukončil výrobu, jeho tradícia ale prežije. Vďaka rozsiahlej konverzii sa atraktívny areál zmenil na nový technologický park. Jedinečná priemyselná architektúra objektu umožnila vytvorenie veľkolepých priestorov pre prácu, vzdelávanie aj usporadúvanie rôznych podujatí. Ide o základ budúceho rozvoja celej štvrte. 

Autor: Petr Polák

Autor: Petr Polák

S výstavbou bývalého plzenského pivovaru Světovar sa začalo už v roku 1910. Návrh pôvodnej budovy pochádza od architekta Bohuslava Strébla. Areál, pôvodne rozdelený do troch blokov, bol postavený v štýle architektonickej moderny. Svojmu primárnemu účelu slúžil až do roku 1932. Následne boli jeho priestory využívané najmä ako sklady rôznych firiem či dokonca armády. O niekoľko desaťročí neskôr bol bývalý pivovar aj s okolitým areálom vďaka svojej jedinečnej architektonickej hodnote dokonca vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. 

Niekoľko rokov dozadu sa uvažovalo o tom, že sa budovy nachádzajúce sa v areáli, premenia na multikultúrne centrum s názvom Cultural Factory. Plány mesta však z viacerých dôvodov nevyšli a projekt Cultural Factory bol napokon zastavený. V roku 2019 mesto prišlo s novým zámerom, ktorý sa len pred nedávnom podarilo úspešne zrealizovať.

Pivovar Světovar sa zmenil na TechTower - technologický park, ktorý vytvára zázemie pre rôzne firmy, programátorov či začínajúcich podnikateľov. Okrem toho sa v priestoroch TechTower po novom nachádzajú aj dielne, testovacia vodná nádrž či multifunkčná sála. Za návrhom rozsiahlej konverzie stojí Tereza Vojtešková a Milan Varvařovský.

Galéria

  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák
  • Autor: Petr Polák

Projekt stavia na koncepte zachovania industriálnej pamäte objektu za súčasného prispôsobenia jeho vnútorných priestorov požadovaným funkciám. Celkovo majú nové priestory rozlohu vyše 10-tisíc metrov štvorcových. Mestu priniesli vyše 2,5-tisíc metrov štvorcových kancelárií a coworkingové centrum. Okrem toho môžu záujemcovia využívať aj zasadacie miestnosti. Na najvyššom podlaží vznikla nová galéria, v ktorej sa nachádza expozícia, približujúca návštevníkom históriu pivovaru.

Z architektonického hľadiska sa najvýraznejším prvkom v rámci konverzie stalo otvorenie celej fasády. Keďže pôvodný objekt okná k svojej funkcii takmer vôbec nepotreboval, väčšina jeho fasád bola donedávna úplne bez nich. Aby architekti zachovali industriálny charakter budovy, zvolili mierne historizujúce okná s vertikálno-horizontálnym členením, ktoré sú pre podobné objekty charakteristické.

Výraznou zmenou prešli aj vnútorné priestory, ktoré bolo potrebné prispôsobiť novým funkciám. Vďaka veľkorysým výškam bývalého priemyselného objektu bolo možné navýšenie kapacít jednotlivých priestorov prostredníctvom vloženia medzipodlažia. V zmysle súčasných pamiatkarskych postupov architekti nové prvky od tých pôvodných jasne odlíšili. Interiérom dominuje svetlá preglejka, biele a čierne prvky aj zopár farebných akcentov.  

Výraznou zmenou prešlo navyše aj okolie objektu. Kým v minulosti bol celý areál voči mestu skôr uzavretý, po konverzii sa z neho stala plnohodnotná súčasť mesta. V okolí pivovaru sa upravili spevnené plochy a došlo k výsadbe novej zelene.  

Okrem toho sa v blízkej dobe počíta s výstavbou v okolí areálu. V horizonte niekoľkých rokov tu pravdepodobne budú stáť nové bytové domy, občianska vybavenosť a kancelárie. Konverzia pivovaru na nové technologické centrum TechTower tak pravdepodobne odštartovala rozvoj celej mestskej časti.  

Aj keď konverzia plzenského pivovaru Světovar patrí medzi najznámejšie príklady svojho druhu v Česku za uplynulé roky, ani zďaleka nie je jediná. V posledných rokoch naši českí susedia vracajú priemyselným objektom život pomerne často. Medzi ďalšie príklady, ktoré rozhodne stoja za zmienku, patrí plánovaná Nová Zbrojovka v Brne alebo Cukrovar Modřany. Úspešné sú aj relatívne menšie mestá, ktoré zachraňujú industriálne objekty a dávajú im nový život. 

Výnimočnosť industriálnych objektov a ich areálov tkvie v ich mierke, materiáloch a často aj v ich polohe v rámci mesta. Mnohé budovy, postavené ešte pred nástupom modernej architektúry alebo v jej počiatkoch, majú nezriedka aj jedinečnú architektonickú hodnotu, ktorú sa našťastie architekti a investori v čoraz silnejšej miere učia oceňovať, zachovávať a nanovo využívať. Vďaka projektom tohto typu sa roky zanedbávané územia či objekty stávajú plnohodnotnou súčasťou našich miest.

 

(Plzenský denník, VJTSK, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube