Author photoMartina Gregová 23.03.2023 18:11

Spojenie toho najlepšieho. Projekt Dock Mill prepája drevo, industriál a nábrežie

Projekt Dock Mill je rozšírením objektu starého mlyna, nachádzajúceho sa na nábreží Grand Canal Docks v Dubline. Podľa jeho autorov návrh spochybňuje zaužívané spôsoby, ktorými sa pozeráme na mestské prostredie. Využíva pritom drevo, ktoré potvrdzuje svoj význam ako stavebný materiál budúcnosti.

Zdroj: Urban Agency

Zdroj: Urban Agency

Pokrok v stavebných technológiách aj v procesoch stavania v posledných rokoch umožnil v mestách po celom svete vyrásť výškovým budovám s drevenými konštrukciami rôznych typológií. Ich autori o nich mnohokrát hovoria ako o vzoroch pre budúcu výstavbu. Jedným z takýchto projektov je Dock Mill, rezidenčný objekt, ktorý sa po vybudovaní zaradí medzi najvyššie drevené stavby v Európe. Tým sa stane precedensom pre budúce projekty drevostavieb v národnom aj globálnom meradle. Za jeho návrhom stojí štúdio Urban Agency.  

Návrh si objednala developerská spoločnosť Lioncor, ktorá o sebe tvrdí, že stavebné normy nielen spĺňa, ale snaží sa ich zakaždým aj prekonávať. Dôkazom je hneď niekoľko rezidenčných projektov naprieč celým Írskom, ktoré sa vyznačujú využívaním udržateľných technológii a silným dôrazom na vizuálnu aj stavebnú kvalitu.

„Naša spolupráca s architektmi z Urban Agency vyústila do vytvorenia skutočne jedinečnej a udržateľnej architektúry, ktorá nielenže spochybňuje zaužívané spôsoby, akými sa pozeráme na mestské prostredie, ale tiež aj vyzdvihuje potrebu viac experimentovať so stavebných postupmi a materiálmi,” povedal o projekte John Maxwell, generálny riaditeľ spoločnosti Lioncor. 

Galéria

  • Zdroj: Urban Agency
  • Zdroj: Urban Agency
  • Zdroj: Urban Agency
  • Zdroj: Urban Agency
  • Zdroj: Urban Agency

Dock Mill je rozšírením existujúcej budovy starého mlyna, nachádzajúceho sa na nábreží Grand Canal v meste Dublin. Po dokončení bude dosahovať výšku takmer 72 metrov. Samotná drevená nadstavba bude merať 50 metrov, zvyšnú časť zaberie konštrukcia pôvodného objektu. V procese rekonštrukcie bude najprv odstránená strecha historického mlyna a následne sa vloží drevená konštrucia, dosahujúca úctyhodnú výšku.  

„Vďaka svojim vlastnostiam je drevo dokonalým riešením pre inovatívnu nadstavbu existujúceho historického mlyna, ktorý zároveň ilustruje potenciál opätovného využitia a zachovania nášho národného architektonického dedičstva. Súčasne spĺňa požiadavku na vytvorenie väčšieho priestoru rozširovaním do výšky a nie do šírky,” hovoria architekti zo štúdia Urban Agency. 

Hlavnou inšpiráciou pre hmotové riešenie objektu bol práve materiál, ktorý tvorí prevažnú časť jej nosnej konštrukcie - drevo. „Nadstavba, vychádzajúca z pôvodnej existujúcej štruktúry mlyna, rastie smerom nahor v podobe výrazných drevených krokiev, ktoré napodobňujú vetvy stromov,” špecifikujú autori návrhu. Okrem toho sa tvarom objektu snažili nadviazať aj na siluetu mlyna, ktorý má v súčasnosti sedlovú strechu typickú pre priemyselnú oblasť, v ktorej sa nachádza.

V interiéri starej stavby sa budú nachádzať nové bytové domy. Priestory pôvodného objektu však predtým prejdú rozsiahlou rekonštrukciou. V novej časti sa majú podľa slov architektov nachádzať prevažne kancelárie aj zimná záhrada. Tie sú navrhnuté dostatočne flexibilne, aby sa ľahko prispôsobili budúcim požiadavkám ich prenajímateľov. Vnútorné priestory vo finále zaberú plochu viac ako 2.000 metrov štvorcových. 

Okrem riešenia samotného objektu návrh upravuje aj jeho okolie. Architekti pred budovou navrhli nové pobytové aj komunikačné priestory v podobe atypicky riešených schodov a menších vodných plôch. Tie sa tiahnu pozdĺž značnej časti nábrežia Grand Canal Docks, čím ho vizuálne zjednocujú.  

Tím, ktorý stojí za návrhom projektu Dock Mill, pri jeho predstavovaní poukazoval aj na tradíciu drevených stavieb, budovaných po tisícročia. „Drevo ako tradičný materiál bol postupom času takmer úplne vylúčený z moderného urbanistického a architektonického dizajnu. Jeho udržateľnosť, flexibilita, pomerne ľahká preprava a prirodzená krása však privádza tento materiál späť do modernej architektúry,” konštatujú.  Architekti pritom pracujú aj na iných projektoch tohto typu. Väčšina z nich sa nachádza na území Kanady, kde sú normy v tejto oblasti o čosi prívetivejšie. Ako sami tvrdia, najväčšou výzvou sú vždy práve lokálne regulácie.  

V súčasnosti je najvyššou drevenou stavbou na svete Mjøstårnet od Voll Arkitekter. Táto budova vysoká 85,4 metra sa nachádza v Nórsku a patrí medzi najvyššie v krajine. O čosi miernejšie ako u nás sú aj normy v susednom Rakúsku (kde pred niekoľkými rokmi vznikol napríklad projekt HoHo) či v Českej republike (v ktorej bola len nedávno postavená najvyššia drevená stavba v krajine). Projekt Dock Mill je teda len pokračovaním snáh architektov po celom svete vrátiť dreveným stavbám ich miesto v (nielen) mestskej výstavbe.  

 

(Dezeen, LIONCOR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube