Author photoMartina Gregová 21.12.2022 20:49

Totálna transformácia. Z miesta, kde sa vyrábali zbrane, sa stane nové centrum mesta

V priebehu nasledujúcich rokov sa z bývalého výrobného areálu zbrojovky v Brne stane plnohodnotná mestská štvrť. Svojim obyvateľom poskytne okrem bytov nové kancelárske, komerčné alebo kultúrne priestory. Dôležitou súčasťou projektu Novej Zbrojovky bude aj výstavba úplne novej základnej a materskej školy.

Zdroj: CPI Property Group

Zdroj: CPI Property Group

História brnenskej Zbrojovky siaha až do dôb Rakúsko-Uhorska. Počas Prvej svetovej vojny sa v tejto časti Brna nachádzalo niekoľko menších dielní na opravu vojenských diel. Zbrojovka, ako plnohodnotná pobočka viedenskej centrály, mala tieto dielne nahradiť. S jej výstavbou sa začalo v roku 1918. V rozmedzí rokov 1929 až 1990 sa areál postupne rozrastal. Okrem zbraní sa v ňom vyrábali napríklad aj automobily, výpočtová technika či traktory. Od 90. rokov však výroba začala upadať. To viedlo až ku krachu firmy v roku 2006 aj následnému prepusteniu posledných zamestnancov. Od tej doby mal areál rôznych majiteľov a objavilo sa hneď niekoľko neúspešných pokusov o jeho prestavbu.

Významným miľníkom bol rok 2016, kedy areál prebrala skupina CPI Property Group s cieľom premeniť ho na modernú štvrť pre život. Dvadsaťdva-hektárový brownfield plánuje spoločnosť premeniť na živú a dostupnú časť mesta. Zakladá si pritom na udržateľnosti aj rešpekte k historickému odkazu Zbrojovky. „Staviame štvrť, ktorá prinesie Brnu byty, kancelárie a možnosti rekreácie. Ale náš cieľ je väčší. Chceme Novú Zbrojovku vybaviť pre potreby každodenného života. Urobiť ju prívetivou k rodinám, študentom, podnikateľom aj životnému prostrediu. Vytvoriť tu komunitu. Nová Zbrojovka postupne ožije v šiestich etapách," objasňuje svoj zámer developer.

Prvá etapa zahŕňa výstavbu šiestich stavebných blokov. Záujemcovia v nich nájdu 370 bytov určených na predaj či prenájom, viac ako 50.000 metrov štvorcových kancelárskych priestorov či približne 15.000 metrov štvorcových komerčných priestorov. S rešpektom k historickému odkazu oblasti, bude v tejto etape prebiehať aj kompletná rekonštrukcia dvoch historických objektov – Správnej budovy a Kotolne. V budove bývalej kotolne by podľa návrhu od architektonického štúdia KOGAA mali vzniknúť co-workingové kancelárie, reštaurácie aj ateliéry.

Galéria

  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Zdroj: CPI Property Group
  • Nová škola. Zdroj: SOA Achitekti
  • Zdroj: KOGAA

Druhá etapa projektu má navýšiť kapacity bytových priestorov aj zelených plôch. Stavať sa bude pozdĺž nábrežia Svitavy a odtiaľ smerom k námestiu a novovzniknutej mestskej triede Nová Šámalova. Celú etapu potom zakončí rekonštrukcia Haly 76. Ďalšia fáza vývoja bude realizovaná v spolupráci s mestom Brno. Jej súčasťou bude výstavba novej základnej školy, multifunkčnej športovej haly aj ďalších verejných služieb. 

Medzi rokmi 2027-2032 bude prebiehať výstavba ďalšej fázy. Hlavným bodom realizácie bude vybudovanie kancelárskeho komplexu Office Park. Podľa spoločnosti CPI Property Group ponúkne: „... najvyššie štandardy z hľadiska ekonomického, sociálneho aj environmentálneho." Následne budú postupne pribúdať ďalšie bytové aj nebytové priestory, ktorých bližšie využitie sa bude ďalej špecifikovať v priebehu rozvoja projektu. 

Spoločnosť vyvíja snahy, zamerané na participáciu obyvateľov Brna. „Chceme vybudovať Novú Zbrojovku tak, aby sa v nej dobre žilo. Preto potrebujeme poznať váš názor. Pravidelne tu preto nájdete hlasovanie o plánovaných projektoch a realizáciách. Aj vy tak môžete ovplyvniť, ako bude Nová Zbrojovka vyzerať," vyzýva CPI Property Group návštevníkov stránky. Celková výška investície sa odhaduje na vyše 730 miliónov eur. Dokončenie premeny Zbrojovky na novú mestskú štvrť je odhadované na rok 2033, pričom úzko súvisí aj s nutnými protipovodňovými opatreniami. V rámci projektu boli vyhlásené už dve architektonické súťaže.

Prvá bola vyhlásená v apríli tohto roku. Jej cieľom bolo získať novú podobu Mosta Svitava. Otvorenú medzinárodnú súťaž vyhralo britské architektonické štúdio Williams Matthews Associates. Most bude pokračovať v novo plánovanej ulici na severnom brehu a spojí ju s južným brehom, v mieste bývalej priemyselnej zóny, ktorá sa zregeneruje na nový kultúrny uzol. Navrhnutý oceľový most je podľa architektov ekonomicky aj materiálovo šetrný a vďaka svojmu tvaru ľahko zapadne do prostredia.

V júni tohto roku bola vypísaná aj ďalšia súťaž. Tá mala vyriešiť novú podobu Základnej a materskej školy Nová Zbrojovka. So svojim návrhom vyhralo architektonické štúdio SOA Architekti. „S dôrazom na kvalitný zdieľaný verejný priestor objekt dopĺňa hustú sieť novej mestskej štvrte. Prostredníctvom novej hmoty vstupuje verejný záujem sebavedome do ambiciózneho developerského projektu a akcentuje vzdelávanie ako základný stavebný kameň spoločnosti," opísali svoj návrh autori víťazného projektu.

Premena bývalého zbrojárskeho areálu a jeho okolia na novú polyfunkčnú zónu je jedným z najväčších prebiehajúcich projektov v Brne. Obyvateľom mesta v budúcnosti prinesie nové možnosti bývania, práce aj rekreácie. Vďaka konverzii niekoľkých historických objektov, nachádzajúcich sa na danom území, sa nezabudne ani na minulosť bývalej priemyselnej oblasti. Výsledky architektonických súťaží, ktoré boli doteraz vyhlásené, zatiaľ nasvedčujú tomu, že súčasťou Novej Zbrojovky by mohla byť naozaj kvalitná architektektúra. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube