Author photoMartina Gregová 11.04.2024 20:00

Toalety ako atrakcia? Svetová metropola mení povesť verejných záchodov, spolupracuje s poprednými architektmi

Projekt Tokyo Toilet si dal v roku 2018 za cieľ zbúrať stigmu, spojenú s verejnými toaletami ako špinavými a tmavými miestami. Vďaka spolupráci s lokálnymi aj medzinárodne uznávanými architekmi vznikli po celom Tokiu verejné toalety, ktoré vo svete nemajú obdobu.

Autor: Satoshi Nagare

Autor: Satoshi Nagare

Verejné toalety ešte pre pár rokmi tvorili dôležitú súčasť verejného priestoru mnohých väčších slovenských miest. Dnes sa z neho takmer úplne vytratili. Viaceré svetové metropoly však aj dnes chápu, že výstavba takýchto zariadení je pre komfort obyvateľov a návštevníkov nesmierne dôležitá. S cieľom poprieť všeobecné očakávanie, že verejné toalety musia byť len tmavými a špinavými miestami a zároveň vyzdvihnúť ich dôležitosť, spustila nadácia Nippon Foundation v roku 2018 projekt Tokyo Toilet.  

K spolupráci na návrhu tokijských verejných toaliet nadácia vyzvala viacero svetovo uznávaných architektonických štúdií. Patria k nim napríklad japonskí architekti Shigeru Ban či Kengo Kuma. Inciatíva Tokyo Toilet okrem návrhu a realizácie objektov do dnešného dňa zabezpečuje tiež údržbu a čistenie priestorov, čím výrazným spôsobom napomáha k ich bezkolíznemu fungovaniu.  

V rámci iniciatívy bolo v priebehu šiestich rokov navrhnutých a vybudovaných celkovo 17 verejných toaliet. Architekti, ktorí ich návrhom prispeli k lepšiemu verejnému priestoru japonskej metropoly tvrdia, že všetky projekty boli navrhnuté s ohľadom na bezpečnosť, čistotu a inkluzívnosť. 

Galéria

  • Stanica Higashi Sanchome. Autor: Satoshi Nagare
  • Minipark Yoyogi Fukamachi. Autor: Satoshi Nagare
  • Park Ebisu. Autor: Satoshi Nagare
  • Park Jingu-Dori. Autor: Satoshi Nagare
  • Stanica Ebusi. Autor: Satoshi Nagare
  • Park Nishihara Itchome. Autor: Satoshi Nagare
  • Ulica Nishisando. Autor: Satoshi Nagare
  • Park Nanago Dori. Autor: Satoshi Nagare
  • Mestská časť Hatagaya. Autor: Satoshi Nagare

Neďaleko stanice Higashi Sanchome môžu obyvatelia a návštevníci Tokya naraziť napríklad na objekt verejných toaliet od dizajnérky Nao Tamura. Jeho tvaroslovie vychádza z tradičnej japonskej metódy balenia darčekov. Vyznačuje sa výraznou červenou farbou. „Renovácia týchto verejných priestorov bola koncipovaná v duchu pohostinnosti a ako symbolický darček pre medzinárodných návštevníkov mestskej časti Shibuya," tvrdí Tamura. 

Medzi najkontroverznejšie projekty patrí návrh verejných toaliet v miniparku Yoyogi Fukamachi a v parku Haru-no-Ogawa. Za ich návrhom stojí držiteľ Pritzkerovej ceny Shigeru Ban. Fasáda týchto objektov je zložená z niekoľkých dielov farebných sklenených tabúľ. Tie v čase užívania stmavnú pre pocit súkromia. V opačnom prípade môžu návštevníci parku ľahko sledovať ich obsadenosť.  

 

Stanica Higashi Sanchome. Autor: Satoshi Nagare

 

Súčasťou jedného z tokijských mestských parkov sú aj toalety navrhnuté interiérovým štúdiom Wonderwall. Tie svojim tvarom odkazujú na tradičnú japonskú architektúru. Steny boli navrhnuté z betónu. Ich usporiadanie pripomína bludisko. Medzi jednotlivými stenami sa otvárajú medzery, ktoré odhaľujú diskrétne vstupy do troch kabín. „Chceli sme navrhnúť zariadenie, ktoré sa dištancuje od architektonických konceptov a prvkov: ide o objekt, ktorý nenútene stojí v parku, ako keby išlo o vybavenie ihriska, lavičky alebo stromy,” popisujú dizajnéri.  

Zaujímavé koncepčné riešenie predstavil aj ďalší držiteľ Pritzkerovej ceny Tadao Ando. Kruhový objekt verejných toaliet má hlavnú fasádu vystavanú z kovových lamiel, ktoré sú rozmiestnené tak, aby zabezpečovali dostatok súkromia aj cirkuláciu vzduchu. Systém lamiel vo svojom návrhu využil aj Kashiwa Sato. Verejné toalety, ktoré vznikli na základe jeho návrhu, sa nachádzajú na stanici Ebusi. 

 

Stanica Ebusi. Autor: Satoshi Nagare

 

V ďalšom tokijskom parku vznikol objekt, ktorého fasáda v noci svieti ako lampáš, čo zvyšuje celkový pocit bezpečia nielen pre užívateľov toaliet, ale tiež celého parku. Podobný princíp využil tiež jeden z popredných svetových architektov a laureátov Pritzkerovej ceny Toyo Ito. V prípade jeho návrhu však tvar jednotlivých zariadení odkazuje na huby, ktoré rastú v neďalekom lese.  

Jedinečnú architektúru verejných toaliet predstavil aj Sou Fujimoto. Oddelené WC sú navzájom prepojené spoločným umývadlom, ktoré sa stalo neodmysliteľnou súčasťou dizajnu. „Tvar s veľkou priehlbinou v strede zahŕňa miesta na umývanie rúk pre ľudí rôznej výšky, aby si tu mohli umyť ruky všetci od detí až po starších ľudí, čím sa vytvorí rôznorodá komunita ľudí," tvrdí Fujimoto.  

 

Ulica Nishisando. Autor: Satoshi Nagare

 

Niektoré z projektov dokonca využívajú aj pokročilé technológie. Objekt verejných toaliet navrhnutý Kazoom Satom je napríklad plne ovládateľný pomocou hlasových povelov. Iné z predstavených projektov si zas dávajú za cieľ pôsobiť ako verejné umenie či naplniť aj iné funkcie ako tú prioritnú. Dizajnér Miles Pennington a DLX Design Lab z Tokijskej univerzity spolupracovali na vytvorení objektu, ktorý možno využiť zároveň ako výstavný priestor, kiosk, informačné centrum alebo miesto na verejné stretnutia. 

Projekt Tokyo Toilets sa snaží zbúrať stigmu spojenú s verejnými toaletami tým, že na ich návrh prizval medzinárodne uznávané architektonické štúdiá. Projekty, ktoré vďaka tejto spolupráci vznikli, výrazným spôsobom prispeli k vytvoreniu komfortnejších verejných priestorov, a to od parkov až po obyčajné, no zato frekventované pešie ťahy. Ide o ďalšiu vrstvu, ktorá prehlbuje kvalitu mestského prostredia v jednej z najväčších a najvýznamnejších metropol sveta.  

 

(Dezeen, Tokyo Toilet, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube