Author photoAdrian Gubčo 13.03.2024 16:30

Svetové podujatie v Bratislave: Slovenská metropola privíta popredných expertov, budú diskutovať o bezpečných mestách pre deti

Ak majú byť mestá udržateľné a poskytovať vysokú kvalitu života, musí sa v nich plánovať s ohľadom na bezpečnosť detí. Ide o názor, ktorý je medzi urbanistami, architektmi a odborníkmi na mestské prostredie čoraz rozšírenejší. Bratislava v tomto smere plánuje viacero projektov. V priebehu mája navyše bude hostiť medzinárodnú konferenciu Start with children, ktorej sa zúčastnia niektorí z najvýznamnejších svetových odborníkov.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, Nino Belovič / YIM.BA

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, Nino Belovič / YIM.BA

Deti sú veľmi špecifickými užívateľmi miest a mestských priestorov. Keďže sú menšie a nemajú ešte natoľko vyvinuté návyky, čo sa týka pohybu po uliciach, námestiach alebo parkoch, sú viac ohrozené negatívnymi dôsledkami zlého dizajnu verejného priestoru. Pokiaľ sa však cítia bezpečne, štandardne platí, že sa cítia bezpečne aj všetci ostatní. Preto panuje medzi odborníkmi zhoda, že mesto citlivé k deťom je kvalitné mesto s vysokou úrovňou udržateľnosti.

Viacero z týchto popredných expertov v celosvetovom meradle onedlho zavíta do Bratislavy.  V máji totiž privíta viac ako 30 špičkových odborníkov a odborníčok na tvorbu miest ohľaduplných voči potrebám detí. S cieľom odovzdať svoje know-how sa stretnú na medzinárodnej konferencii Start with children spolu so starostami, starostkami, primátormi, primátorkami svetových metropol, odbornou a širokou verejnosťou. Medzinárodný summit organizujú Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom Bratislava.

Jeho organizácia je v súlade s aktivitami mesta vo vzťahu k rozvoju verejného priestoru. „Verejný priestor je pre mňa ako primátora a architekta jeden z najdôležitejších aspektov zlepšovania kvality života v meste,“ hovorí Matúš Vallo, primátor hlavného mesta SR Bratislavy. „Ak sa v ňom cítia vítané a bezpečne deti, stáva sa otvorenejším, príjemnejším a bezpečnejším pre všetkých. Som presvedčený, že mesto je nevyhnutné plánovať aj s ohľadom na potreby detí, pomôže nám to dobre a zodpovedne vytvárať budúcnosť.“

Podľa MIBu ide o mimoriadne dôležitú tému vo vzťahu k budovaniu predpokladov pre zvyšovanie úrovne a kvality Bratislavy do budúcna. „Medzinárodné dohovory o právach dieťaťa hovoria nielen o bezpečnosti vo verejnom priestore, ale aj o práve na hru či slobodnom pohybe detí,“ pripomína riaditeľka Metropolitného inštitútu Bratislavy Petra Marko. „Zohľadňovanie potrieb detí a ich angažovanie v procese tvorby verejných priestorov nám pomáhajú budovať aktívnu generáciu so silným vzťahom k životnému prostrediu.“

Na konferenciu majú prísť o svojich skúsenostiach rozprávať uznávané kapacity, ktoré prinesú prípadové štúdie a inšpiratívne príbehy. K dosiaľ ohláseným rečníkom a rečníčkam patrí Jan Gehl, Sudeshna Chatterjee, Gil Peñalosa alebo Erion Veliaj.

Jan Gehl je dánsky architekt, profesor a konzultant v oblasti mestského dizajnu, spájaný najmä s pojmami mesto pre ľudí alebo ľudská mierka. Jeho mimoriadne úspešné publikácie aj konzultantská činnosť priniesli dramatickú humanizáciu viacerých svetových metropol. Sudeshna Chatterjee pochádza z Indie a je celosvetovo uznávanou urbanistkou, výskumníčkou, porotkyňou, pedagogičkou a publikujúcou autorkou. Založila výskumnú prax Action for Children's Environments, ktorá sa zameriava na to, ako životné prostredie, rozvoj a urbanizácia súvisia s deťmi a mladými ľuďmi.

Gil Peñalosa je kanadský urbanista, zakladateľ a predseda správnej rady kanadskej neziskovej organizácie 8 80 Cities. Je expertom v oblasti mestského dizajnu so zameraním na vek, zdravie a pohodu. Napokon Erion Veliaj je trojnásobným primátorom Tirany, hlavného mesta Albánska. Zo svojej pozície presadzuje prístup, ktorý kladie potreby detí na prvé miesto.

Mesto zhŕňa, že cieľom konferencie je nielen priniesť pozornosť pre tému plánovania a vytvárania miest s ohľadom na bezpečnosť a potreby detí, ale aj poskytnúť predstaviteľom miest a odborníkom z celého sveta platformu na diskusiu o výzvach, na zdieľanie úspechov, nadväzovanie kontaktov alebo výmenu skúseností. Tromi hlavnými témami samitu budú udržateľné plánovanie mesta, tvorba verejných priestorov s ohľadom na potreby detí a klimatická odolnosť.

Podujatie sa bude konať v dňoch 28. – 29. mája 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave. Počas týchto dní bude možné zúčastniť sa na prednáškach, paneloch, workshopoch, prehliadkach v historickom centre Bratislavy.

Hlavné mesto Slovenska sa tak na dva dni premení na miesto konania jednej z významných svetových urbanistických konferencií. Pre Bratislavu, ktorá sa usiluje o zlepšenie bezpečnosti detí napríklad vo forme úprav infraštruktúry v blízkosti škôl, ide o vynikajúce a mimoriadne dôležité podujatie. Výstupy z neho azda prispejú k ďalším projektom a zásahom, ktoré z nej urobia o čosi lepšie miesto pre život nielen detí, ale aj všetkých ostatných.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube