Author photoMartina Gregová 27.03.2023 18:15

Moderná brána do prestížneho kampusu. Nová budova bude symbolom aj srdcom života univerzity

Projekt Gateway v sebe spája reprezentatívnu, edukačnú, zdravotnícku aj administratívnu funkciu. Ako vstupná brána do kampusu prestížnej univerzity navyše podporuje aj tvorbu komunity. Budova je taktiež jedinečná navrhnutou modulárnou konštrukciou, vďaka ktorej sa očakáva jej rýchla výstavba.

Zdroj: Perkins & Will

Zdroj: Perkins & Will

Vstupné brány do univerzitných kampusov sú prvými priestormi, s ktorými sa stretávajú študenti, pedagógovia a návštevníci univerzity. Po celom svete preto vzdelávacie inštitúcie na ich návrhy oslovujú popredné architektonické štúdiá. Rovnako k tomu pristúpila aj známa University of British Columbia vo Vancouvri v Kanade. V spolupráci s globálne uznávaným štúdiom Perkins&Will a spoločnosťou Schmidt Hammer Lassen tak v roku 2021 vznikol projekt Gateway, vstupná brána do kampusu Point Grey. Prvé stavebné práce sa spustili pred pár dňami. 

Vo svojom návrhu architekti kládli dôraz na to, aby budova zapadla do okolitého prostredia, no zároveň bola aj dominantou lokality. Pred samotným objektom vznikne veľké verejné námestie, ktoré vďaka modelácii terénu vytvorí zaujímavé predpolie budovy, plné oddychových priestorov. Na navrhované námestie nadviaže aj systém vonkajších terás, umiestnených po celom obvode budovy, ktoré študentom poskytnú dodatočné pobytové priestory. Veľké okná na prízemí zároveň umožnia jasnú vizuálnu interakciu medzi užívateľmi objektu a upraveným vonkajším prostredím. 

Ako autori projektu sami tvrdia: „Architekúra je inšpirovaná ako prírodným prostredím, tak aj okolitým kampusom. Vizuálne a fyzické spojenia s krajinou a prírodnými materiálmi sú začlenené do celého priestoru. Táto idea sa pretavila do architektonického návrhu nielen rozsiahlym použitím dreva v interiéri budovy, ale aj v jej konštrukcii či fasádnom riešení. To je na prvom podlaží navrhnuté tak, aby opticky odľahčilo celý objekt. Stĺpový charakter fasády je zároveň reinterpretáciou samotných stromov v okolí budovy.  

Galéria

  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will
  • Zdroj: Perkins & Will

Od druhého po šieste podlažie architekti vo svojom návrhu odporúčajú použiť trojrozmerný obklad z terakoty, kompozitného kameňa alebo vystuženého betónu zo sklenených vlákien. Na každej úrovni objektu bude sklo samotieniace a dodá fasáde textúru aj reliéf. 

Ústredným bodom dizajnu sa stalo rozsiahle átrium plné denného svetla, ktoré prepája dve šesťpodlažné krídla budovy do jedného celku. Zároveň je átrium základným komunikačným aj oddychovým prvkom. Vďaka drevenému obloženiu aj odhalenej drevenej konštrukcii sa tento priestor stane príjemným miestom na spoločenské stretnutia.  

Jedinečnosť navrhovanej budovy spočíva v tom, že v sebe spája priestory pre vzdelávanie, zdravotnícke zariadenia aj administratívne funkcie. V objekte s rozlohou vyše 25.000 metrov štvorcových budú umiestnené posluchárne a učebne, zdravotnícke služby, mokré aj suché laboratóriá, priestory kliniky, telocvične, fitness centrum aj viaceré kancelárie.  

Budova Gateway je navrhnutá ako modulárny a prefabrikovaný systém. Na horných podlažiach je použitý hybridný systém drevených konštrukcií, ktorý povoľuje dostatočne dlhé rozpätia, čím vyhovuje rôznym programovým požiadavkám. Kompozitné drevo, rovnako ako aj betónové panely, budú vopred zmontované mimo staveniska a následne dovezené na miesto výstavby, čím sa celkový proces stavebných prác na pozemku výrazne urýchli.

Dizajnovým zámerom riešenia fasády je aj návrh takého modulárneho panelového plášťa, ktorý bude kompatibilný so samotnou konštrukciou budovy. Rovnako ako konštrukcia, tak aj plášť bude kompletne vyrobený a zmontovaný mimo staveniska.  

Medzi základné požiadavky investora patril ekologický prístup k návrhu, s čím súvisi ašpirácia budovy na získanie certifikátu LEED Gold a CaGBC Zero Carbon Building. Univerzita rovnako kládla aj dôraz na nadviazanie zmysluplnej spolupráce s miestnymi obyvateľmi (vrátane pôvodných Američanov) a firmami, ktorí by sa mali podieľať na stavebných prácach či dodávke potrebných stavebných materiálov. Vďaka tomu sa podporí lokálna výroba a zníži sa tak celkový dopad stavby na životné prostredie. Termín dokončenia budovy je plánovaný na rok 2024. 

V roku 2021 získal návrh budovy Gateway ocenenie Canadian Architect Award. Odborná porota na projekte ocenila najmä jeho prehľadné pôdorysné riešenie, vhodné zakomponovanie otvoreného átria a ľudskú mierku celkového návrhu. Na tomto projekte je však pozoruhodné aj mnohostranné využitie jednotlivých priestorov, počnúc vzdelávaním, administratívou až po zdravotnícke zariadenia. Všetky tieto aspekty spolu so zvolenou paletou materiálov, riešením konštrukcie aj spôsobom výstavby z neho robia jedinečný zámer.  

 

(Perkins&Will, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube