Author photoAdrian Gubčo 16.06.2023 12:20

Stratený sen: Ako mohol vyzerať druhý bratislavský mrakodrap

Do konca tohto roka by mal byť definitívne dokončený prvý bratislavský mrakodrap. Eurovea Tower je so svojimi 168 metrami výnimočným prvkom v obraze celého mesta. Nemusela byť jediná. V pláne bol aj druhý mrakodrap od developerskej divízie spoločnosti Arca Capital. Vízia Origami Tower však narazila na problémy firmy, ktorá je dnes v konkurze.

Origami Tower - verzia 1. Zdroj: Siebert + Talaš

Origami Tower - verzia 1. Zdroj: Siebert + Talaš

Arca Capital sa pred niekoľkými rokmi prezentovala ako ambiciózna finančná skupina, ktorá plánovala preraziť aj na developerskom trhu. Firma ohlásila nákup viacerých pozemkov, vrátane parciel v lukratívnych lokalitách. Postupne chcela rozbehnúť výstavbu štandardnejších aj luxusnejších obytných súborov vo viacerých mestských častiach. Vlajková loď skupiny však mala vzniknúť v Ružinove.

Investor sa chcel zaradiť k spoločnostiam, ktoré zanechajú výraznú pečať na tvári Bratislavy. Na veľkom nezastavanom pozemku na Mlynských nivách 63, na nároží budúceho mestského bulváru a kľúčovej dopravnej triedy v podobe Bajkalskej ulice, sa preto rozhodol vybudovať ikonický projekt. Priamo na rohu zmieňovaných ulíc mala vzniknúť veža, ktorá by patrila k najvyšším v metropole.

Arca Tower, prípadne Origami Tower, čo odráža jej architektúru, mala byť vysoko polyfunkčným „mestom v meste“. Veža by obsahovala služby na prízemí, kancelárske priestory na druhom až jedenástom podlaží, kancelárie alebo hotelové priestory na 11. až 23. podlaží a byty na zvyšných podlažiach, teda až po 48. podlažie (výnimkou sú 12. a 24. podlažie, ktoré mali byť technické). Celková výška by bola 162 metrov.

Galéria

  • Origami Tower - verzia 1. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 1. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 1. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 2. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 2. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 2. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 3. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 3. Zdroj: Siebert + Talaš
  • Origami Tower - verzia 3. Zdroj: Siebert + Talaš

Architektúru spracovala známa kancelária Siebert + Talaš, ktorá pracovala s viacerými verziami a výškami budovy. Alternatívou totiž boli aj nižšie veže, no s možnosťou ďalšej zástavby v rámci pozemku. Investor sa však rozhodol z troch verzií vybrať si najvyššiu, pričom zvyšok parcely by pretvoril na rozsiahly park. V prípade zmeny Územného plánu s možnosťou vyššej miery zástavby (vyšším indexom podlažných plôch) by postavil druhú nižšiu vežu, aby zostalo čo najviac miesta vyhradeného pre zeleň.

Podoba Origami Tower by odrážala požiadavky na optimálne natočenie s ohľadom na prúdenie vetra, svetlotechniku, vytvorenie atraktívnych pobytových priestorov pre rezidentov, ubytovaných a pracovníkov v kanceláriách či silné architektonické gesto. Išlo by o konštrukčne náročný projekt, ktorý vychádza z podobných developmentov v zahraničí, napríklad v Hudson Yards v New Yorku.

Origami Tower mohla byť jednou z najoriginálnejších a najlepších veží v Bratislave. Išlo by o veľkolepú bránu do mesta pri ceste z juhovýchodu, ako aj vstup do transformujúcej sa západnej časti Mlynských nív. V dohľadnej dobe sa tu očakáva expanzia nového centra Bratislavy, teda bratislavského downtownu. Projekt rátal aj s výhľadovým vedením električkovej trate.

Ako je však známe, realita je trpkejšia. Z atraktívneho mrakodrapu nič nebude. Aspoň zatiaľ. 

 

Dané riešenie projektu by umožnilo využiť veľkú časť pozemku v prospech parku. Zdroj: Siebert + Talaš

 

Arca Capital sa dostala po vypuknutí pandémie do problémov, ktoré viedli až k reštrukturalizácie firmy. Týka sa to aj developerskej dcéry, firmy Locus Plus. V tej bola prerušená reštrukturalizácia a súd ju poslal do konkurzu. Práve z toho vyplynulo, že veža sa bude volať Origami a do projektu bolo dosiaľ investovaných asi 50-tisíc eur. Najhodnotnejším majetkom firmy sú pozemky, ktorých cena sa podľa SME odhaduje na 4,3 milióna eur. Záložné právo na pozemky majú Privatbanka a Aldire Funding, ktoré patria finančnej skupine Penta.

V priebehu tohto roka sa začalo hovoriť o dražbe pozemkov, hoci táto sa ešte nezačala. Podľa informácií YIM.BA sa ale predaj spustí už v dohľadnej dobe. Pôjde o zaujímavú situáciu, keďže potenciál územia je obrovský. Vyššia bude pravdepodobne aj cena, keďže ide o vyše 23-tisíc metrov štvorcových v prémiovej lokalite. S ohľadom na aktuálne ceny stavebných pozemkov by mohla prekročiť 13 miliónov eur. 

Samotný mrakodrap nemá k dispozícii žiadne povolenia ani stanoviská, pre prípadného nového majiteľa je však dôležité, že takúto vežu by tu veľmi teoreticky mohol postaviť. S výškovou budovou v lokalite totiž ráta aj Hlavné mesto, ktoré pripravuje urbanistickú štúdiu pre celú zónu. Otvorená je aj zmena Územného plánu, keďže Locus Plus sa pridal k výzve pre investorov zo strany Hlavného mesta so záujmom o zmenu regulácie výmenou za niekoľko nájomných bytov.

Origami Tower by tak nemusela byť úplne mŕtva. Závisieť to bude najmä od nového majiteľa. V Bratislave sú prítomné konzervatívnejšie firmy, ktoré preferujú skôr nižšiu zástavbu, pôsobia tu ale aj draví hráči, ktorí smerujú do výšky. Vybudovať druhý bratislavský mrakodrap by mohlo byť prestížnou záležitosťou.

V konečnom dôsledku bude ale všetko závisieť od úspechu predaja pozemkov. Arca predáva aj iné svoje zámery. Jedným z nich je Kominarca, ktorá mala vzniknúť medzi Kominárskou a Račianskou ulicou, v čoraz populárnejšej lokalite, ktorá prechádza premenou na atraktívnu mestskú štvrť. Projekt sa v prvých dvoch kolách nepredal, nasledovať bude tretie.

Ak sa bude otázka novej veže na Mlynských nivách naťahovať pridlho, výslednú podobu projektu to môže citeľne ovplyvniť. Ešte pred zmenou Územného plánu v prospech vyššej miery zástavby sa má totiž schvaľovať výšková regulácia. Jej návrh tu už 162-metrovú budovu neodporúča. Vznik ďalších mrakodrapov v Bratislave tak dostáva podobu pretekov s časom.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube