Author photoAdrian Gubčo 15.10.2019 10:20

Vznikne v Bratislave ďalší mrakodrap?

V Hlavnom meste aktuálne rastie alebo čoskoro pribudne niekoľko výškových budov. Až na jednu výnimku – Eurovea Tower, prvý slovenský mrakodrap – bude veľká časť z nich mať podobnú výšku do 115 metrov, čím pri diaľkových pohľadoch vzniká pomerne celistvá stena veží. Náznaky však svedčia aj o ďalšom plánovanom mrakodrape, ktorý by mohol obohatiť bratislavskú panorámu.

Možná lokalita vzniku mrakodrapu. Zdroj: Google Maps

Možná lokalita vzniku mrakodrapu. Zdroj: Google Maps

Nový mrakodrap je súčasťou plánov spoločnosti Arca Capital, ktorá je čoraz aktívnejšia v bratislavskom developmente. V rozhovore pre denník SME to naznačil Rastislav Velič, majoritný akcionár spoločnosti. Potvrdil tak dávnejšie slová zo začiatku roka, kedy sa už spoločnosť pohrávala s touto myšlienkou.

V samotnom rozhovore však R. Velič veľa neprezradil. Naznačil, že pozemok sa nachádza v Ružinove, projekt by mal obsahovať mix funkcií, ktorý by sa mal nachádzať aj priamo vo veži – na najnižších podlažiach retail, vyššie kancelárie alebo hotel a na najvyšších podlažiach bývanie – a celkovo by mal poskytovať podlažnú plochu 42-tisíc metrov štvorcových. Ak by mala veža podobný pôdorys ako napríklad Nivy Tower, mala by takto zhruba 41 podlaží.

Výšku však R. Velič odmietol potvrdiť, pripustil však, že cieľ je ísť nad 150 metrov. Úspešnosť tohto plánu závisí od povoľovacieho procesu a stanoviska Hlavného mesta. Jeho vedenie v minulosti naznačilo, že developeri výškových budov sa musia pripraviť na prísnejšie posudzovanie jednotlivých projektov. Okrem toho, Hlavné mesto sa pri neexistencii platnej výškovej regulácie opiera o jediný existujúci materiál – nevydarenú reguláciu z roku 2016, ktorá stanovuje výškový limit pre nové budovy na 111 metrov.

Viac detailov nie je známych. S otázkami som oslovil aj samotnú Arca Capital, developer však na žiadnu z nich nereagoval. Nad ďalšími informáciami tak ostáva len špekulovať.

 

Možná lokalita vzniku mrakodrapu. Zdroj: Google Street View

 

Trúfnem si však povedať, že minimálne na jednu z kľúčových otázok je známa odpoveď – kde by sa samotný mrakodrap mohol nachádzať. Developer priznal, že projekt má vzniknúť v Ružinove, kde tak veľa ako-tak vhodných pozemkov na výstavbu výškových budov nie je.

To oblasť hľadania zužuje na transformačnú lokalitu Mlynských Nív, kde skutočne v nedávnej dobe prebehla akvizícia dobre položených pozemkov – Arca Capital je cez svoju SPV Locus Plus s.r.o. vlastníkom územia na nároží Bajkalskej ulice a Mlynských nív, v dotyku s centrálou spoločnosti Strabag alebo Prvou stavebnou sporiteľňou.

Pre mrakodrap môže ísť o výhodnú polohu. Po dokončení rýchlostnej cesty R7 bude projekt tvoriť bránu do vnútornej Bratislavy s priamym spojením na rýchlostné cesty, diaľnicu či vnútromestský dopravný okruh. Ulica Mlynské nivy je výhľadovo považovaná za smer rozvoja električkovej siete, priamo pod budovou sú už vybudované základy pre električkový podjazd popod Bajkalskú ulicu. Naostatok, v blízkom okolí je očakávaný rast ďalších veží.

Najpravdepodobnejší je ich vznik na pozemku, kde sa v minulosti plánoval projekt Harbour City. Jeho vlastníkom sa nedávno stala spoločnosť YIT Slovakia. Tá oznámila, že postupne tu plánuje vybudovať byty, kancelárie a obchody. Developer zároveň potvrdil, že na pozemok zorganizuje architektonickú súťaž medzi slovenskými a českými architektmi. Očakávaná výška investície je až 300 miliónov eur, čo je obrovský rozpočet, ktorý sa investorovi vráti jedine v prípade, že pôjde aj do výšky.

 

Budúci električkový podjazd popod Bajkalskú ulicu

 

Kým však začnú tieto projekty vznikať, pozdĺž ulice Mlynské nivy pribudne ešte niekoľko vyšších budov. Ak bude tento development spojený s kvalitatívnou transformáciou celej ulice a vybudovaním električkovej trate, je možné, že vznikne príťažlivé rozšírenie aktuálne vznikajúceho bratislavského downtownu v tzv. Zóne Chalupkova a na nábreží.

Obohatilo by to aj bratislavskú panorámu – Bajkalská ulica a jej okolie je viacerými architektmi a urbanistami považovaná za ideálnu lokalitu pre umiestnenie vyšších objektov, tieto však dnes vznikajú najmä v severnej časti ulice na Tehelnom poli. V celkovom urbánnom kontexte je však lokalizácia práve pri križovatke s diaľnicou D1 najvhodnejšia.

Samozrejme, vznik mrakodrapu je ešte ďaleko predtým, aby bol potvrdený. Postoj Hlavného mesta je len jedným z mnohých faktorov, ktoré do plánovania zasahujú. Ďalšími sú ekonomická situácia, ktorá nemusí takýmto ambicióznym zámerom priať, ale aj schopnosť developera projekt zrealizovať. Arca Capital zatiaľ nevybudovala žiadne väčšie projekty, pričom výstavba mrakodrapu je extrémne náročnou úlohou.

Snáď už v blízkej dobe sa developer rozhodne intenzívnejšie komunikovať a predstaviť viac detailov. Zámer vybudovať mrakodrap v strategicky dôležitej lokalite však považujem za akceptovateľný a vhodný, zvlášť, ak pomôže aktivovať aj ostatné pozemky v okolí a doplní iné plánované výškové budovy.

Bratislavu tak čaká ešte zaujímavé obdobie, ktoré sa neskončí dokončením aktuálnych veľkých projektov v prvej polovici 20-tych rokov tohto storočia. Proces jej premeny na mesto výškových budov pokračuje. Už čoskoro nebude mať v tomto smere s ohľadom na svoju veľkosť v Európe konkurenciu, čím si vybuduje jedinečný charakter a výraz, ktorý by nemal byť vnímaný ako problém, ale práve naopak – ako niečo, na čom budeme stavať budúcnosť mesta.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube