Author photoMartina Gregová 10.03.2024 18:30

Špičková architektúra pre celú komunitu. Výnimočná športová hala ukazuje smer pre slovenské projekty

Nová športová architektúra na Slovensku nebýva tak často medzi najoceňovanejšími realizáciami. O to viac to platí v prípade verejných projektov na komplikovaných pozemkoch. Aj tento typ projektu však vie priniesť nielen požadované priestory, ale aj všestranne zlepšiť život komunity a zároveň byť na vysokej architektonickej úrovni. 

Autor: Jiří Bednář

Autor: Jiří Bednář

Bratislava rovnako ako zvyšok Slovenska dlhodobo trpí absenciou kvalitných moderných športovísk. V poslednom období sa ale začínajú čoraz častejšie objavovať správy o nových zámeroch rekonštrukcií či dokonca výstavby úplne nových objektov tohto typu. Mnohé z nich sa už aj realizujú, niektoré zámery sú zatiaľ len vo fáze príprav.

Príkladom je Petržalka, ktorá čoskoro získa hneď niekoľko nových športových objektov. Okrem výstavby hál by mal v tejto mestskej časti vzniknúť aj Kampus zdravia a športu, ktorého súčasťou bude športová škola s internátom, dvojica športových hál, hokejová hala, atletický ovál národného významu a ďalšie menšie športoviská.

Podobnému problému, spojenému s absenciou kvalitnej športovej architektúry, čelí aj nejedno české mesto. Vo viacerých lokalitách chýbajú kvalitné, samostatne fungujúce športové objekty a v mnohých menších mestách či obciach dokonca aj športoviská alebo telocvične, prislúchajúce k existujúcim školským objektom.

Galéria

  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář
  • Autor: Jiří Bednář

České mesto Žatec ešte koncom roku 2021 vyhlásilo architektonickú súťaž, ktorej výsledkom mal byť návrh novej športovej haly. Stretla sa s veľkým záujmom. Celkovo sa jej zúčastnilo až 31 autorských kolektívov, a to nielen z Česka, ale aj zo Španielska, USA či Francúzska. Napokon bude športová hala postavená podľa návrhu španielskych architektov. „Novú halu v Žatci si predstavujeme ako udržateľnú dominantu, zasadenú do zeleného parku,” opisujú víťazný návrh jeho autori.

Kým Žatec si na svoju halu pravdepodobne ešte niekoľko rokov počká, pražské Letňany sa jednou úspešnou realizáciou tohto druhu môžu pochváliť už teraz. Športová hala v tejto lokalite nadväzuje na priľahlú ZŠ Rychnovská. Za jej návrhom stojí štúdio Arch.design, ktoré bolo oslovené práve vedením miestnej základnej školy.

Hlavným problémom, s ktorým sa architekti potrebovali vysporiadať, bol fakt, že na relatívne malom pozemku nebol dostatok priestoru na vybudovanie dvoch potrebných športovísk - krytého aj vonkajšieho. Výsledkom úvah o tvare objektu a jeho funkčnej náplni je napokon budova, ktorej objem je čiastočne zapustený pod úroveň terénu.

Zároveň vďaka atypickému riešeniu strechy vzniklo v hornej časti budovy aj potrebné vonkajšie športovisko. Prístup k nemu je zabezpečený pomocou zelenej strechy, ktorá sa z oboch strán napája priamo na existujúci terén. Okrem prístupu tieto zošikmené časti objektu slúžia ako oddychové plochy s možnosťou sedenia na tráve. Na jednej strane bola dokonca pridaná aj šmykľavka, ktorou sa deti zo strechy spustia priamo k hlavnému vstupu. Ten je situovaný presne do stredu hlavnej fasády.

Zapustenie pod úroveň terénu, rovnako ako osadenie stavby na pozemku, sa odvíjalo od existujúceho objektu školy, ktorej architekti nechceli novým tvarom konkurovať. Z materiálového hľadiska je veľká časť fasády obložená drevenými latami v pravidelnom rytme. Práve tento krok novostavbu výrazne odlišuje od okolitej zástavby.

Čo sa týka interiéru objektu, aj tu architekti zvolili jednoduchosť, vo forme aj v materiáloch. Badateľná je snaha o symetriu a pravidelný rytmus, ktorý vychádza z rovnomerne navrhnutého rastru okenných otvorov. Z materiálov prevláda najmä drevo, doplnené o bielu omietku aj pár farebných akcentov. V podzemnom podlaží ponúka hala telocvičňu so zázemím, šatne a sklady pre športové a školské pomôcky. V nadzemnej časti sú k dispozícii dve herne a technická miestnosť. Strechu objektu tvorí vonkajšie ihrisko s rozlohou 386 metrov štvorcových.

Nevídaný priestorový koncept športovej haly v pražských Letňanoch vznikol ako reakcia na požiadavky klienta. Architektom sa vďaka nemu podarilo skĺbiť výstavbu na relatívne malom pozemku s požadovanými funkciami vo forme vonkajšieho aj krytého športového priestoru. Projekt navyše do lokality priniesol nové oddychové plochy a herné prvky, určené pre žiakov aj iné deti, ktoré areál navštívia. Škola tak dokázala, že športová hala môže byť kvalitným dielom, ktor bude prínosom po viacerých stránkach.  

 

(eARCH.cz, Arch.design, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube