Author photoSimona Schreinerová 28.07.2023 11:45

Z nuly k špičkovej vybavenosti. Petržalka získa viacero športových hál

Športovým nadšencom aj študentom svitá na lepšie časy. V Petržalke je vo výstavbe alebo v príprave hneď niekoľko športových hál. Veľká a ľudnatá mestská časť by sa mala čoskoro dočkať moderných priestorov nielen na športové aktivity, čo prispeje k zvýšeniu kvality života aj možností pre trávenie voľného času.

Športová hala Ekonomickej univerzity. Zdroj: Ateliér Van Jarina

Športová hala Ekonomickej univerzity. Zdroj: Ateliér Van Jarina

Petržalka dlhodobo trpela absenciou kvalitných a moderných športovísk, hoci historicky išlo o športové zázemie Bratislavy. Výstavba sídliska ale všetko zmenila. Veľká štvrť sa postavila bez dostatočnej vybavenosti, čo sa postupne mení až v poslednom období. Nové zariadenia tu realizujú alebo chcú realizovať verejné inštitúcie aj súkromní investori.

Príkladom je Ekonomická univerzita v Bratislave, ktorá aktuálne finišuje s výstavbou multifunkčnej športovej haly. Objekt je nevyhnutný pre výučbu telesnej výchovy a pohybových aktivít. Slávnostné poklepanie základného kameňa sa uskutočnilo už vo februári 2020. Podľa informácii zo stránky EUBA bude mať viacúčelová športová hala hraciu plochu minimálne 42 x 24 metrov s grafickým vyznačením viacerých ihrísk pre rôzne športy. V hale si tak študenti budú môcť zahrať volejbal, basketbal, futsal, florbal, hádzanú alebo bedminton.

Okrem hracej plochy bude v hale aj 8 šatní s celkovou kapacitou pre 130 športovcov. Šatne budú mať aj tréneri a rozhodcovia. Počíta sa tiež s priestormi na relax a regeneráciu športovcov. Do hľadiska by sa malo zmestiť 700–750 ľudí.

Multifunkčná hala ale nebude slúžiť iba na výuku a športové aktivity študentov Ekonomickej univerzity. Využívať sa bude aj pre potreby športovej reprezentácie a organizovanie športových podujatí v halových športoch na národnej a medzinárodnej úrovni.  

Pôvodný termín dokončenia výstavby sa odhadoval na december 2021, výstavba napokon začala až v marci 2022. Projekt navrhoval ateliér Van Jarina, ktorý má na konte má viacero ocenení. Cena za zhotovenie diela by mala presiahnuť 3,6 milióna eur. Do budúcna Ekonomická univerzita pravdepodobne plánuje vybudovať aj atletický ovál. 

 

V dohľadnej dobe by v Petržalke mohol začať rásť projekt Mak Football Arena. Zdroj: FullHouse Architecture

 

Množstvo nových športovísk

Multifunkčná športová hala, tentokrát pod gesciou mestskej časti, začne už onedlho rásť na Pankúchovej ulici. Pôjde o jednoduchý objekt s kapacitou hľadiska okolo 250 ľudí. Kapacitu však bude možné dočasne rozšíriť na niekoľko tisíc návštevníkov, a to najmä pri spoločenských podujatiach. Hala na Pankúchovej má slúžiť predovšetkým amatérskym športovým klubom, športovým klubom pre deti a mládež, ale aj verejnosti.

Podľa pôvodného plánu mala stavba vyrásť na zanedbanej spevnenej ploche medzi budovami troch škôl. Proti tomuto návrhu však miestni obyvatelia spísali petíciu. Vedenie Petržalky tak pripravilo alternatívne riešenie vo forme zmeny stavby pred dokončením, kedy bol objekt presunutý bližšie k Haanovej, na miesto futbalového ihriska. Následne sa presunie aj ihrisko, ktoré zmení orientáciu.

Práce na betónovej platni by mali trvať približne dva mesiace. Zhotoviteľ základovej dosky vzišiel z verejného obstarávania, prvú časť projektu by mal zrealizovať za približne 458.000 eur. Do konca roka by mala samospráva s ďalším vysúťaženým zhotoviteľom zrealizovať aj hrubú stavbu haly.

Celkovo by sa cena haly mala vyšplhať na 2,5 milióna eur. Z toho 1,2 milióna eur je účelová dotácia od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Časť zo zvyšných financií plánuje mestská časť zabezpečiť zo svojho rozpočtu, konkrétne z rezervného fondu (500.000 eur) a ďalších 800.000 eur cez úver. Multifunkčná hala na Pankúchovej patrí k najväčším investičným projektom mestskej časti a zároveň má byť prvá svojho druhu v Petržalke.

Zlepšovanie infraštruktúry ale bude pokračovať. Komplexná rekonštrukcia čaká športovú halu na Prokofievovej. Mestská časť na ňu prostredníctvom miestnej organizácie Športové zariadenia Petržalky (ŠZP) získala grant vo výške takmer 340.000 eur. „V roku 2023 bude zrealizovaná prvá etapa, a to oprava strechy, výmena okien aj palubovky a doplnenie vzduchotechniky. Druhá etapa prác bude pokračovať v lete 2024," doplnil konateľ ŠZP Matúš Súlovec s tým, že dotácia má byť vyčerpaná do konca roka 2025.

Veľké zmeny sa pripravujú vo veľkej zóne na juhovýchode mestskej časti, ktorá je podľa Územného plánu určená pre šport. Ako prvá by tu mala pribudnúť MakFootball Aréna, za ktorou stojí slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak. O vzniku tréningovej futbalovej haly sa začalo hovoriť už v roku 2018. Zámer lokalizovaný južne od Sitnianskej bol v tom čase predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). 

Odvtedy prešiel projekt úpravami a po novom sa navrhuje výstavba trojpodlažného objektu zázemia, doplnená o hraciu plochu futbalového ihriska, v zimných mesiacoch prekrytého nafukovačkou. V takejto podobe získala aréna v marci 2021 kladné záväzné stanovisko Hlavného mesta. O rok neskôr dostala aj územné rozhodnutie, a tak sa MakFootball Aréna približuje k výstavbe.

Najradikálnejšou zmenou však bude vznik veľkého športového areálu, ktorý pripravuje Bratislavský samosprávny kraj s partnermi. V blízkosti MakFootballAreny bude vybudovaný tzv. Kampus športu a zdravia, ktorého súčasťou bude športová škola s internátom, dvojica športových hál, hokejová hala, atletický ovál národného významu a ďalšie menšie športoviská. Kedy sa projekt začne realizovať, nie je úplne jasné. Bratislavský samosprávny kraj však do neho plánuje investovať 62,5 milióna eur. 

Petržalka bola ešte nedávno mestskou časťou s minimálnou alebo enormne zanedbanou športovou vybavenosťou. Situácia sa začala meniť až v nedávnej minulosti, kedy tu vznikla lokálna plaváreň, bowlingové centrum alebo futbalový areál s hokejovým štadiónom. Po vybudovaní aktuálne prebiehajúcich a ohlásených zámerov už bude ale najväčšie slovenské sídlisko na tom relatívne dobre. Pre kvalitu života obyvateľov, možnosti uplatnenia športovcov a zdravie lokálnej komunity ide o fantastické správy. Dosah zmien pozitívne ovplyvní celú Bratislavu. 

 

(YIM.BA, TASR)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Športová hala Ekonomickej univerzity. Zdroj: Ateliér Van Jarina
  • Situácia haly. Zdroj: EUBA
  • Umiestnenie haly. Zdroj: EUBA
  • Hala na Pankúchovej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Hala na Pankúchovej. Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Kampus športu a zdravia. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Kampus športu a zdravia. Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube