Author photoAdrian Gubčo 13.06.2023 14:49

Je rozhodnuté. Športová hala v Petržalke spoznala definitívne umiestnenie

Petržalka je obrovská mestská časť, nedisponuje však žiadnou modernou multifunkčnou športovou halou. Zmeniť sa to má tento rok, keďže sa samospráve podarilo získať financovanie na výstavbu športoviska v školskom areáli na Pankúchovej. Doteraz však nebolo presne známe, ako tu bude osadená. Vedenie Petržalky teraz predstavilo definitívne rozhodnutie.

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Plánovaná multifunkčná športová hala Pankúchova za viac ako 2,5 milióna eur vyrastie na zelenej ploche súčasného futbalového ihriska, ktoré sa otočí. Ide o variantné riešenie B, pre ktoré sa vedenie mestskej časti rozhodlo v snahe čo najviac vyhovieť miestnym obyvateľom, športovcom i verejnosti. V súčasnosti disponuje právoplatným staveným povolením.

Samospráva chce práce rozbehnúť čím skôr. „Verím, že v priebehu pár mesiacov sa spoločne stretneme na otvorení multifunkčnej haly, vďaka ktorej Petržalka po rokoch privíta svoje športové kluby späť doma,“ skonštatovala Viola Holzhauserová, poverená riadením miestneho referátu investičných činností. Naráža pritom na fakt, že v súčasnosti musia kvôli absencii kvalitných športovísk petržalské tímy súťažiť inde.

Mestská časť tak v najbližšom období začne s prácami na otočení trávnatého futbalového ihriska v rámci školského areálu. To si zároveň vyžiada aj výrub deviatich drevín, ktoré nahradia nové stromy a zeleň. Do konca júna by mala byť zároveň vyhodnotená aj jedna so súťaží v rámci verejného obstarávania na zhotoviteľov hrubej stavby haly.

Galéria

  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka
  • Zdroj: Mestská časť Bratislava - Petržalka

Pôvodne sa uvažovalo, že hala vznikne na zanedbanej spevnenej ploche medzi budovami troch škôl (variant A). V zlom stave by nemala zostať, hoci sa hala postaví inde. „V neposlednom rade pracujeme na potrebnej dokumentácii a povoleniach, ktoré nám časť zanedbaného školského dvora, kde mala hala stáť pôvodne, pomôžu v ďalšej fáze revitalizácie areálu pretvoriť na atletickú dráhu s multifunkčným umelým trávnikom,“ poznamenal Ján Hrčka, starosta Petržalky.

Multifunkčná športová hala Pankúchova je jeden z najväčších investičných projektov z dielne petržalskej samosprávy, má byť zároveň prvou svojho druhu v Petržalke. Pôjde o jednoduchý objekt s kapacitou stáleho hľadiska okolo 250 ľudí a možnosťou dočasného rozšírenia na niekoľko tisíc. Slúžiť má primárne amatérskym športovým klubom, športovým klubom pre deti a mládež, ale aj verejnosti. Zázemie má poskytnúť pre viaceré športové odvetvia, ako sú hádzaná, futsal, nohejbal, basketbal, volejbal, bedminton, florbal, tenis či stolný tenis. Okrem toho bude slúžiť aj ako priestor pre spoločenské a kultúrne podujatia pod krytou strechou.

Celkové náklady na výstavbu haly by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur, z toho 1,2 milióna je účelová dotácia od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Časť zo zvyšných financií plánuje mestská časť zabezpečiť zo svojho rozpočtu, konkrétne rezervného fondu (500.000 eur) a ďalších 800.000 eur cez úver.

Pôvodne uvažované riešenie s halou na nádvorí sa nepáčilo miestnym obyvateľom, ktorí spísali aj petíciu. Vedenie mestskej časti preto na základe verejnej diskusie pripravilo alternatívne situovanie haly (variant B). Starosta Ján Hrčka v kontexte poverenia miestneho zastupiteľstva musel pripraviť tzv. zmenu stavby pred dokončením. Tejto žiadosti stavebný úrad v Karlovej Vsi vyhovel a pre mestskú časť vydal stavebné povolenie.

 

Pôvodne uvažovaná poloha na nádvorí medzi školami. Zdroj: Google Maps

 

Petržalka pomaly získava vybavenosť, nevyhnutnú k tomu, aby bola lepším miestom pre život. Ešte pred časom tu vznikla malá lokálna plaváreň alebo zimný štadión. O pýche mestskej časti možno hovoriť len sotva, všetky projekty sú totiž pomerne utilitárne. Na druhej strane sú funkčné a prispievajú k rozvoju pohybu aj životnej úrovne.

Prepracovanejšie zámery majú ešte len prísť. Jedným z nich je Kampus športu a zdravia v réžii Bratislavského samosprávneho kraja na juhovýchodnom okraji sídliska. Lepšie verejné priestory pripravuje Hlavné mesto, najmä v podobe nového Námestia republiky. Magistrát plánuje taktiež vybudovať nájomné bývanie, spojené s úpravami okolia. Pred výstavbou je prvá bytovka na Muchovom námestí, predstavený už bol zámer Polyfunkčnej zóny Janíkov dvor a v dohľadnej dobe sa očakáva vyhlásenie súťaže na obytný súbor na Šustekovej.

Najväčšia zmena však príde so vznikom veľkých komplexných developmentov po okraji aj v srdci Petržalky. Významným bude najmä SOHO Petržalka, ktoré má ambíciu vytvoriť nové jadro mestskej časti. Jeho súčasťou bude okrem komerčnej občianskej vybavenosti aj niekoľko športovísk či významnejšia kultúrno-spoločenská hala. Na projektu bude naviazaný vznik veľkorysých verejných priestranstiev rekreačného, pobytového aj stretávacieho charakteru.

Nová výstavba vytvára predpoklady skvalitňovanie Petržalky. Napokon, aj hala na Pankúchovej je „zahusťovanie“.  Dôležitou otázkou nie je „či“, ale „ako“. V budúcnosti môže byť Petržalka komplexnou a relatívne kompaktnou, no pritom zelenou štvrťou. Nová výstavba tomu nemusí nijako brániť.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube