Author photoMartina Gregová 03.07.2023 20:15

Špičková architektúra na nečakanom mieste. Unikátny sklad ašpiruje na vysoké ocenenie

Sklady patria štandardne k najutilitárnejším stavbám, existujú však aj výnimky. Podoba skladového priestoru Werkhof Bülach v rovnomennom švajčiarskom meste vznikla na základe architektonickej súťaže a tesne po dokončení bol objekt nominovaný na cenu DAM Preis 2023. Je ukážkou toho, že aj takéto budovy môžu mať dobrú architektonickú úroveň.

Autor: Philip Heckhausen

Autor: Philip Heckhausen

Keď hovoríme o skladoch, väčšina z nás si predstaví typizované budovy, ktoré toho z architektonického hľadiska neponúkajú až tak veľa. V prípade týchto objektov mnohokrát vyhrá nad estetikou funkčnosť, jednoduchá prevádzková schéma či nutnosť okresať náklady na ich výstavbu na čo najmenšie číslo. V posledných rokoch, kedy čoraz viac spoločností začína chápať pojem firemná identita, sa však začína meniť aj pohľad na tieto typy priestorov, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nejednej spoločnosti. 

Za príkladmi takéto prístupu pritom nemusíme chodiť až tak ďaleko. Len pomerne nedávno bola dokončená zaujímavá realizácia skladových priestorov v pražskom areáli Impera Park Čakovice. Pri rekonštrukcii pôvodného areálu bol kladený dôraz na kvalitu prostredia a na architektonickú čistotu jednotlivých objektov, ktoré sú jeho súčasťou. Prefabrikované haly, ktoré tu vyrástli len pomerne nedávno, pôsobia vďaka originálnemu poňatiu riešenia fasády a rozmiesteniu okenných otvorov veľmi kultivovane. Haly v mestskej časti Praha-Čakovice sú príkladom toho, aké dôležité je pri návrhu objektov väčších mierok klásť dôraz na vhodne zvolené riešenie fasády. 

Za zmienku však rozhodne stojí aj projekt zo švajčiarskeho mesta Bülach, za návrhom ktorého je architektonické štúdio Felgendreher Olfs Köchling Architekten. Realizácia projektu prebiehala v rozmedzí rokov 2018-2021 a je výsledkom verejnej architektonickej súťaže, ktorá bola vyhlásená už v roku 2015. Porota vybrala víťazný návrh spomedzi 65 prihlásených.

Galéria

  • Autor: Philip Heckhausen
  • Autor: Philip Heckhausen
  • Autor: Philip Heckhausen
  • Autor: Philip Heckhausen
  • Autor: Philip Heckhausen
  • Autor: Philip Heckhausen

Nedávno bola táto realizácia nominovaná na prestížne ocenenie Dam Preis 2023. Cena je každoročne udeľovaná výnimočným stavbám, nachádzajúcim sa na území Nemecka, prípadne takým, za ktorých návrhom stojí nemecké štúdio. Werkhof Bülach sa tak dostalo medzi nominované projekty vďaka svojim autorom. V silnej konkurencii, v ktorej sa okrem iných nachádzal aj projekt Kulturbahnhof Aalen či brilantná rekonštrukcia Neue Nationalgalerie od Davida Chipperfielda, síce neuspela, no aj samotná nominácia je vzhľadom na charakter objektu veľmi nezvyčajná. 

Werkhof Bülach slúži miestnej správe ciest. Skladá sa z dvoch hlavných častí - budovy skladových priestorov, v ktorých je umiestnená potrebná technika a stroje, a z časti, v ktorej sa nachádzajú kancelárie. Nový súbor je navyše prepojený aj s existujúcou policajnou stanicou. Celý komplex je súčasťou priemyselnej oblasti na okraji mesta. 

Ústrednú rolu pri návrhu objektov zohrávala funkčnosť, prevádzková schéma a ekonomická stránka. Architektom zo štúdia Felgendreher Olfs Köchling sa však podarilo budovy navrhnúť tak, že majú aj vysoké architektonické kvality.  

Dve rozdielne funkcie jednotlivých častí sa pretavili aj do ich hmotového a materiálového riešenia. Budova, v ktorej sa nachádzajú skladové priestory, má prevažne železobetónovú konštrukciu. Fasáda tejto časti je po takmer celom svojom obvode presklená, čo dopomohlo k vytvoreniu príjemnejšieho pracovného prostredia. V kancelárskej časti bola tiež využitá prevažne železobetónová konštrukcia, tá však pri pohľade zvnútra nie je priznaná. Namiesto toho sú steny opláštené drevenými obkladmi. Čierna farba obkladov aj stropu dodáva interiérom jedinečnú atmosféru.

Všetky materiály použité v projekte pôsobia masívne, ako by sa od skladového priestoru dalo očakávať. Okrem fasády a nosnej konštrukcie tvoria ďalšiu viditeľnú vrstvu aj priznané inžinierske siete budov a prevádzkové zariadenia. Jednotlivé technologické prvky sú tak voľne prístupné a videľné. V prípade potreby je možná ich jednoduchá výmena či posun. To prispieva k variabilite priestorov. 

Na streche objektu sú navyše umiestnené fotovoltaické panely. Energia, ktorú budova vďaka ním získa, je následne využívaná pre vlastnú spotrebu depa a jej hospodárnosť bola preukázaná už pri projektovaní. 

Skladové objekty, na podobu ktorých bola vypísaná architektonická súťaž a ktoré sa navyše ešte aj ocitli medzi nominovanými objektmi na prestížne architektonické ocenenie, sú naozaj raritou. Realizácia projektu Werkhof Bülach však dokazuje, že aj tento typ budov môže byť navrhnutý esteticky a zároveň aj funkčne.  

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube