Author photoMartina Gregová 10.03.2023 19:30

Elegancia a nadčasovosť. Najnovším laureátom Pritzkerovej ceny je David Chipperfield

David Chipperfield je autorom viac ako stovky budov a na svojom konte má už niekoľko ocenení za svoju architektonickú prácu. Jeho návrhy sa vyznačujú rešpektovaním genia loci a kultúrnych kontextov. Podľa odbornej poroty sú symbolom slobody prejavu a dôslednej elegancie zároveň.

Zdroj: David Chipperfield

Zdroj: David Chipperfield

Pritzkerova cena je vo všeobecnosti považovaná za najprestížnejšie architektonické ocenenie vo svete. Každoročne je udelená architektovi alebo architektke, ktorého/ktorej projekty sú výsledkom talentu, vízie a odhodlania, vďaka čomu sa stali významným prínosom pre spoločnosť aj prostredie, v ktorom žijeme. Cena bola prvýkrát udelená už v roku 1979 a často je označovaná aj ako Nobelova cena za architektúru. V priebehu uplynulých rokov toto významné ocenenie získali architekti ako Frank Gehry, Renzo Piano, Rem Koolhaas, Zaha Hadid či mnohí iní. Tohtoročným laureátom sa stal britský architekt Sir David Alan Chipperfield.  

David Chipperfield sa narodil na vidieckej farme, čo podľa jeho vlastných slov ovplyvnilo jeho vnímanie architektúry. Neskôr študoval na Kingston School of Art aj na Association School of Architecture v Londýne. Počas štyroch desaťročí vytvoril viac ako sto architektonických a urbanistických diel, ktoré sú rôznorodé v typológii aj v geografii. V minulosti za svoju prácu získal viacero významných ocenení, napríklad Kráľovskú zlatú medailu RIBA 2011 či Európsku cenu za súčasnú architektúru Mies van der Rohe Award 2011. Chipperfield je členom Kráľovského inštitútu britských architektov, čestný člen Amerického inštitútu architektov a v roku 2010 bol za svoje zásluhy pasovaný za rytiera.  

„Jeho budovy, ktoré sa vždy vyznačujú eleganciou, zdržanlivosťou, zmyslom pre stálosť, ako aj jasnými kompozíciami a rafinovanými detailmi, vždy vyžarujú jasnosť, prekvapenie, sofistikovanú kontextovosť a sebavedomú prítomnosť. V ére nadmernej komercializácie, prehnaného dizajnu a prehnaného zveličovania dokáže vždy dosiahnuť rovnováhu: medzi moderným minimalistickým architektonickým jazykom a slobodou prejavu, medzi abstraktnými výrokmi a dôslednou eleganciou, ktorá nie je zbavená zložitosti,” zaznelo v komentári odbornej poroty.  

 

David Chipperfield. Zdroj: The Talks

 

Aj napriek tomu, že navrhol množstvo budov rôznorodej typológie, medzi jeho najznámejšie a najviac uznávané diela patria najmä návrhy múzeí a iných kultúrnych inštitúcií. O tom, že sú jeho stavby nadčasové, svedčí budova River and Rowing Museum, postavená v roku 1998 v britskom meste Henley-on-Thames. Hlavnou inšpiráciou pre návrh sa v tomto prípade stali hausbóty a drevenice, ktorých výstavba je pre región typická. Zvolené stavebné materiály zas nadviazali na tradíciu člnkovania na oxfordských riečnych člnoch. 

V roku 2018 David Chipperfield navrhol aj Galériu Jamesa Simona v Berlíne. Biela kolonáda a rozsiahle hlavné schodisko pripomína antické pamiatky. Architektonické prvky novej časti dokonalo nadväzujú na priľahlú historickú budovu Neues Museum. Aj za jej rekonštrukciou stálo štúdio Davida Chipperfielda. V roku 2011 za ňu dokonca získal Európsku cenu za architektúru Mies van der Rohe Award. Obe budovy sa tak radia medzi jeho najikonickejšie diela.

 

James Simon Gallery. Zdroj: David Chipperfield

 

Len pomerne nedávno získalo štúdio Davida Chipperfielda prvenstvo v medzinárodnej súťaži na novú podobu Národného archeologického múzea v Aténach. Pôvodná neoklasicistická budova múzea z roku 1855 bude vďaka návrhu rozšírená o takmer 20.000 metrov štvorcových nových priestorov. Výraznou premenou prejde aj záhrada v okolí múzea. O niekoľko rokov sa tak ďalšie európske mesto bude môcť pochváliť budovou, navrhnutou týmto medzinárodne uznávaným britským architektom. 

Okrem múzeí však tohtoročný laureát Pritzkerovej ceny navrhol aj niekoľko kvalitných administratívnych, obchodných či úradných objektov. Za zmienku stojí napríklad sídlo spoločnosti Amorepacific Headquarters, ktorého dominantným prvkom sa stalo vnútorné átrium, inšpirované dvormi tradičných kórejských domov. David Chipperfield tiež stojí za návrhom budovy pre spoločnosť Rolex či vlajkového obchodu značky Valentino. Obe spomínané projekty sa budú po zrealizovaní nachádzať v New Yorku.  

 

Amorepacific Headquarters. Zdroj: David Chipperfield

 

V rámci obchodných prevádzok možno vyzdvihnúť obchodný dom Selfridges v Londýne. V rokoch 2014-2018 sa realizoval projekt jeho novej vstupnej budovy, ktorá vyplnila prieluku medzi existujúcimi objektmi na Duke Street. Nový objem si zachováva vizuálnu nezávislosť a zámerne farebne aj tvarovo kontrastuje s materiálom, použitým na fasádach susedných budov.  

 

Selfridges. Zdroj: David Chipperfield

 

Štúdio sa ďalej podieľalo aj na transformácii Paríža, a to v rámci výzvy Réinventer Paris. Na základe nej malo byť transformovaných až 23 významných parížskych lokalít. Tím pod vedením Davida Chipperfielda predložil návrh projektu Morland Mixité Capitale, ktorý je výsledkom rekonštrukcie a prestavby existujúcich budov na Boulevard Morland. Predtým introvertný komplex bol vďaka prestavbe sprístupnený verejnosti. Po novom sa v ňom nachádza bývanie, hotel, kancelárie, maloobchodné prevádzky či tržnica.  

 

Morland Mixité Capitale. Zdroj: David Chipperfield

 

Pri vyše stovke budov, za návrhom ktorých David Chipperfield stojí, je nesmierne ťažké vybrať niekoľko, ktoré by boli významnejšie než iné. Vo všetkých však možno pozorovať atribúty, ktoré robia jeho architektúru kvalitnou. Rešpektovanie genia loci, rôznorodých kultúrnych kontextov či nadčasovosť, to všetko presvedčilo odbornú porotu, že je hodný získania Pritzkerovej ceny.  

Aj napriek tomu, že bol Chipperfield v minulosti za svoju prácu ocenený už mnohokrát, stále o sebe tvrdí, že nie je dosť talentovaný. „Odhodlanie a ďalšie odhodlanie, to môže kompenzovať talent. Neverím, že som taký talentovaný architekt, asi som len dostatočne vytrvalý,” skonštatoval 52. laureát Pritzkerovej ceny za architektúru.  

 

(Pritzkerprize, David Chipperfield, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • David Chipperfield, zdroj: The Talks
  •  River and Rowing Museum. Zdroj: David Chipperfield
  • James Simon Gallery. Zdroj: David Chipperfield
  • Neues Museum. Zdroj: David Chipperfield
  • Národné archeologické múzeum. Zdroj: David Chipperfield
  • Amorepacific Headquartes. Zdroj: David Chipperfield
  • Rolex Building. Zdroj: David Chipperfield
  • Flagship store Valentino. Zdroj: David Chipperfield
  • Selfridges. Zdroj: David Chipperfield
  •  Morland Mixité Capitale. Zdroj: David Chipperfield

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube