Author photoMartina Gregová 15.02.2024 18:30

Pýcha každého mesta. Význam radníc rastie, zasluhujú si špičkovú architektúru

Úradná, reprezentačná aj komunitotvorná funkcia mestských radníc si vyžaduje kvalitnú architektúru. To sa už celé storočia týka nielen veľkých miest, ale aj mestečiek či obcí. Dnešné projekty v zahraničí z tejto zvyklosti nevybočujú, kvalitný príklad sa však nachádza aj na Slovensku.

Autorka: Brigida González

Autorka: Brigida González

Budovy radníc sú neoddeliteľnou súčasťou reprezentatívnej architektúry miest. Vzhľadom na dôležitosť aj starobylosť ich funkcie sa nachádzajú predovšetkým v historických objektoch, z ktorých však mnohé dnes svojou dispozíciou ani technickým stavom nezodpovedajú súčasným požiadavkám. Rovnako na tom bola aj radnica v nemeckom meste Holzwickede neďaleko Dortmundu. Roky totiž sídlila v pamiatkovo chránenej budove, postavenej na začiatku 20. storočia.

Po rokoch úvah mesto napokon konečne rozhodlo o rekonštrukcii historickej budovy. V rámci návrhu od štúdia Bez+Kock Architekten bola radnica naviac aj rozšírená o úplne nové krídlo. Tejto časti komplexu v interiéri dominuje predovšetkým drevo a biela farba, ktoré boli vybrané s cieľom vyzdvihnúť a doplniť charakter úradnej funkcie. Výsledkom rozsiahleho projektu je dokonalá symbióza historického objektu mestskej radnice a novej modernej prístavby, v ktorej dnes sídli komunitné centrum.

Z kompozičného hľadiska boli jednotlivé objekty na pozemku umiestnené tak, že uprostred nich vzniklo centrálne átrium. Priestor átria je prestrešený a osvetlený sériou veľkých svetlíkov, ktorých tvarovanie v interiéri vytvára zaujímavú hru svetla a tieňa. Dominantou tejto časti sa zároveň stali mohutné schodiskové ramená. Tie materiálovo kontrastujú s tehlovými stenami obklopujúcimi átrium.

Galéria

  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González
  • Autorka: Brigida González

Centrálny priestor slúži ako foyer, ktorý navzájom prepája jednotlivé funkčné celky do dobre fungujúceho organizmu. Malé bistro situované vedľa hlavného vchodu do objektu navyše svojou funkciou dopĺňa priľahlé trhovisko a zabezpečuje aj akcie, ktoré sa usporadúvajú v budove. S cieľom zvýrazniť hlavné vstupy do objektu boli tieto časti fasády navrhnuté s veľkorozmerovým presklením a mohutnými vstupnými dverami. 

Prístavba radnice a jej vnútorné priestory tvorí vďaka umnému návrhu so starou časťou harmonický celok. Rekonštrukcia vyzdvihla priestorové aj materiálové kvality historickej budovy a v rámci celého komplexu zostala jasnou priestorovou dominantou. Projekt tak podporil existujúce dedičstvo mesta Holzwickede a zároveň doň prieniesol chýbajúce funkcie. V prístavbe sa po novom usporadúvajú spoločenské akcie, koncerty aj rôzne prednášky či výstavy. 

Príklad z nemeckého mestečka nie je ojedinelý a dokonca ani veľmi vzdialený. Výbornú novú radnicu postavilo nedávno malé české mesto Lázně Bělohrad. V architektonickej súťaži bol vybraný návrh od štúdia re:architekti. Projekt pomohol dotvoriť centrum mestečka a vyslúžil si uznanie medzi odbornou verejnosťou. 

Podobným projektom sa ale môže pochváliť aj slovenské mesto. V Leopoldove bola totiž nedávno dokončená dostavba mestského úradu, za návrhom ktorej stojí architektonické štúdio zerozero. Jeho nová podoba vzišla z jednej z najväčších architektonických súťaží na verejnú budovu, vyhlásenej od vzniku Slovenskej republiky.

Vďaka projektu dostavby existujúceho mestského úradu získalo mesto Leopoldov dôležité verejné priestranstvo, ako aj správne a kultúrne centrum. Komplex zastrešuje nielen administratívne priestory, ale poskytuje aj priestor pre aktivity leopoldovských organizácií, klubov a knižnice. Výnimočný je aj z hľadiska riešenia interiérov. Netradičná práca so stropmi, okennými otvormi či samotnými priestormi dodáva celému dielu doslova poetický význam.

Jedinečnosť projektu už stihlo potvrdiť niekoľko ocenení. Patrík k nim napríklad Cena za architektúru CE ZA AR 2023 či Cena ARCH, ktorú každoročne udeľuje časopis ARCH. Zároveň sa realizácia mestského úradu v Leopoldove ocitla aj medzi nomináciami na prestížne európske ocenenie EU Mies van der Rohe Awards. 

Oba projekty sú príkladom, že kvalitná architektúra úradných budov nie je a ani by nemala byť doménou len veľkých miest. Či už ide o úplne nové objekty alebo o rekonštrukciu a prípadnú dostavbu starších, vždy ide o dôležitú súčasť obrazu obcí, mestečiek aj miest. Ide zároveň o prostriedok, ako podporovať komunitné aktivity či zdravý lokálpatriotizmus. Ostáva tak len dúfať, že čoraz viac samospráv pôjde cestou skvalitňovania svojich radníc. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube