Author photoMartina Gregová 19.03.2024 20:15

Premiant v plánovaní. Žilina mení známe priestranstvá, chce najvyššiu kvalitu

Mariánske námestie v Žiline prejde premenou. Úrad hlavného architekta mesta Žilina (ÚHA) vyhlásil architektonickú súťaž na premenu tohto centrálneho priestoru. Historické srdce mesta má po revitalizácii lepšie odrážať potreby obyvateľov a miestnych prevádzok či firiem. Tento krok svedčí o záväzku Žiliny k rozvoju a modernizácii svojich verejných priestranstiev, čím mesto nadväzuje na dlhoročnú tradíciu v oblasti kvalitného urbanistického plánovania.

Mariánske námestie. Zdroj: TIK Žilina

Mariánske námestie. Zdroj: TIK Žilina

Verejné priestory viacerých slovenských miest prechádzajú v posledných rokoch postupnými rekonštrukciami. Popri Bratislave v tomto smere vyniká napríklad neďaleká Trnava, no aj metropola severného Slovenska - Žilina. Žilina je typickou dopravnou križovatkou a priemyselným centrom a má výbornú strategickú polohu. Aj napriek tomu, že mesto čelí poklesu počtu obyvateľov, je bývanie v ňom atraktívne najmä vďaka výrazne nižším cenám nehnuteľností (oproti Bratislave), blízkosti prírodných oblastí či miestnej univerzite.

Za zmienku stojí aj Regulačný plán z roku 1929, vďaka ktorému možno Žilinu v určitých ohľadoch považovať za vzor urbanistického rozvoja. Mesto princípy tohto plánu totiž skutočne nasledovalo ešte desaťročia po jeho vzniku. Koncepcia návrhu vychádzala z centrického tvaru mesta v kombinácii s pásovým. Vznikol tak elegantný efekt (pri pohľade od severu): rekreácia, bývanie, rieka – zeleň, priemyselná zóna, dopravný koridor – bývanie, hlavná pešia zóna, bývanie, rekreácia – park. Medzi hlavné prínosy Regulačného plánu patrilo zachovanie historického centra, vytýčenie hlavnej osi "Bulváru" a tiež výstavba nových mestských štvrtí s kompaktnou štruktúrou. 

Výnimočnosť žilinského prístupu k plánovaniu potvrdila aj nedávno získaná Cena ZUUPS 2023 za činnosť mesta a za aktívny prístup k riešeniu urbanistických výziev rôznymi územnoplánovacími nástrojmi. Cenu už siedmykrát udelilo Združenie pre urbanizmus a územné plánovanie Slovenska pri Spolku architektov Slovenska. Porota v prípade Žiliny ocenila najmä snahu samosprávy využívať urbanistické súťaže a štúdie pre usmerňovanie obnovy a rozvoja.

Galéria

  • Regulačný plán mesta Žilina z roku 1929. Zdroj: zilina.sk
  • Mariánske námestie. Zdroj: infoglobe.sk
  • Hlinkovo námestie. Zdroj: TIK Žilina
  • Sídlisko Vlčince III. Zdroj: ÚHA Žilina
  • Sídlisko Vlčince III. Zdroj: ÚHA Žilina

Mesto je na toto ocenenie náležite hrdé. „Súťaž sa nezameriava na realizované diela, ale na koncepcie, vízie, štúdie a metodicky inovatívne diela, ktoré hľadajú najefektívnejšie a najkvalitnejšie riešenie a využívanie územia. Oceňované sú urbanistické, územnoplánovacie alebo krajinárske diela, ktoré významne prispievajú k usmerňovaniu, riadeniu, tvorbe urbánneho a krajinného prostredia na Slovensku a k rozvoju urbanizmu a územného plánovania ako profesionálnej tvorivej činnosti,” popisuje Útvar hlavného architekta mesta Žilina.  

Medzi najnovšie kompetície vyhlásené mestom patrí aj súťaž na Revitalizáciu Mestskej pamiatkovej rezervácie, teda rekonštrukciu Mariánskeho námestia a priľahlých ulíc. Práve Mariánske námestie je dlhodobo jedným z najcennejších historických priestorov Žiliny a jednou z kľúčovým súčastí jej identity.

Cieľom je radikálne zvýšiť kvalitu verejného priestoru. „Výsledný návrh by mal ponúknuť skĺbenie histórie a súčasnosti, kvalitné, atraktívne reprezentatívne riešenie historických verejných priestorov, s dôrazom na plnenie všetkých funkcií krajského centra – reprezentatívnej, spoločenskej, kultúrnej, pobytovej, ako prirodzeného centra mesta aj regiónu, ale aj základnej obslužnej (doprava, peší pohyb) pre obyvateľov žijúcich priamo v MPR, respektíve podnikateľov a firmy, ktorí v centre podnikajú,” približujú podmienky súťaže. Lehota na predkladanie návrhov bola stanovená na 28.6.2024.  

ÚHA zároveň pred časom vypracoval zadanie ideovej architektonickej štúdie návrhu vodných prvkov na Hlinkovom námestí a v Sade SNP. Podľa ÚHA Žilina v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na spracovateľa štúdie. Záujemcovia môžu vodné prvky navrhovať podľa vlastného uváženia. Je celkom možné, že aj v tejto časti mesta čoskoro pribudne nové dielo, ktoré bude nielen funkčným prvkom, ale tiež istým druhom umenia. 

Popri zámeroch na revitalizácie verejných priestorov v historickej časti mesta v súčasnosti prebiehajú stretnutia obyvateľov sídliska Vlčince III. Priestory tohto sídliska majú totiž v nasledujúcich rokoch takisto prejsť značnou revitalizáciou a modernizáciou. „Cieľom projektu je vytvoriť inkluzívne prostredie a zvýšiť bezpečnosť pohybu detí v okolí škôl. Štúdia navrhuje elegantné riešenie vytvorením zálivu Kiss and Ride pre bezpečné vykladanie detí pri základnej škole Martinská a Karpatská,” popisuje ÚHA.  

Pred časom samospráva spustila tiež projekt Mestské Zásahy Žilina 2026, ktorý sa spájal s kandidatúrou na Európske hlavné meste kultúry 2026. Projekt sa uskutočnil prostredníctvom online zberu návrhov, ku ktorým mohla prispieť odborná a laická verejnosť. K návrhom prispeli tiež študenti z Fakulty architektúry STU. Vo výsledku boli vygenerované takmer štyri desiatky ideí, ktoré by mohli prispieť k vytvoreniu atraktívnejšieho mestského prostredia. 

Získanie ceny ZUUPS 2023 a vyhlásenie niekoľkých architektonických súťaží na revitalizáciu dôležitých verejných mestských priestranstiev je dôkazom, že Žilina to myslí so zvýšením kvality života vážne. Nadviazala na úctyhodnú históriu mesta v oblasti urbanistického plánovania a vytvára predpoklady pre vznik hodnotných a príťažlivých priestorov. Do budúcna, keď príde aj na realizácie návrhov, tak možno očakávať rastúcu úroveň aj status tohto krajského mesta. 

 

(ÚHA Žilina, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube