Author photoMartina Gregová 18.12.2022 17:00

Žiarivá budúcnosť slovenských plavární. Novú podobu po súťaži dostane aj žilinská

Budova mestskej plavárne v Žiline sa spolu s areálom letného kúpaliska čoskoro dočká revitalizácie a dostavby. Vyriešiť by sa tým mali jej kapacitné, ale aj funkčné problémy. Zrealizovaná bola preto súťaž, ktorá okrem prevádzkovo-dispozičných návrhov zaujala aj materiálovými a konštrukčnými riešeniami jednotlivých objektov.

1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.

1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.

Architektonickú súťaž na revitalizáciu a dostavbu Mestskej krytej plavárne a letných kúpalísk v Žiline vyhlásil v máji tohto roku Útvar hlavného architekta Žilina v spolupráci s mestom Žilina, Správou športových zariadení mesta Žilina a spoločnosťou Obstaráme. Predmetom súťaže bolo priniesť nielen urbanistické riešenie celého areálu, ale navrhnúť aj dispozično-prevádzkové a hmotové riešenie existujúceho objektu, dostavbu tréningového bazéna, wellness centra a letného vstupu.  

Mestskú krytú plaváreň s areálom vonkajšieho kúpaliska mesto Žilina prevádzkuje už dlhodobo. Hlavná budova bola dokončená v roku 1963. Stala sa tak jednou z prvých krytých plavární vo vtedajšej Československej republike, ktorá spĺňala olympijské kritéria. Objekt bol v roku 2008 zapísaný do Zoznamu pamätihodností mesta. Predmetom formálnej ochrany (nejde o národnú kultúrnu pamiatku) sa tak stali nielen hlavné funkcie objektu, ale aj architektonické stvárnenie budovy a jej interiéry.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.
  • 1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.
  • 1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.
  • 1. miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.
  • 2. miesto. Zdroj: Ing. arch. Peter Dunajovec
  • 2. miesto. Zdroj: Ing. arch. Peter Dunajovec
  • 2. miesto. Zdroj: Ing. arch. Peter Dunajovec
  • 3. miesto. Zdroj: Ing. arch. Martin Marušinec, Ing. arch. Karol Ličko, Ing. Peter Králik, Ing. arch. Peter Iľanovský
  • 3. miesto. Zdroj: Ing. arch. Martin Marušinec, Ing. arch. Karol Ličko, Ing. Peter Králik, Ing. arch. Peter Iľanovský

V súčasnosti Mestská plaváreň poskytuje svoje priestory pre školy, kluby aj verejnosť. Okrem toho sa v nej organizujú aj rôzne plavecké súťaže. Objekt, rovnako ako areál vonkajšieho kúpaliska, je však kapacitne aj funkčne na hranici udržateľnosti. Z toho dôvodu mesto Žilina poverilo Útvar hlavného architekta Žilina vypracovaním architektonicko-urbanistickej súťaže s cieľom rekonštrukcie a modernizácie tohto pre mesto vzácneho areálu. 

Do tejto nevšednej súťaže, keďže obdobné objekty sa u nás stále rekonštruujú prostredníctvom architektonických súťaží len zriedkavo, sa však prihlásili len štyri autorské kolektívy. Do druhého kola sa tak odborná porota rozhodla posunúť všetky prihlásené projekty. Napokon sa hodnotiaca komisia rozhodla za víťazný vyhlásiť návrh, za ktorým stojí architektonická kancelária Michal Diviš Architekti.

 

1.miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.

 

Architekti sa vo svojom návrhu rozhodli novonavrhované objekty rozdeliť do dvoch samostatných hmôt, ktoré však majú identický vizuálny aj formálny výraz. Prvý navrhovaný jednopodlažný objekt s plaveckým bazénom sa bude nachádzať na juhovýchodnej strane súčasnej budovy Mestskej krytej plavárne. Druhý navrhovaný objekt bude trojpodlažný. Sídliť v ňom bude wellness a reštaurácia. Ich vzájomné prepojenie je v návrhu riešené prostredníctvom medzipodesty schodiska. 

„Architektonický koncept, použitý konštrukčný systém, materialita, povrchové úpravy, krajinársky koncept a tvarovanie hmôt citlivo dopĺňajú pôvodný objekt a tvoria vyvážený, vizuálne atraktívny a udržateľný koncept s možnosťou doplnenia funkcií na južnej strane areálu," znelo v komentári odbornej poroty. Rovnako pozitívne porota ohodnotila aj nenásilné a neformálne oddelenie zážitkového bazéna od detskej zóny. To je riešené formou umelých kopčekov, ktoré budú tvoriť nielen vizuálnu, ale aj akustickú bariéru medzi dvoma priestormi. Súčasťou návrhu je tiež riešenie pobytovej plochy, doplnenej o mobiliár a lehátkový pobyt. Víťazný návrh obsahuje aj zachovanie rozptylového námestia pred hlavným vstupom do plavárne. Po novom bude priestor doplnený o zeleň a rozšírený až popred existujúcu reštauráciu. 

Podľa slov odbornej poroty bol víťazný návrh poňatí najkomplexnejšie a priniesol po prevádzkovej aj formálnej stránke zaujímavý a vyvážený pohľad na riešené územie. 

 

1.miesto. Zdroj: Michal Diviš Architekti s. r. o.

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od architekta Petra Dunajovca. Ten rozdeľuje hlavnú halu do dvoch výškových úrovní. Časť, v ktorej sa nachádza 25-metrový bazén, je umiestnená v úrovni existujúcej krytej plavárne. Výškový rozdiel 1,2 metra oproti úrovni terénu vonkajšieho areálu je navrhovaný za pomoci bezbariérového riešenia. V nižšej časti sa následne nachádza neplavecký zážitkový bazén. Konštrukcia týchto objektov je riešená prostredníctvom lepených nosníkov a zasklenných plôch.

V severozápadnej časti areálu mal podľa návrhu vzniknúť polozapustený objekt, ktorého súčasťou by bol wellness v náväznosti na existujúce šatne. V tejto časti by vznikla aj stupňovitá tribúna, ktorá by našla svoje využitie v časoch pretekov aj v bežné letné dni. 

Zaujímavým prvkom je riešenie celej obslužnej zóny občerstvenia. V tejto časti totiž autori návrhu zvolili využitie typizovaných kontajnerov s rozmermi 2,4x6 metra. Jednotlivé kontajnery sú vyskladané do blokov a prispôsobené svojmu účelu. Zaujímavú a exkluzívnu architektúru tréningového bazéna v kontraste s provizórnosťou kontajnerového dizajnu hygienickej a občerstvovacej zóny ocenila vo svojom komentári aj odborná porota. 

 

2.miesto. Zdroj: Ing. arch.Peter Dunajovec

 

Za návrhom, ktorý sa umiestnil na treťom mieste, stojí architektonický tím v zložení Martin Marušinec, Karol Ličko, Peter Králik a Peter Iľanovský. Návrh kumuluje všetky požadované funkcie v rámci jedného objektu v severovýchodnej polohe areálu.

„Takáto koncentrácia bude generovať preexponovanú a konfliktnú prevádzku. Novonavrhované šatne, hygiena a technológia v rámci tohto objektu nerešpektujú súťažné zadanie, požadujúce zachovanie týchto funkcií v pôvodnom objekte MKP. Poloha wellness na 2 NP znemožňuje prepojenie s exteriérom. Objekt – tubus po obvode celej južnej a západnej hrany pozemku vzhľadom na jeho funkčné využitie predstavuje cenovo neefektívne a po dizajnovej stránke nezvládnuté riešenie," ohodnotila návrh odborná porota. 

 

3.miesto. Zdroj: Ing. arch. Martin Marušinec, Ing. arch. Karol Ličko, Ing. Peter Králik, Ing. arch. Peter Iľanovský


Architektonicko-urbanistická súťaž, vyhlásená na podnet mesta Žilina, priniesla niekoľko zaujímavých riešení Mestskej krytej plavárne. Porota vyzdvihla jednak progresívne konštrukčné riešenie formou LDH systémov, ktoré bolo súčasťou víťazného návrhu, a tiež aj kontrastné materiálové riešenie, pozostávajúce z typizovaných kontajnerov, ktoré sa objavilo v návrhu umiestnenom na druhom mieste.

Zatiaľ, čo architektonické stvárnenie jednotlivých návrhov porota hodnotila viacmenej kladne, problémy nastali pri riešení areálu letného kúpaliska a tiež pri kapacitách jednotlivých objektov. Experti hodnotili negatívne vzájomné (ne)prepájanie jednotlivých častí areálu či nevhodne navrhnuté spojenie exteriéru s interiérom.

Aj napriek miernym nedostatkom jednotlivých vstupov je nutné vyzdvihnúť zámer celej súťaže. Jej cieľom bola nielen kvalitná revitalizácia, ale aj dostavba Mestskej krytej plavárne a letných kúpalísk mesta Žilina. Súťaže s podobným zámerom sa na našom území neobjavujú až tak často. Avšak po úspechu Mestskej plavárne v Trebišove, ktorá tohto roku vyhrala ocenenie CE ZA AR v kategórií Cena verejnosti, a po vcelku vydarenej architektonickej súťaži v Žiline, ostáva dúfať, že sa to v nasledujúcich rokoch zmení. Zároveň ostáva dúfať, že sa nezopakuje smutný príbeh z Ružomberka, kde sa súťaž konala, samospráva však napokon prebrala lacný projekt z Bratislavy.

Kryté plávarne a letné kúpaliská sú súčasťou každého väčšieho slovenského mesta a dôležitou súčasťou vybavenosti. Ich vplyv na pociťovanú kvalitu života je významný. Tiež si zaslúžia architektúru vysokej úrovne. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube