Author photoAdrian Gubčo 07.07.2022 16:12

V Žiline premenia nevyužívanú zeleň na park, jeho podobu hľadali súťažou

V marci tohto roku Útvar hlavného architekta mesta Žilina vyhlásil verejnú urbanisticko-krajinársku súťaž na Športovo-rekreačný areál Žilina - Chrasť. Cieľom ideovej súťaže bolo navrhnúť najvhodnejšie využitie územia medzi sídliskom Solinky a lesoparkom Chrasť. Výsledky súťaže budú slúžiť ako podklad pre diskusiu o ďalšom využití územia.

Zdroj: Jan Pekař, Tomáš Dutka / Archinfo.sk

Zdroj: Jan Pekař, Tomáš Dutka / Archinfo.sk

Odborná porota v zložení Igor Teplan, Tomáš Boroš, Anna Dobrucká, Michal Marcinov a Rudolf Chodelka hodnotila päť doručených súťažných návrhov. Vo finále porota neudelila prvú cenu. Na základe odbornej diskusie sa rozhodla udeliť dve druhé miesta, jedno tretie miesto a dve odmeny. Ako teda vyzerajú návrhy, ktoré expertov oslovili najviac a v čom sú ich najväčšie prínosy pre riešené územie?

 

2.cena ex aequo - autori: Mgr. Ing. Marek Sobola a PhD. Ing. Ján Janík

Vo svojom návrhu autori pracovali s rozdelením riešeného územia na niekoľko funkčných plôch. V časti nachádzajúcej sa v blízkosti sídliska Solinky navrhujú centrálny nástupný priestor, areál plavárne spolu s budovou parkovacieho domu a zónu aktívneho pohybu pre rôzne vekové kategórie. V časti centrálneho nástupného priestoru bude okrem iného umiestnená aj zberná nádrž na dažďovú vodu zo striech neďalekých bytových domov aj nového objektu plavárne.

V tejto časti porota kladne zhodnotila najmä umiestnenie plaveckého areálu výhradne na pozemkoch patriacich mestu Žilina. Budova plavárne by okrem primárnej funkcie mala plniť aj funkciu akejsi bariéry vďaka vegetačnej streche, ktorá by zamedzila priamemu pohľadu z bytových domov do vonkajšieho areálu plavárne. Zároveň by táto strecha slúžila aj ako oddychové miesto pre návštevníkov.

V strednej časti riešeného územia vzniká zóna oddychu a kultúrno-spoločenská zóna. Súčasťou návrhu by mal byť zelený amfiteáter, príp. letné kino s možnosťou využitia voľnej plochy v okolí amfiteátra na rôzne výstavy.

V časti, ktorá priamo nadväzuje na samotný lesopark a ornú pôdu, by mali vzniknúť funkcie ako výbeh pre psov, prírodno-pestovateľské zóny - sady, biokoridor či prírodná zóna neďaleko jazera, slúžiaca najmä na zvýšenie biodiverzity. Hlavný prínos týchto priestorov by mal podľa popisu autorov spočívať v posilnení pestovania tradičných, zabudnutých či menej známych odrôd.

Dôležitým prvkom návrhu je tiež vytvorenie biokoridoru, vďaka ktorému bude zabezpečený voľný prechod živočíchov z lesnej časti do mokrade a naopak. Na potoku, ktorý prechádza riešeným územím, rovnako ako v okolí jazera, autori navrhli niekoľko malých pozorovacích mól.

Za najväčší problém návrhu porota označila mierku jednotlivých plôch - jazier, mokradí a výbehu pre psov, ktoré sú priveľké. Kladne hodnotili predovšetkým koncept zadržiavania vody, návrh peších a cyklistických trás či  krajinársky koncept, ktorý je podľa slov poroty riešený primerane danému územiu a s dostatočnou diverzitou zelene.

 

Zdroj: Marek Sobola, Ján Janík / Archinfo.sk

 

2.cena zvýšená ex aequo - autori: Bc. Jan Pekař a spoluautor Ing.arch. Tomáš Dutka

V úvode súťažného panelu sa autori návrhu zamýšľajú nad súčasným využívaním riešeného územia obyvateľmi mesta. Hodnotia, že pre mnohých obyvateľov je aktivácia a plánované využívanie parku veľmi kontroverznou témou a to predovšetkým z toho dôvodu, že sa jedná o jedno z mála voľných zelených území v okolí. V súčasnosti je územie využívané na pešie prechádzky, venčenie psov, beh či cyklistiku.

Koncepčne sa autori rozhodli celé územie rozdeliť na dve hlavné zóny - aktívnu zónu v severnej časti pozdĺž rušnej komunikácie a oddychovú zónu v južnej časti riešeného územia pozdĺž Zaparovského potoka.

Zaujímavým prístupom je návrh hlavných peších komunikácií parku na základe už vychodených cestičiek. Ako autori sami napísali: „Ako je vidieť z leteckých fotografií, miestni obyvatelia si už vytvorili chodníčky, ktoré ich dovedú tam, kam potrebujú a preto nemajú tendenciu využívať iné. Inak povedané, život si nájde cestu a ľudia tiež.”

Prístup k územiu podľa autorov vychádza predovšetkým z ohlasov miestneho obyvateľstva a tiež z potreby zachovať genius loci daného miesta. Jednotlivé nové prvky preto riešia ako veľmi jemné zásahy. V rámci územia by mal vzniknúť nástupný priestor parku s kaviarňou, amfiteáter, pumptrack, plaváreň so zelenou strechou či cvičisko pre psov.

Tento návrh zhodnotila porota veľmi pozitívne a vytýka mu jedine umiestnenie plavárne v tesnej blízkosti križovatky a tiež nedostatok spevnených plôch v okolí nástupného priestoru.

 

Zdroj: Jan Pekař, Tomáš Dutka / Archinfo.sk

 

3.cena - autori: Marián Kleiman, Ing. Dominika Lovasíková

Hodnotenie poroty: „Rekreačno-športový areál je riešený vhodným spôsobom, návrh podporuje mestotvorné funkcie zelene, vybavenosť územia je však preexponovaná. Vhodný by bol väčší dôraz na ekostabilizačnú a adaptačnú funkciu zelene v kontexte na klimatické zmeny. V tomto smere má návrh rezervy, ktoré sú však v budúcnosti riešiteľné.”

 

Zdroj: Marián Kleiman, Dominika Lovasíková / Archinfo.sk

 

Na základe predložených súťažných návrhov odborná porota odporúča ponechať severnú časť územia ako priestor, ktorého hlavnou funkciou bude vytvorenie separačnej ochrannej zóny od rušnej ulice Na Veľký diel - napríklad vďaka vysadeniu vysokej zelene. V tejto časti ďalej odporúča vybudovanie menších objektov v primeranom rozsahu a s dostatočným odstupom od existujúcej komunikácie.

Čo sa týka jednotlivých stavebných objektov, porota ďalej odporúča redukovať športové funkcie o tie, ktoré sa už nachádzajú v blízkom okolí, požadovanú garáž riešiť ako podzemnú (príp. ako kombináciu podzemnej a nadzemnej), strechy objektov riešiť ako zelené a v nástupnom priestore vyriešiť funkcie ako kaviareň, stojany s nabíjacími stanicami či požičovňu športového náradia. Cyklodoprava má byť vedená po obvode územia a pozdĺž potoka, pričom sa navrhuje aj využitie potenciálu potoka ako atraktívnej súčasti parku.

Nasledovať by malo spracovanie vyšších stupňov územnoplánovacej dokumentácie. Aktuálna súťaž je ďalšou v poradí, ktorú zorganizoval žilinský Útvar hlavného architekta. V priebehu minulého roka sa konal súťažný dialóg na Nový bulvár, teda na významnú Ulicu Antona Bernoláka južne od centra, tento rok sa hľadala podoba novej radnice alebo výtvarného diela, pripomínajúceho 700 rokov mesta, a aktuálne sa súťaží podoba mestskej plavárne. Žilina robí v tomto smere veľké a potešiteľné pokroky.

 

Prečítajte si viac o súťaži na Archinfo.sk.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Marek Sobola, Ján Janík / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marek Sobola, Ján Janík / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marek Sobola, Ján Janík / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marek Sobola, Ján Janík / Archinfo.sk
  • Zdroj: Jan Pekař, Tomáš Dutka / Archinfo.sk
  • Zdroj: Jan Pekař, Tomáš Dutka / Archinfo.sk
  • Zdroj: Marián Kleiman, Dominika Lovasíková / Archinfo.sk

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube