Author photoAdrian Gubčo 19.04.2018 10:30

Praha po druhé: Pražský metropolitný plán je inšpiráciou aj pre nás

Potom, ako sme sa pozreli na prvý z nových prístupov k tvorbe mesta z Prahy - Pražské stavebné predpisy - dnes prechádzame na druhý zásadný dokument: Metropolitný plán Hlavného mesta Prahy, teda nový územný plán.

Zdroj: Institut plánování a rozvoje Hlavního města Prahy

Zdroj: Institut plánování a rozvoje Hlavního města Prahy

Metropolitný plán vznikal ako nový územný plán od roku 2012, radikálna zmena nastala v roku 2014, keď sa pozastavila príprava pôvodného, tradičného plánu, na vznikajúcom Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) bola vytvorená Kancelária metropolitného plánu pod vedením špičkového architekta a urbanistu Romana Kouckého a začala sa tvorba plánu na úplne nových základoch.

Tento plán nešiel cestou určovania funkčných plôch, ktoré každému pozemku v meste prisudzovali nejakú funkciu - ktorých boli desiatky - a plán sa tak zmenil na detskú vyfarbovačku. Namiesto toho pracoval s konceptom funkčných lokalít, ktoré rozčlenili Prahu na približne sedemsto lokalít, každá so špecifickým charakterom, a kde sa určili potrebné funkcie, v princípe však šlo len o určitý pomer štyroch základných funkcií: obytná, výrobná, rekreačná a prírodná. V pláne sa stanovili hranice zástavby územia, ktoré jasne odkazujú na snahu zahusťovať mesto zvnútra a využiť pre to predovšetkým opustené industriálne areály, ako aj určili miesta koncentrácie výškových budov. Základný princíp zhŕňa niekdajší primátor Prahy a popredný geograf Tomáš Hudeček: Praha sa stane mestom krátkych vzdialeností.

Metropolitný plán, resp. jeho návrh, je teraz dokončený a prechádza na pripomienkovanie. IPR spúšťa rozsiahlu kampaň, v rámci ktorej bude mať každý možnosť získať informácie a odpovede na otázky, ako aj podať v ďalšej fáze pripomienky. Odborníci navštívia mestské časti Prahy, do konca júla bude v CAMP - Centrum architektury a městského plánování výstava, vznikne špecializovaný webový portál. Schválený a platný bude Metropolitný plán zrejme až v roku 2022-2023, IPR medzičasom nenecháva nič na náhodu a transparentne o všetkom informuje, aby bola kvalita plánu čo najvyššia.

Aj Bratislava - hlavné mesto SR pripravuje nový Územný plán, hoci skoro nikto o tom nevie. Plán vzniká za zatvorenými dverami, špecializovaný portál o územnom pláne neexistuje, zostavovatelia plánu nie sú veľmi známi. Nie sú jasné princípy nového plánu - ktoré boli v Prahe jasne vysvetlené v unikátnej publikácii Koncept odôvodnenia Metropolitného plánu - a panuje dôvodná obava, že pôjde o podobný paškvil ako je existujúci územný plán, ktorý vznikal od roku 1996 do roku 2007 a už v čase prijatia bol neaktuálny a maximálne neflexibilný.

Význam Územného plánu je mimoriadny. Opäť, najlepšie zhodnotenie ponúka Tomáš Hudeček: "Špatné rozhodnutí magistrátních úředníků při běžné správě města může přinést ztrátu desítek milionů korun. V případě velkých dopravních investic může jít o vyhozené miliardy. Avšak špatné územní plánování může znamenat, že se stále dražší, do prostoru rozplizlé město již nevzpamatuje nikdy."

Nekvalitný Územný plán je neprípustný a treba urobiť všetko preto, aby sa v úrovni spracovania aspoň priblížil pražskému Metropolitnému plánu.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube