Author photoAdrian Gubčo 17.04.2018 14:30

Praha po prvé: Pražské stavebné predpisy ako cesta k lepšiemu mestu

Tento týždeň sa pozrieme na viacero inšpirácii z Prahy, ktorá sa pod vedením svojej organizácie Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR začína vracať k tvorbe tradičného mesta, ktoré bude nielen estetické, ale aj ekologické a ekonomické a spĺňať kritériá pre vysokú kvalitu života.

Zdroj: Institut plánování a rozvoje Hlavního města Prahy

Zdroj: Institut plánování a rozvoje Hlavního města Prahy

Jednou zo základných vecí, potrebných pre návrat k tradičnému mestu, bola zmena legislatívy, ktorá bola v minulosti založená ešte na modernistických tradíciách, ktoré viedli k monofunkčnosti štvrtí, rozbitiu ulice a nepriamej podpore automobilizmu. Praha má vďaka výnimke z českého Stavebného zákona možnosť tvoriť si vlastné predpisy. To viedlo k vytvoreniu Pražských stavebných predpisov (PSP), ktoré do legislatívy vracajú pojmy typu uličná a stavebná čiara, podporujú ideu mesta krátkych vzdialeností, a liberalizujú niektoré striktné technické požiadavky pre novú výstavbu.

K najabsurdnejším z nich patrí norma na preslnenie bytov, ktorá je u nás podobná ako v Česku a stanovuje minimálnu dĺžku času, koľko priameho slnečného svetla musí dopadať na časť bytu 1. marca. Byty, ktoré túto normu nesplnia, sú klasifikované ako apartmány, a v praxi táto norma vedie k nechuti developerov stavať klasické mestské bloky, aj keď tieto sú storočiami overenou formou výstavby.

V Prahe sa teraz rozhodli pristúpiť k vypusteniu požiadavky na preslnenie z PSP. Vďaka tomu bude možné opäť stavať plnohodnotné mestské bloky a nadviazať tak na úspech štvrtí ako Vinohrady, Smíchov alebo Dejvice, ktoré by inak v súčasnosti nemohli vzniknúť. Je to masívny krok dopredu, a Česko je jednou z dvoch krajín v Európskej únii, kde nariadenie o preslnení platilo (a mimo Prahy bude platiť). Druhou krajinou je Slovensko.

Bratislava nanešťastie nemá možnosť si tvoriť vlastné stavebné predpisy, závislá tak je od Stavebného zákona, ktorý pochádza ešte z roku 1976, hoci bol mnohokrát novelizovaný. Bez legislatívy, ktorá by zodpovedala súčasným nárokom na kvalitu, však budú akékoľvek snahy o udržateľnejšiu a lepšiu Bratislavu veľmi obmedzené. Bratislava - hlavné mesto SR by v tomto smere malo vyvinúť maximálnu aktivitu, aby nový Stavebný zákon, príp. jeho novelizácia, obsahoval klauzulu o možnosti vlastnej tvorby stavebných predpisov.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Súvisiace články

Na návšteve v CAMPe

09.03.2018 09:00:00 Adrian Gubčo

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube