Author photoMartina Gregová 16.05.2023 19:00

Podpora vzdelávania z iného sveta: Francúzske mesto získalo ekologickú školu, pripravuje tucet ďalších

Stredná škola Niki de Saint Phalle využíva ekologické materiály, najnovšie technológie chladenia a vykurovania a navyše sa vyznačuje aj kvalitnou architektúrou. To, čo sa u nás zatiaľ môže zdať len ako sen, je vo Francúzskom meste Nancy realita.

Autor: 11H45

Autor: 11H45

Školstvo je jednou z kľúčových oblastí, ktorú je potrebné rozvíjať, pokiaľ sa má zabezpečiť kvalitné fungovanie krajiny. Zatiaľ čo v iných európskych štátoch sa prepracované projekty nových školských budov objavujú čoraz častejšie, u nás možno vyzdvihnúť len niekoľko kvalitných realizácií alebo zámerov. Väčšina školských budov na území Slovenska vznikla medzi rokmi 1950-1980 a ak aj prešli rekonštrukciou, jednalo sa skôr o zvýšenie energetickej efektívnosti - zateplenie, výmenu okien či strešných krytín.  

Diametrálne odlišným smerom sa uberá Francúzsko, kde sa čoraz častejšie objavujú pozitívne príklady výstavby úplne nových školských objektov. Tie sa najnovšie nevyznačujú len vhodnými priestorovými riešeniami, ale aj kvalitnými materiálmi, použitými v konštrukciách budov aj na ich zateplenie. Naostatok, z hľadiska prístupu ku klimatickej zmene ide o vysoko pokrokové stavby. 

V historickej štvrti neďaleko Eiffelovej veže v Paríži bola len pomerne nedávno otvorená škôlka, ktorá je charakteristická netradičným výberom stavebných materiálov. Ten vychádzal zo snahy investora vytvoriť zdravé a ekologicky zmysluplné prostredie. Pre projekt bola napokon zvolená prevažne drevená konštrukcia v kombinácii so surovou hlinou.   

Galéria

  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45
  • Autor: 11H45

S podobným zámerom bol v minulom roku dokončený aj projekt strednej školy Niki de Saint Phalle v meste Nancy. Za jej návrhom stojí architektonické štúdio MU Architectura. Objekt spadá do kategórie pasívnych budov. Ide o prvý projekt tohto typu v regióne Grand Est.

Hlavná budova sa rozprestiera na troch podlažiach a spolu s priľahlým školským dvorom zaberá takmer 5-tisíc metrov štvorcových. Dispozičné riešenie bolo v tomto prípade navrhnuté tak, aby sa dalo v priestore ľahko zorientovať. Po vstupe sa žiaci ocitnú v rozsiahlej vstupnej hale, z ktorej sa dá jednoducho presunúť do zvyšných dvoch podlaží. Rovnako je tento priestor priamo napojený na školský dvor v zadnej časti pozemku.  

Už pri riešení interiérových priestorov je jasne čitateľný základný materiál, použitý v celom objekte – drevo. Čo sa týka dreva, jeho architektonické aj stavebné kvality už vďaka mnohým skúsenostiam aj názorom expertov netreba dokazovať. Tento obnoviteľný zdroj, ktorý spotrebuje málo energie v procese spracovania aj samotnej výstavby, využívajú vo svojich projektoch čoraz častejšie aj poprední architekti z celého sveta.    

Investor školy, teda okres Meurthe-et-Moselle, pri vypísaní súťaže požadoval využívanie ekologických materiálov, a to nielen pri samotnej nosnej konštrukcii, ale aj pri riešení tepelnej izolácie. Architekti, ktorí stoja za návrhom školského objektu, sa napokon rozhodli ako izolačný materiál použiť slamu. Tá je okrem toho aj praktickou možnosťou. Svojou hmotnosťou sa radí medzi ťažké izolácie, čo znamená, že sa neprehrieva tak ako iné, ľahké materiály. Navyše sa dá ľahko omietnuť. Izolácia zo slamy je tak ekologickou aj vysokovýkonnou možnosťou.  

Dôležitou súčasťou projektu je aj jeho technologická stránka. Celý bol totiž navrhnutý tak, aby nebolo potrebné jeho vykurovanie a chladenie a aby spotreba energie bola v každom ročnom období nižšia ako 15 kWh/m². Toto číslo je viac ako pozitívne, keďže viac ako polovica budov postavených vo Francúzsku má priemernú spotrebu okolo 240 kWh/m², čo stále presahuje súčasné normy.

Z hľadiska udržateľnosti tiež možno poukázať na opätovné použitie mobiliáru, ktorý pochádza z dvoch starších škôl. Tie boli pred časom pre ich zlý stav zatvorené. V priestoroch školy Niki de Saint Phalle tak boli použité napríklad zrenovované lavice, stoly či stoličky. Aj vďaka tomu nebol rozpočet až taký vysoký - nová škola stála 14 miliónov eur. 

Ak nerátame určité komplikácie po dokončení stavby (budova nebola dovybavená a objavili sa problémy s vlhkosťou), nová stredná škola v Nancy je jednoznačne príkladom toho, akým smerom by sa mohli obdobné projekty v budúcnosti uberať. Budova sa vyznačuje kvalitným architektonickým riešením a vytvára zdravšie vyučovacie priestory s dôrazom na ekologickú stránku výstavby. Investor projektu plánuje vo výstavbe škôl pokračovať. V regióne by ich mal pribudnúť ďalší tucet. 

Ide o obrovský rozdiel oproti Bratislave, kde vznikajú nové verejné školy nanajvýš rekonštrukciami starších budov. Úplne nové stavby vybudovali alebo plánujú vybudovať nateraz len súkromní investori. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube