Author photoMartina Gregová 30.01.2024 20:22

Nový klenot Prahy. Vltavská filharmónia predstavila nové detaily, česká metropola dostane ikonickú stavbu

Praha už niekoľko rokov pripravuje výstavbu zásadnej novej kultúrnej stavby - Vltavskej filharmónie, ktorá má byť súčasným symbolom mesta. Jej podoba je známa od roku 2022, keď bol predstavený víťazný návrh architektonickej súťaže od dánskej kancelárie BIG - Bjarke Ingels Group. Odvtedy prešiel zámer pripomienkovaním, na základe čoho predstavil významný svetový architekt Bjarke Ingels aktuálne zmeny v projekte. 

Zdroj: BIG

Zdroj: BIG

Výstavba Vltavskej filharmónie je bezpochyby jedným z najväčších projektov v oblasti kultúrnych stavieb, ktoré boli na území Prahy iniciované za posledné storočie. Podoba novej koncertnej sály vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže návrhov, ktorú mesto vyhlásilo v spolupráci s Inštitútom plánovania a rozvoja Hlavného mesta Prahy (IPR) ešte v lete roku 2021. 

Budova Vltavskej filharmónie sa má stať katalyzátorom premeny veľkého transformačného územia Bubny-Zátory, ktoré sa vďaka súťaži čoskoro stane nielen novým kultúrnym, ale aj spoločenským centrom časti Praha 7 i celého českého hlavného mesta. Okrem objektu filharmónie bolo totiž cieľom súťaže aj riešenie verejného priestoru v jej okolí, vrátane sprístupnenia neďalekého brehu rieky.  

Do medzinárodnej súťaže sa zapojilo celkovo 115 tímov z 25 krajín. Následne v novembri 2021 odborná porota vyzvala 19 kolektívov k odovzdaniu súťažných návrhov. O víťazovi sa rozhodlo v máji 2022. Víťazný návrh pochádza od pôvodne dánskeho architektonického ateliéru Bjarke Ingels Group, ktorý okrem iného zvíťazil aj v súťaži na novú podobu bratislavského ESET Campusu.

Galéria

  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
  • Zdroj: BIG
 

Súťaž vygenerovala ikonické dielo. „Súťažná porota sa jednoznačne zhodla, že ide o výnimočný návrh, ktorý z pohľadu urbanizmu a architektúry maximálne využíva potenciál riešeného územia a najlepšie napĺňa ideu stavby koncertnej siene Vltavskej filharmónie. Porota je zároveň presvedčená, že zvolené riešenie umožňuje ďalší rozvoj tohto potenciálu, ktorý bude predmetom diskusie a spolupráce medzi vybraným multidisciplinárnym tímom a budúcim užívateľom stavby, tak aby boli zaistené prevádzkové, technické a akustické parametre na svetovej úrovni,” skonštatovala vo svojom hodnotení odborná porota.  

Víťazný návrh od začiatku počíta s troma koncertnými sálami, priestormi pre hudobné oddelenie a kreatívny hub Mestskej knižnice. Tvar objektu bol zároveň navrhnutý tak, aby priamo prepojil verejné námestie so strechou filharmónie, ktorá sa tak má stať prirodzeným pokračovaním verejného priestoru. Na streche sa bude nachádzať kaviareň, poskytujúca panoramatický výhľad na Prahu a jej dominanty. Súčasťou komplexu bude aj stanica metra a nový vestibul. 

Pred niekoľkými dňami sa v pražskom Centre architektúry a mestského plánovania (CAMP) konala prednáška, v rámci ktorej vystúpil aj zakladateľ spoločnosti BIG Bjarke Ingels. Jeden z najúspešnejších architektov súčasnosti predstavil mierne upravený návrh Vltavskej filharmónie, vrátane detailnejšie spracovaných vizualizácií interiérov.  

Počas prednášky zároveň Bjarke Ingels informoval aj o priebehu prác. Podľa slov architekta by mala byť podrobná architektonická štúdia Vltavskej filharmónie odovzdaná už vo februári tohto roka. Celý projekt je podľa neho zhruba v jednej tretine. „Na základe architektonickej štúdie budú môcť začať projektové práce, ktoré by mali v priebehu troch rokov vyústiť do zahájenia samotnej stavby,” opísal Ingels. Dokončenie výstavby je v súčasnosti naplánované na roky 2031 alebo 2032.  

Medzi hlavné zmeny v rámci architektonickej štúdie patrí úprava niektorých vnútorných priestorov, vrátane hlavnej sály, malej sály, skúšobne orchestra a multifunkčnej sály. Väčšina zmien súvisí najmä so zlepšením akustických podmienok a viditeľnosti v rámci hľadiska. Okrem toho boli do návrhu pridané eskalátory, zaisťujúce lepší prístup verejnosti na strechu objektu. Zvyšné priestory ako kaviareň či kreatívny hub boli upravené tak, aby sa vo výsledku stali funkčnejšími a variabilnejšími.  

Z urbanistického hľadiska sa zmeny týkali najmä zlepšenia cirkulácie peších, navýšenia zelených plôch, prepojenia s neďalekou riekou a celkového zlepšenia dopravnej situácie. „Na dopracovaní architektonickej štúdie pracovali odborníci z celého sveta. Pri dopracovaní reagovali na pripomienky súťažnej poroty, ale aj širšej verejnosti, ktorá sa aktívne zapojila do procesu úpravy návrhu. V porovnaní s pôvodným návrhom sa vo výslednom projekte objaví rádovo viac zelených plôch a významne sa posilní aj spojenie s riekou,” vymenováva len niektoré zmeny námestník pražského primátora pre územný rozvoj Petr Hlaváček. 

Mnohí kritici aj napriek prezentovaným zmenám stále hovoria o prehnanom presklení budovy, veľkom množstve vydláždených plôch, náročnej prevádzke či finančnej náročnosti celého projektu. Faktom však aj naďalej ostáva, že výstavba budovy Vltavskej filharmónie je obrovským míľnikom v rozvoji kultúry a verejného priestoru Prahy. Verejnosť sa môže s novými vizualizáciami, videom s pohľadmi zo strechy budovy, či projektom v 3D podobe zoznámiť v CAMPe, kde momentálne prebieha výstava venovaná Vltavskej filharmónii. 

Bez ohľadu na diskusie, Praha získa týmto projektom jedinečnú kultúrnu stavbu, ktorá sa stane novým symbolom mesta. Vedenie Prahy konštatuje, že nechce byť len mestom pamiatok, ale aj živej kultúry, k čomu nová budova pre filharmóniu jednoznačne patrí. Od projektu si mesto zároveň sľubuje, že pritiahne nielen domácich návštevníkov, ale aj záujemcov o hudbu z celého sveta. V neposlednom rade je dôležité pripomenúť, že stavba pre kultúru má stimulovať rozvoj územia. 

Bratislava môže zatiaľ vývoj v Prahe sledovať len so závisťou. Výhľadovo je však potenciál pre vznik ikonickej verejnej stavby aj v slovenskej metropole. So vznikom dosiaľ nešpecifikovanej verejnej funkcie sa ráta v zakončení centrálneho námestia v Novom Lide. Prezentovaná bola vízia kultúrneho a kongresového centra, nateraz sa však na jej rozpracovaní intenzívnejšie nepracuje. V každom prípade, bez účasti silného hráča - mesta alebo ideálne štátu - ostáva predstava o vzniku podobne významnej stavby len snom. 

 

(IPR, Klasika Plus, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube