Author photoAdrian Gubčo 09.06.2021 12:35

Národné kultúrne a kongresové centrum spúšťa spoluprácu s BSK a Slovakia Travel

Národné kultúrne a kongresové centrum (NKKC) sa môže veľmi významným spôsobom podieľať na rozvoji cestovného ruchu a propagácii Bratislavy a jej okolia. Aj preto podpísali predstavitelia iniciatívy Národné kultúrne a kongresové centrum Memorandum o spolupráci s agentúrou Slovakia Travel a Bratislavským samosprávnym krajom. Medzičasom, debata o umiestnení centra v Bratislave vrcholí.

Zdroj: Immocap, Incheba, JTRE

Zdroj: Immocap, Incheba, JTRE

Memorandum oficiálne podpísali predstavitelia NKKC, BSK a Slovakia Travel v priebehu včerajška s cieľom podpory rozvoja kongresovej turistiky a infraštruktúry na Slovensku. Kľúčovou súčasťou plánov je vznik významného kongresového centra v Bratislave, ktoré prispeje k jej transformácii na dôležitú kongresovú destináciu. NKKC zdôrazňuje aj význam zlepšenia zberu a spracovania dát, ktoré majú slúžiť na skvalitnenie marketingu metropoly aj krajiny.

"Slovensko a Bratislavský samosprávny kraj majú všetky predpoklady na to, aby sa stali významným medzinárodným hráčom a prilákali desiatky tisíc kongresových turistov ročne,“ hovorí Miroslav Križan, štatutárny zástupca NKKC. "Našim cieľom je zlepšenie postavenia Bratislavy v medzinárodných rebríčkoch kongresových destinácií s cieľom do 10 rokov dostať Bratislavu do prvej tridsiatky európskeho rebríčka kongresových destinácií organizácie ICCA. Spolupráca s agentúrou Slovakia Travel a bratislavskou župou je preto logickým krokom, od ktorého očakávame synergický efekt.” Bratislava je dnes (2019) v tomto rebríčku celosvetovo na 95. mieste, v Európe na 54.

Iniciatívu privítal aj Václav Mika, generálny riaditeľ agentúry Slovakia Travel. „V kongresovom turizme vidíme obrovský potenciál, ako naštartovať cestovný ruch v postpandemickej dobe. Ešte nikdy predtým sme na Slovensku neboli tak blízko, aby sme vybudovali centrum európskeho formátu,“ pripomína. S NKKC má Slovakia Travel pracovať predovšetkým na zbere dát a výmene informácií o kongresovom turizme. „Ten bude mať pozitívny efekt na rozvoj cestovného ruchu v celoslovenskom meradle,” podotkol V. Mika.

Súhlasí aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. "Podujatia z kategórie MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) sú vo svetových metropolách významnou časťou turizmu. Napriek tomu, aký obrovský prínos má cestovný ruch v tvorbe HDP, je na Slovensku stále nedoceneným sektorom,“ vysvetľuje. Bratislava má však potenciál v blízkosti dvojice medzinárodných letísk a dopytu po kongresových službách, ktorý Viedeň nedokáže naplniť. „Vznik národného kultúrneho a kongresového centra má potenciál zásadne pomôcť rozvoju obchodného turizmu. Bratislava by sa tak dostala na svetovú mapu kongresového cestovného ruchu a priestory centra by slúžili aj na koncerty a rôzne kreatívne, či kultúrne podujatia,“ dodáva Droba s tým, že BSK bude na rozvoji kongresovej turistiky ochotne spolupracovať.

K podpisu sa za kultúrnu obec vyjadril aj hudobník a organizátor kultúrnych podujatí Martin Valihora. „Projekt NKKC je prirodzene vyústenie dlhoročného občianskeho aktivizmu jednotlivcov z oblasti kultúry aj kongresu, ktorí vnímajú tento problém na celospoločenskej úrovni. Je nevyhnutné, aby takýto projekt v krajine vznikol a poskytol platformu pre kultúrne a spoločenské aktivity a tým vyriešil problémy, ktorými kultúrna oblasť z nedostatku priestorov už od revolúcie trpí,“ zhrnul. Memorandum považuje za príklad dobrej spolupráce medzi občianskym sektorom, samosprávou a štátom.

Iniciatíva Národné kultúrne a kongresové centrum prišla ešte na prelome rokov 2019 a 2020 s víziou vzniku veľkého multifunkčného centra, ktoré malo reagovať na súčasný zlý stav v oblasti dostupnosti kongresovej a kultúrnej infraštruktúry. Vláda SR dokonca v minulosti prisľúbila iniciatíve finančnú podporu, a to maximálne do výšky 60 miliónov eur.

Možná masívna finančná podpora vyvolala záujem verejnosti aj developerov. Po prvotnej kritike iniciatíva potvrdila, že chce pripraviť projekt čo najviac transparentným spôsobom, preto vytvorila pracovnú skupinu, ktorá má posúdiť možnosti umiestnenia NKKC v Bratislave, a spolupracuje s Útvarom hodnoty za peniaze alebo Inštitútom kultúrnej politiky. Úlohou je teraz posúdiť ponuky viacerých investorov, ktorí predstavili vlastné projekty centra. Vyhlásenie výsledkov posudzovania sa očakáva už v dohľadnej dobe.

 

Pre rozvoj cestovného ruchu a zvlášť kongresovej turistiky je NKKC kľúčové. Zdroj: Immocap

 

Z doteraz známych informácií vyplýva, že združenie NKKC v počiatku procesu oslovilo viacerých kľúčových hráčov a majiteľov pozemkov, ktorí by mohli mať záujem o umiestnenie NKKC. Rokovaniami a postupnou selekciou ostali v hre traja hráči so štyrmi lokalitami: Immocap s projektom Nového Istropolisu, JTRE s Novým Lidom alebo Euroveou CityIncheba, ktorá navrhla vybudovať a zmodernizovať existujúce kapacity vo výstavnom areáli. Jednotlivé zámery sa líšia stupňom rozpracovania.

Ak nerátame starší zámer menšieho a skôr komplementárneho kongresového centra v Eurovea City v dotyku s projektom East Tower, ako prvý predstavil ucelenejšiu víziu Immocap. Na mieste Domu odborov Istropolis navrhuje vybudovanie polyfunkčného developmentu, ktorého súčasťou má byť aj spoločenské centrum s kapacitou 3-tisíc návštevníkov pre kongresy a viac ako 5,2-tisíc pre koncerty s dizajnom od kancelárie KCAP. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) a investičného zámeru. Komplikáciou však môže byť odpor voči búraniu pôvodného Istropolisu a snaha o jeho vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku.

Druhým predstaveným projektom je rozšírenie a modernizácia Incheby. Majiteľ výstaviska chce vybudovať sálu pre 4,5-tisíc sediacich divákov, novú marínu alebo park, pričom si k návrhu prizval architekta Ivana Kulifaja a predovšetkým, podľa vlastný slov, svetoznámy ateliér Diller Scofidio + Renfro. V tejto chvíli nie je známe, do akej miery je zámer rozpracovaný, investor však potvrdil, že bez dotácie o projekt záujem nemá.

Napokon, tretím najvážnejším kandidátom na umiestnenie NKKC je centrum v Novom Lide, za ktorým stojí developer JTRE. Priestor Nového Lida je už dlhodobo určený pre rozšírenie centra mesta. Jeho jadrom má byť kultúrny objekt v predĺžení osi od novostavby Slovenského národného divadla a Námestia M. R. Štefánika. NKKC by mohlo byť umiestnené práve v tomto objekte, pričom na koncepcii pracuje kancelária Compass a Ian Ritchie Architects. Problémom projektu je aktuálny nesúlad Nového Lida s Územným plánom, hoci sa údajne ľady pohli a zmeny by mohli prísť relatívne skoro.

Potenciálni developeri svoj záujem podčiarkujú silným marketingom a účasťou vo verejných či televíznych debatách, kde predstavujú výhody svojich projektov. Nehrá sa len o peniaze v dôsledku vládnej dotácie. Umiestnenie takéhoto centra by zásadne pomohlo komerčným nehnuteľnostiam v blízkom okolí, bolo garantom stálej a masívnej návštevnosti a pomohlo prestíži spoločnosti, ktorá ho vybuduje. Zvlášť pre Immocap a JTRE, ktoré pripravujú rozsiahlejšie schémy, to má mimoriadny zmysel.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že Bratislava by veľké kultúrne a kongresové centrum skutočne získať mohla. Zámer má nebývalú podporu u väčšiny relevantných aktérov, pripravených developerov a atraktívne pozemky, kde by mohol vzniknúť. Za kľúčovú možno považovať predovšetkým kongresovú časť. Práve tá má najviac prispieť k rozvoju cestovného ruchu, daňovým príjmom a k posilneniu značky mesta – a aj preto sa k zámeru hlásia aj verejné inštitúcie. Kultúrna časť dotvára celkovú potrebnosť projektu, keďže slovenská metropola nemá k dispozícii žiadne väčšie a modernejšie priestory.

Vízia NKKC ešte nepochybne vyvolá ďalšie diskusie a polemiky o jeho užitočnosti, vhodnom rozsahu či miere štátnej podpory. Faktom ale ostáva, že pokiaľ chce Bratislava skutočne získať status medzinárodnej metropoly – čo je veľmi dôležité pri lákaní investorov a kvalifikovaných odborníkov pre tu pôsobiace firmy – musí svoj marketing vo vzťahu k zahraničiu posilniť. Vybudovanie centra, kde sa budú ročne stretávať tisíce až desaťtisíce významných návštevníkov, prípadne tu budú hosťovať svetoví umelci, je kľúčovým krokom.

Tým ďalším je vytvorenie dobrého obrazu mesta prostredníctvom kvalitného verejného priestoru, dopravy, služieb a kultúry. Na to však treba veľké finančné prostriedky. Vznik NKKC môže byť spôsobom, ako ich získať vo forme win-win situácie. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Nový Istropolis. Zdroj: Immocap
  • Nový Istropolis. Zdroj: Immocap
  • Incheba. Zdroj: Incheba
  • Incheba. Zdroj: Incheba
  • Kongresové centrum v Eurovea City. Zdroj: J&T Real Estate
  • NKKC v Novom Lide. Zdroj: J&T Real Estate
  • NKKC v Novom Lide. Zdroj: J&T Real Estate

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube