Author photoAdrian Gubčo 13.03.2020 15:58

Na Židovskej ulici vzniká vreckový parčík

Tento rok by sa mal – ak do toho nezasiahnu mimoriadne udalosti – niesť v znamení veľkého množstva úprav verejných priestranstiev menšej mierky. Jeden z prvých projektov sa realizuje už teraz v podobe vzniku tzv. pocket parku na Židovskej ulici.

V tomto prípade ide o úpravu chodníka vo vyústení Židovskej ulice do Skalnej ulice, ktorej súčasťou je aj tvorba nového sedenia na betónovom opornom múriku, nové záhony s kríkovou a kvetinovou výsadbou a predláždenie povrchu. Výraz vreckový park je tak azda trochu nadnesený, výsledkom však bude estetizácia prostredia.

V neveľkej vzdialenosti sa úpravy naposledy realizovali v roku 2016 v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, kedy sa Židovská ulica zmenila na pešiu zónu s vjazdom povoleným len pre rezidentov. Popritom došlo aj k predláždeniu časti ulice (okrem čadičových kociek však aj nekvalitnou betónovou dlažbou, ktorá musela byť vymenená), no chodníku popri Zsigrayovej kúrii a Edlovom dvore sa toto predláždenie vyhlo.

Staré Mesto v spolupráci s Hlavným mestom – resp. Metropolitným inštitútom Bratislavy – to mení až teraz. Dlažba na chodníku je tvorená menšími kamennými kockami vo vejárovom vzore. Vymenená by mala byť aj betónová dlažba pri prechode na Kapucínsku ulicu, ktorá tu bola zrealizovaná v roku 2006. Nové riešenie pôsobí vhodne a v synergii s miestnou populárnou kaviarňou tu vznikne príjemný priestor, ktorý bude využívaný ako exteriérové rozšírenie kaviarne v teplejších mesiacoch.

Dokončenie revitalizácie sa očakáva v najbližších dňoch. Poslednou časťou opravy bude realizácia odkvapového chodníka popri fasádach domov, dlažba v tomto mieste zatiaľ chýba.

 

Dlažba bude vymenená aj na prístupe k priechodu na Kapucínsku (za robotníkmi)

 

Ide o malú investíciu, vyznenie ulice a verejného priestoru sa však zlepší. Ako som to spomínal už pri iných podobných intervenciách, v mnohých prípadoch sú to práve rozličné detaily a drobné realizácie, ktoré dokážu zlepšiť nielen pobytovú kvalitu a funkčnosť verejných priestranstiev, ale aj celkový dojem z mesta.

Zrejme v podobnom duchu sa bude niesť viacero projektov, ktoré plánuje Hlavné mesto v tomto roku zrealizovať. Ich výpočet je rozsiahly a mal by sa týkať najmä zanedbaných parčíkov, vnútroblokov alebo plôch, kde okrem trávnika alebo pár stromov absentovala akákoľvek vybavenosť. V blízkosti Židovskej sa to týka napríkad okolia zastávky Zochova, kde by bolo azda vhodné dobudovať chodník popri Pilárikovej ulici.

Ide o príležitosť pre Metropolitný inštitút Bratislavy, ako ukázať aj širokej verejnosti zmysluplnosť svojej existencie. Hoci už doteraz zrealizované intervencie – napríklad „quick wins“ na Námestí SNP či Klobučníckej alebo nízkonákladové úpravy Komenského námestia – zmenili vnímanie týchto priestranstiev, pre mnohých obyvateľov ostávajú nepochopené. Nové úpravy tak musia byť maximálne funkčné a na dobrej estetickej a kvalitatívnej úrovni, aby aj široká verejnosť vnímala ich pridanú hodnotu.

Najhorším (nerátam Živé námestie, kde to má kvôli architektonickej súťaži zmysel) by v tomto smere bolo realizovať rozličné provizórne riešenia, k čomu patrí budovanie asfaltových chodníkov namiesto dláždených v centre mesta, o čom svedčia náznaky napríklad z Palisád. Tie sa majú rekonštruovať, no je nevyhnutné, aby už boli v dobrej kvalite – čo predpokladá nielen lepší povrch vozovky, ale aj dláždené chodníky, kamenné obrubníky, slonie uši a podobne.

Bratislava nie je taká bohatá, aby si mohla dovoliť ďalšie provizóriá alebo šetrenie na potrebných riešeniach, ani sa nemôže vyhovoriť na absenciu kvalifikovaného aparátu. Prichádza doba, kedy sú očakávané naozaj kvalitné úpravy a realizácie. V jednotlivých projektoch sa to snáď odrazí.

 

Fotografie zo 7.3.2020. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Priestor pred kaviarňou sa stane pravdepodobne veľmi využívaným verejným priestorom
  • Nové sedenie a záhon
  • Už takmer dokončená časť ulice
  • Už takmer dokončená časť ulice
  • Kontakt rozličných typov dlažby pri vyústení Mikulášskej

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube