Author photoAdrian Gubčo 28.04.2022 17:37

Na Banskobystrickej ulici pribudne galéria

Banskobystrická ulica je vcelku nenápadná spojnica Hodžovho námestia a Námestia slobody, donedávna zastavaná zmiešanou zástavbou štandardných mestských domov a nízkych starších domcov. Postupne sa to ale mení. Prestížna lokalita v dotyku s peknou Prezidentskou záhradou motivuje investorov, ktorí tu realizujú väčšie objekty – a čoskoro tu môže pribudnúť aj známa galéria.

Fotografia z 13.3.2022

Fotografia z 13.3.2022

Ulica existovala už v 18. storočí, kedy bola z dôvodu blízkosti k významným palácom (Grassalkovichovmu a Letnému arcibiskupskému) označovaná ako Panská. Na jej podobe sa to však výraznejšie neodrazilo. Na konci 19. storočia išlo o „úzku novomestskú* ulicu“, pomenovanú po sochárovi Rafaelovi Donnerovi. Zo západnej strany ju vymedzovali hospodárske objekty Grassalkovichovho paláca, z východnej vznikla séria domov s rozličnou výškou zástavby od jedného do troch podlaží.

Takýto charakter si udržala v podstate až do začiatku 21 storočia, kedy tu pribudol prvý výraznejší architektonický vstup – blízko vstupu do ulice od Hodžovho námestia vznikol v roku 2008 apartmánový dom od Pavla Pokorného. O niekoľko rokov bol odstránený nárožný dom na nároží Banskobystrickej a Jozefskej, ktorý bol nahradený súčasným objektom, od ulice s nenápadnými tromi podlažiami, celkovo však až s piatimi. Napokon, najnovšou zmenou je vyplnenie pôvodnej prieluky medzi Banskobystrickou 8 a 12 rezidenčnou časťou projektu Metropolitan Star s ôsmimi podlažiami, z toho dvomi ustúpenými.

Je tak očividné, že investori začali Banskobystrickú vnímať ako atraktívnu lokalitu s veľkým potenciálom pre stavebný rozvoj. Výstavba sa sústredí na nedostatočne využívané pozemky alebo zanedbané nízke domy, ktoré tu doteraz prežívali. To by mal byť aj prípad objektu na Banskobystrickej 14. Dnes jednopodlažný dom so šikmou strechou by mal byť zrovnaný so zemou. Na jeho mieste sa pripravuje projekt „Galérie Banskobystrická“, teda polyfunkčného domu s bývaním aj priestorom pre galerijné účely.

Nový objekt by mal mať jedno podzemné a šesť nadzemných podlaží, pričom dve najvyššie podlažia budú ustupujúce. V podzemnom podlaží bude garáž s 11 stojiskami, technické a skladové priestory alebo odkladisko bicyklov. Na prvom nadzemnom bude vstupná hala do rezidenčnej časti projektu s príslušenstvom, ale aj hlavný vstup do galérie s výstavnou halou. Galéria bude zaberať aj väčšiu časť druhého podlažia, pričom tu vzniknú výstavné priestory, kancelárie a depozitár. Z druhého podlažia má byť terénnou vlnou prístupná aj vegetačná strecha nad prvým podzemným podlažím, teda parkovo upravený vnútroblok. Zvyšné podlažia budú rezidenčné, na treťom a štvrtom podlaží bude po jednom päťizbovom byte, na piatom a šiestom jeden mezonetový byt s terasami. Strechy budú ploché.

Z tohto popisu je zrejmé, že pôjde o exkluzívny development, čo je však v danej lokalite pochopiteľné. Blízkosť Prezidentského paláca, Vládnej štvrte či centra mesta vyzýva k vybudovaniu takéhoto typu bývania. Ide aj o celkom prirodzený kontext pre galériu. S investorom, spoločnosťou Advisors s.r.o., je spojený podnikateľ Roman Fečík a majiteľ Roman Fecik Gallery. Mohlo by tak ísť o jej nové sídlo, čo naznačil aj vo vyjadrení pre portál Forbi.

Stavebník má k dispozícii kladné záväzné stanovisko zo strany Hlavného mesta SR Bratislavy. Cesta k nemu nebola priamočiara, projekt bol v pôvodnej podobe odmietnutý v prvej polovici minulého roka a vrátený na prepracovanie. Magistrátu sa nepozdávala miera zastavanosti, vysoký počet bytov, nedostatok parkovacích miest či absencia odkladacích miest pre bicykle. Zámer tak musel byť prekreslený. Hlavné mesto popri vydaní stanoviska zrušilo staršie z roku 2017, ktoré získal ešte pôvodný vlastník domu pre menšiu nadstavbu.

Projekt sa teraz posunie na územné a stavebné konanie na staromestskom stavebnom úrade. Dĺžku týchto konaní nemožno odhadnúť, skôr ako v druhej polovici roka 2023 sa však pravdepodobne stavať nezačne. Ak by to tak bolo, nový objekt s galériou bude dokončený niekedy v roku 2025.

 

Banskobystrická sa postupne zapĺňa nadštandardnými projektami. Zdroj: Proxenta

 

Nanešťastie, architektonické riešenie projektu nie je známe (alebo som ho neobjavil). Zo stanoviska nie je jasné, či je projektant z kancelárie Arding zároveň aj architektom stavby. Nepovažujem to však za pravdepodobné. Jeden z projektov, v ktorom investor svojho času figuroval, pripravuje Iľja Skoček ml. Ak by sa developer rozhodol pre tohto architekta, išlo by o výbornú správu. Banskobystrická by získala solídny dom, vhodne dotvárajúci prostredie, vyžadujúce si určitú dávku reprezentatívnosti. Ak ale za „Galériou Banskobystrická“ stojí aj niekto aj iný, snáď má na pamäti, kde sa budova bude nachádzať.

Už o pár rokov sa tak táto „úzka ulica“ zmení z prehliadanej lokality na miesto vysokej koncentrácie nadštandardných objektov. Vyplniť by sa mala aj susedná parcela na Banskobystrickej 12, kde je v príprave exkluzívny a celkom príťažlivý zámer Vila Biela od Proxenty. V sedempodlažnom dome sa bude nachádzať 14 bytov a apartmánov. Developer avizuje, že s výstavbou začne okamžite po dokončení susedného projektu Kesselbauer, ktorý je už vo finálnej fáze výstavby. Dokončenie ohlasuje na rok 2023, čo je asi príliš odvážne.

Z iných aktivít v oblasti možno spomenúť ešte architektonickú súťaž na sídlo Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorého celkom pekná, no predsa len už zastaralá funkcionalistická budova si zasluhuje obnovu. V dohľadnej dobe by mala pokračovať aj revitalizácia Prezidentskej záhrady. Mestská časť Staré Mesto žiada od Ministerstva životného prostredia nenávratný finančný príspevok vo výške 800-tisíc eur. Pôjde len o obnovu zničených alebo narušených častí záhrady, koncepčné zmeny sa neplánujú.

O čosi ďalej sa nachádza trojica významných námestí, Hodžovo, Kollárovo a Námestie slobody. Mesto naznačuje, že každý z týchto verejných priestorov čaká výrazná obnova, hoci konkrétnejšie kroky sa podnikajú len v prípade tretieho priestranstva. U predošlých dvoch sa plánujú revitalizácie, v prípade Hodžovho námestia aj architektonická súťaž. Zlepšiť by sa mali podmienky pre chodcov a cyklistov aj kvalita zelene.

Potešiteľná by tak bola ešte rekonštrukcia samotnej Banskobystrickej ulice. Po stavebnej činnosti nebude v ideálnom stave, nedostatočná je aj úroveň chodníkov alebo cyklotrasy. Ulica je v správe Hlavného mesta, ktoré dnes už disponuje manuálom verejných priestorov aj princípmi a štandardami povrchov chodníkov, prípadne technickými listami vozoviek. Development v oblasti by tak bolo vhodné zavŕšiť komplexnou rekonštrukciou ulice s použitím materiálov vysokej kvality. Podľa manuálu sa tu má nachádzať kamenná dlažba, nie betónová.

Z Banskobystrickej sa postupne stáva čoraz prestížnejšia ulica. V budúcnosti by tomu mohol teoreticky zodpovedať aj verejný priestor. Pokiaľ sa podarí zlepšiť aj priľahlé zelené plochy a námestia, môže sa stať súčasťou veľmi peknej štvrte, v rámci ktorej bude prepájať obľúbené parky a viaceré pamiatky. Nemusí však ísť len o obyčajnú tranzitnú líniu – vďaka živému parteru, ktorého súčasťou bude aj atraktívna galéria, sa sama stane cieľom.

 

*Citovaný autor, Tivadar Ortvay, tým myslel jeden z piatich okrskov Bratislavy na konci 19. storočia, nazývaný Neustadt. 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube