Author photoMartina Gregová 23.03.2024 13:00

More uprostred veľkomesta. Zo zanedbanej plochy sa stal výnimočný park, zbiera jedno ocenenie za druhým

Revitalizácie zanedbaných verejných priestorov zakaždým vzbudia veľký záujem odbornej aj laickej verejnosti. Kvalitné priestranstvá, zvlášť vo významných polohách, môžu zvýšiť úroveň celého mesta. Tak je tomu aj v prípade parku na Moravskom námestí v Brne. Jeho revitalizácia bola ukončená na konci roka 2022, odkedy zbiera jedno ocenenie za druhým. 

Zdroj: Park roku

Zdroj: Park roku

Park na Moravskom námestí vznikol na základe architektonickej súťaže, ktorej výsledky boli vyhlásené už na začiatku roku 2016. V tom čase sa do súťaže zapojilo celkovo 22 autorských kolektívov. Cieľom bola revitalizácia pôvodného parku, ktorý v rôznych podobách existoval na danom území už od 19. storočia. Mesto si od súťaže sľubovalo vznik modernej rekreačnej a oddychovej plochy pre obyvateľov a návštevníkov Brna. Park mal zároveň poslúžiť aj ako kultúrny priestor pre rôzne akcie organizované mestom. Revitalizáciou a zefektívnením mali prejsť aj pešie trasy a existujúca zeleň. 

Odborná porota označila za najlepší návrh od štúdia Consequence Forma. V tom čase porota kladne ohodnotila najmä akcent na najfrekventovanejšiu pešiu trasu či novonavrhnutý centrálny priestor, ktorý mal do parku priniesť nové miesta na odpočinok.  

V marci 2022, šesť rokov po vyhlásení výsledkov súťaže, mesto Brno ohlásilo začiatok rekonštrukčných prác. Tie napokon trvali 8 mesiacov. Koncom roka 2022 bolo definitívne oznámené ukončenie prác a park bol sprístupnený verejnosti. Verejný priestor, ktorým obyvatelia roky len prechádzali, sa stal vyhľadávanou lokalitou pre oddych a trávenie voľného času.

Galéria

  • Zdroj: Park roku
  • Zdroj: Park roku
  • Autor: BoysPlayNice
  • Zdroj: mmcité
  • Autor: BoysPlayNice
  • Zdroj: Park roku

Úspech projektu dnes potvrdzuje fakt, že postupne získava jedno prestížne ocenenie za druhým. Prednedávnom získal cenu Park roku 2023. Obstál pritom v silnej konkurencii. Medzi nominovanými dielami sa nachádzala napríklad Revitalizácia území bývalých kasární Vysoké Mýto či Verejné priestranstvo medzi školami v Červenom Kostelci. Krátko na to boli vyhlásené výsledky ceny Grand Prix architektov 2023, kde park opäť bodoval. Odborná porota sa zhodla na tom, že ide o najlepšie dielo v rámci kategórie Krajinárska architektúra a záhradná tvorba.  

Výnimočnosť tohto cenami ovenčeného projektu spočíva vo viacerých aspektoch. Park efektívne pracuje s prvkami modrozelenej infraštruktúry, s požiadavkami na environmentálnu udržateľnosť aj biodiverzitu. Navyše spoluvytvára komunitu a je inkluzívny.  

Dominantou tohto verejného priestoru sa stala centrálna plocha s fontánou, ktorá je po takmer celom svojom obvode doplnená o atypickú drevenú lavicu. „Samotná lavica nabáda k slobode pohybu, kedy je dovolené ležať, sedieť, váľať sa, hrať sa, a to všetkým vekovým skupinám obyvateľov,“ hovoria autori a dodávajú: „Plocha fontány sa naopak stáva javiskom. Vždy je na čo sa pozerať a vždy sa niečo deje.” Okrem toho pribudla aj kaviareň, detské ihrisko, množstvo menších chodníkov a udržiavaná zeleň.  

Samotná fontána je u miestnych mimoriadne obľúbeným prvkom. Už v prvý testovací týždeň fungovania si vyslúžila prezývku Brnenské more. Fontána vie simulovať more, zrkadlo, jazero, ale disponuje aj rôznymi druhmi trysiek a osvetlením. Počas leta sa v nej chladili deti, dospelí aj štvornohí obyvatelia mesta.

Veľkým plusom projektu je aj zachovanie pôvodných stromov. Okrem starostlivosti o staršie stromy bolo navyše vysadených 77 nových stromov, 68 kríkov a takmer 40-tisíc trvaliek rôzneho druhu a ďalších 67-tisíc tulipánov, narcisov či ľalií. K zavlažovaniu zelene slúži premyslený systém modrozelenej infraštruktúry.  

Park na Moravskom námestí vznikol vďaka architektonickej súťaži, jeho úspech v budúcnosti však podľa autorov projektu bude závisieť najmä od budúcej starostlivosti. Touto úlohou bol poverený Odbor životního prostředí ÚMČ Brno – střed. Celkové náklady na revitalizáciu sa vyšplhali na sumu 132,5 milióna českých korún (5,2 milióna eur), čo je suma približne päťkrát vyššia ako sa predpokladalo v roku 2016, kedy projekt vznikol. S financovaním projektu pomohlo mesto Brno, ktoré sa na ňom podieľalo sumou 95,5 miliónov českých korún (3,75 miliónov eur). Mestská časť Brno-stred našlo pre svoj podiel peniaze v rezervách bytového fondu, určeného na údržbu a opravy mestských bytov. 

Projekt na revitalizáciu brnenského parku vznikol vďaka spolupráci popredných českých aj zahraničných odborníkov. Výsledkom je park hodný 21. storočia, ktorý okrem kvalitného verejného priestranstva a premyslených architektonických a urbanistických princípov prispel aj k zlepšeniu mikroklímy a posilneniu biodiverzity v danej oblasti. O jeho výnimočnosti svedčí jeho úspech v rámci viacerých českých ocenení.  

 

(Park roku, Grand Prix architektov, idnes, Brnenský deník, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube