Author photoMartina Gregová 17.02.2023 18:45

Špičkový verejný priestor s obmedzeným rozpočtom: české mestečko získalo fantastický park

Nové verejné priestory vo Vysokom Mýte pracujú s princípom členenia územia pomocou peších ťahov, ale aj s modeláciou terénu. Vďaka tomu vznikol premenlivý verejný priestor, ktorý je schopný naplniť rozličné funkčné požiadavky užívateľov aj mesta.

Autor: Alex Shoots Buildings

Autor: Alex Shoots Buildings

K revitalizácii exteriérových priestorov bývalých kasární vo Vysokom Mýte došlo na základe architektonickej súťaže, ktorú vyhlásilo mesto už v roku 2017. Cieľom súťaže bolo získať kvalitný verejný priestor, posilniť jeho funkcie a umožniť jeho bezkonfliktné fungovanie v rámci štruktúry mesta. Návrh musel naviac rešpektovať aj ekonomické možnosti zadávateľa. Predpokladané investičné náklady boli v rámci súťaže určené na 25.000.000 českých korún (niečo vyše milión eur) bez DPH. 

Víťazom jednokolovej architektonicko-urbanistickej súťaže sa stali architekti Martin Lukáč a Barbora Srpková. Odborná porota pri vyhlasovaní víťaza zhodnotila: „Návrh spĺňa prvky zadania a rozvíja potenciál existujúceho areálu kasární bez zásadných dopadov na súčasné majetkoprávne vzťahy a definuje štyri priestorové a programové celky: námestie, ihrisko, park a promenádu, ktoré ďalej lokalizuje a dotvára, podľa názoru poroty adekvátnym, primeraným a presvedčivým spôsobom. Porota oceňuje, že návrh rieši každý z celkov odlišne s dôrazom na jeho funkčné využitie, mierku a polohu v areáli."

Navrhnuté nové pešie ťahy reflektujú aktuálny pohyb chodcov cez dané územie. Vedľajšie trasy sú navzájom prepojené výraznou promenádou, ktorá je posilnená novou výsadbou a doplnená stromovou alejou. Stáva sa tak výrazným urbanistickým motívom s potenciálom ďalších pokračovaní. Výrazným prvkom návrhu sú aj diagonálne pešie ťahy, ktoré členia časť riešeného územia na niekoľko menších oblastí. Všetky navrhované vstupy pre chodcov do areálu sú riešené ako bezbariérové. „Snažili sme sa prečítať, ako to miesto funguje dnes a na základe toho lokalitu posunúť niekam ďalej. To znamená, že pre nás bolo dôležité kvalitné pešie prepojenie, ktoré sme vytvorili práve pomocou diagonál," hovorí o projekte Barbora Srpková. 

Galéria

  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings

Dominantou riešeného územia je viacúčelové ihrisko, ktoré je mierne zapustené pod úroveň terénu, vďaka čomu vzniklo po jeho obvode niekoľko stupňov na sedenie. Ihrisko môže slúžiť na športové aktivity, ale tiež aj ako miesto pre kultúrne podujatia, letné kino či dokonca ako klzisko počas zimných mesiacov. 

Ďalším výrazným prvkom návrhu je kiosk trojuholníkového pôdorysu so stupňovitou strechou. V jeho tesnej blízkosti sa nachádza aj plocha s exteriérovým sedením. Navyše, stupňovitá strecha ponúka návštevníkom dodatočný priestor na sedenie, z ktorého je možné vnímať celý športový areál a park z inej perspektívy.

Zrevitalizovaný verejný priestor sa snaží priniesť svojim návštevníkom čo najviac funkcií pre rôzne vekové aj záujmové skupiny. Celková kombinácia aktivít a rekreačných oblastí vytvára živý a premenlivý verejný priestor, schopný absorbovať a prispôsobovať sa meniacim sa nárokom jeho užívateľov. Okrem samotného viacúčelového ihriska tu vznikli aj priestory, určené deťom, napríklad pieskovisko či zóna s drevenými kolmi. Napriek početným plochám určeným na aktívny oddych, architekti v parku ponechali aj kľudové zóny.

Súčasťou realizácie je aj kompletná úprava zelene s cieľom zjednotiť územie. Revitalizovaný priestor oživí 90 nových stromov. K výsadbe boli vybrané najmä platany, jasene, lipy, duby, javory a okrasné čerešne či višne. Okrem nich budú v parku vysadené kroviny a trvalky.

Dôležitou časťou koncepcie bola modelácia terénu. Zvolený princíp umožňuje optické aj funkčné rozčlenenie nového verejného priestoru na niekoľko menších zón a vytvára chránené a tiché mikropriestory na krátkodobú rekreáciu. Doprava je vo všetkých zónach obmedzená na zásobovanie a nevyhnutnú obsluhu budov. Potrebné parkoviská sú umiestnené v okrajových častiach riešeného komplexu.

V rámci projektu sa riešilo aj hospodárnejšie nakladanie s dažďovou vodou. V mieste parkoviska pozdĺž Ulice Prokopa Veľkého boli v prvej fáze vybudované dve nádrže na zadržanie dažďovej vody. Akumulačná nádrž bude využívaná na závlahu zelene a retenčná nádrž bude slúžiť na záchyt väčšieho množstva dažďovej vody a jej postupné vypúšťanie do kanalizácie. Priepustnosť spevnených dopravných plôch umožňuje zadržiavať a opätovne využiť vodu v lokalite.

Revitalizácia verejných priestorov bývalých kasární vo Vysokom Mýte je jedným z množstva príkladov vydarených realizácii tohto typu. Návrh využil princípy modelácie terénu a členenia riešeného územia pomocou peších ťahov, vďaka čomu vznikli viaceré menšie priestory s ľudskou mierkou. Okrem širokej škály aktivít získali obyvatelia mesta hodnotné zelené priestranstvá, rekreačné plochy či nové pešie a cyklistické prepojenia.

 

(EARCH, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube