Author photoMartina Gregová 12.11.2023 14:22

Moderné bizniscentrum a historický kaštieľ v jednom. V európskej metropole vznikol výnimočný projekt, prepájajúci storočia

Spojenie historickej stavby s modernou funkciou nebýva nikdy jednoduché, zvlášť v meste, ktoré si dáva záležať na vysokej architektonickej úrovni a harmonickom prostredí. Architekti preto musia uvažovať nad vhodnými výrazovými prostriedkami - napríklad správne zvoleným rytmom fasády, kontrastnými materiálmi či premyslenou prácou so zeleňou. Výsledkom môže byť výnimočná realizácia, ktorá zapadne do vzácneho prostredia.

Autor: Boegly a Grazia

Autor: Boegly a Grazia

Dostavby historických objektov sú neustále pod drobnohľadom odbornej aj laickej verejnosti. O to viac, ak takýto projekt vzniká v metropole, ktorá si historickú architektúru skutočne ctí. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že v čase, keď developerská spoločnosť Groupama Immobilierre oznámila plánovanú prestavbu bývalého súkromného kaštieľa v centre Paríža na kancelársky komplex, vyvolalo to v spoločnosti búrlivú debatu. Nezabránil tomu ani fakt, že nejde o prvý projekt tohto typu od spomínanej spoločnosti.

Za architektonickým riešením prestavby a dostavby bývalého kaštieľa, ktorý sa nachádza neďaleko slávneho bulváru Champs-Élyseés, stojí kancelária Arte Charpentier. Realizácia projektu bola ukončená v roku 2022 a priniesla 20-tisíc metrov štvorcových novej úžitkovej plochy. 

Kľúčovým problémom, s ktorým sa v rámci návrhu jeho autori museli vysporiadať, bolo riešenie nových fasád. Dôležité bolo, aby architekti prišli s takým riešením, ktoré bude pôsobiť kultivovane a vytvorí harmóniu medzi existujúcou stavbou a novými krídlami moderného kancelárskeho komplexu. Ako to pri podobných projektoch býva zvykom, aj v tomto prípade stavili jeho autori na správne zvolený rytmus okenných otvorov a materiál, ktorý vyzdvihne hodnotu existujúcej stavby.  

Galéria

  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia
  • Autor: Boegly a Grazia

V projekte boli tri existujúce podlažia kaštieľa doplnené o ďalšie dve plnohodnotné podlažia a jedno čiastočné, čo umožnilo vytvorenie strešnej záhrady a odpočinkových plôch s výhľadom na panorámu Paríža. Odlišnosť medzi novou štruktúrou a pôvodnou stavbou je citeľná aj vďaka zvolenej palete materiálov. Kým kaštieľ bol nanovo omietnutý do bielej farby, fasády nových častí boli navrhnuté v béžovom odtieni. 

Najvyššie podlažie sa od zvyšných líši aj svojim atypickým tvarom. Na základe neho získalo pomenovanie Nuage, čo v preklade znamená oblak. Okrem nadstavby vznikli po obvode pozemku dve úplne nové krídla. Ich fasády vychádzajú z rovnakého hmotového a materiálového prístup ako nadstavba kaštieľa. 

Dôležitou súčasťou projektu bolo aj riešenie vnútornej záhrady, z ktorej sa po novom stalo polosúkromné vnútorné nádvorie. Pôvodná záhrada pochádza z prvej polovice 19. storočia a jej rozloha dosahuje plochu 500 metrov štvorcových, čo nie je v jednom z najhustejšie zastavaných miest sveta málo. Na rekonštrukciu boli vzhľadom na charakter a veľkosť priestoru dodatočne prizvaní aj krajinní architekti.  

Cieľom tejto časti projektu bola snaha o obnovu tradičnej francúzskej záhrady. Kvôli chýbajúcim historickým podkladom však bolo možné tento priestor voľne interpretovať na základe súčasných požiadaviek investora. „V podstate nejde o obnovu, ale skôr o tvorbu, kde klasické motívy naberajú modernú podobu: symetria, fontány, záhony, stredový trávnik, rám z nízko strihaných živých plotov a pergola pre staré ruže," opisujú svoj zámer architekti. Novovydláždené nádvorie ponúka užívateľom budovy dodatočné oddychové plochy v tieni stromov, ktoré môžu slúžiť aj ako alternatívne pracovné priestory. 

Čo sa týka vnútorných priestorov, pri ich návrhu bolo potrebné nájsť vhodné prístupy, ktoré vyzdvihnú charakter zreštaurovaných historických prvkov, ako sú portály, zdobené stropy a steny či schodisko, ktoré je jednou z hlavných dominánt interiéru. Pri vkladaní nových prvkov architekti pracovali s dvoma základnými princípmi - kontrastným a napodobňujúcim. Vďaka prvému vznikli moderné kancelárske priestory, dostatočné presvetlené sériou širokých zasklení a doplnené o zväčša čierne kovové detaily. Druhý prístup do interiéru vniesol luxusné materiály ako mramor či mosadz. V nových priestoroch sa bude nachádzať galéria, foyer, multifunkčná miestnosť a tiež kancelárie rôznych mierok a zameraní.  

Nadstavba a dostavba bývalého kaštieľa v Paríži prináša zaujímavý pohľad na to, ako možno pristupovať k podobným objektom, pri ktorých je žiadúce zachovať ich pôvodný charakter. Projekt si vo francúzskej metropole našiel svojich odporcov aj fanúšikov, mestu priniesol nové kancelárske priestory a pomohol zachovať časť historického dedičstva mesta. Kaskádovito osadené hmoty nových krídel navyše do štvrte vniesli chýbajúcu zeleň aj výhľad na panorámu Paríža. Novú architektúru dotvára vnútorné nádvorie, ktoré rovnako ako samotná renovácia budovy nadväzuje na lokálne historické tradície. 

Vznikol tak projekt, ktorý atraktívnym spôsobom vyriešil problém mnohých architektov a investorov inde v Európe, vrátane Bratislavy. Spojenie dvoch úplne odlišných funkcií s radikálne odlilšnými nárokmi a nutnosťou zachovať historické dedičstvo nie je vôbec jednoduché. Ako sa ale ukazuje, citlivosť sa dá skombinovať so sebavedomým novým vstupom, vďaka čomu môže pamiatka opäť ožiť. 

 

(Arte Charprentier, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube