Author photoMartina Gregová 21.02.2024 16:00

Medzi najlepšími. Rekonštrukcia slovenskej ambasády v Londýne ašpiruje na prestížne ocenenie

O získanie ceny RIBA sa v tomto ročníku bude uchádzať 76 kvalitných architektonických realizácií. Ide o jedno z najvýznamnejších architektonických ocenení na svete a každé nominované aj ocenené dielo patrí k tomu najlepšiemu, čo v poslednom období vzniklo. Tentoraz sa medzi nomináciami objavila aj realizácia slovenských architektov a architektiek - rekonštrukcia budovy Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Londýne. 

Autor: William Salisbury

Autor: William Salisbury

Po nedávnom úspechu rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, ktorá sa dostala do užšieho výberu v rámci prestížneho európskeho ocenenia EUMies Award, sa podobnej pocty dostalo aj ďalšiemu architektonickému dielu od slovenských architektov. Do užšieho výberu v rámci prestížnej ceny RIBA sa tento krát prebojovala rekonštrukcia budovy Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Londýne

Národnú cenu RIBA každoročne udeľuje Kráľovský inštitút britských architektov. Vybrané diela sú následne automaticky považované za to najlepšie, čo za uplynulý rok v oblasti architektúry vzniklo, a to nielen na území Spojeného kráľovstva, ale aj celkovo vo svete. V tomto ročníku ocenenia sa do shortlistu 76 diel dostala aj nedávno zrekonštruovaná budova Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Londýne. 

Rekonštrukcia objektu, ktorý sa nachádza na 25 Kensington Palace Gardens, začala v roku 2020 a trvala tri roky. Jej dôvodom bol najmä zlý technický stav budovy. „Objekt je v zlom stavebno-technickom stave a vyžaduje si komplexnú rekonštrukciu. Technologické zariadenia a infraštruktúra sú pôvodné, nezodpovedajú súčasným technickým požiadavkám a vykazujú častú poruchovosť a havárie. Výťah, klimatizácia a odvetrávanie sú nefunkčné," píše sa v podkladoch k začatiu rekonštrukcie. 

Galéria

  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
  • Autor: William Salisbury
 

Za pôvodným návrhom objektu stoja architekti Ján Bočan, Ján Šrámek a Karel Štepánský. Rekonštrukciu mali na starosti architekti Ján Pavúk, Pavol Hanzalík a Peter Lunter. Tí na projekte spolupracovali s Viktóriou Brettschneiderovou, Simonou Fischerovou a Erikom Hornáčkom.   

V rámci poslednej obnovy sa jej autori snažili predovšetkým o zachovanie genia loci pôvodného architektonického riešenia. „Popri snahe zachovať čo najviac pôvodného formou repasu a revitalizácie bola snaha aj novotvarmi dosiahnuť súlad a symbiózu s pôvodným zámerom,” opisuje Ján Pavúk. Vo výsledku sa to skutočne podarilo.    

Budova Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Londýne pritom prestížne britské ocenenie RIBA získala už v čase svojho vzniku. Tento rok sa do užšieho výberu dostala vďaka vydarenej rekonštrukcii. Nová podoba vnútorných priestorov aj architektúry ako takej si ctí dedičstvo brutalizmu, čo z nej aj v dnešnej dobe stále robí významnú súčasť slovenského architektonického dedičstva.  

Do užšieho výberu sa objekt dostal spolu s mnohými naozaj obdivuhodnými architektonickými dielami. V tomto ročníku bola nominovaná napríklad najvyššia drevená budova v Londýne The Black & White Building, konverzia bývalej elektrárne Battersea Power Station či nové sídlo Kráľovskej akadémie tanca. Odborná porota v najbližších mesiacoch všetky nominované diela posúdi. Víťaz Národnej ceny bude následne vyhlásený v lete 2024.

 

(RIBA, Archiweb.cz, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube