Author photoMartina Gregová 03.11.2022 19:15

Jurkovičova tepláreň po londýnsky. Unikátna Battersea Power Station je konečne otvorená

Elektráreň Battersea Power Station, ktorá kedysi zásobovala elektrinou až pätinu Londýna a je jednou z najväčších tehlových budov Európy, sa po rozsiahlej konverzii znova otvorila verejnosti. V jej priestoroch sa po novom nachádzajú obchodné prevádzky, administratívne priestory aj nové možnosti bývania.

Elektráreň Battersea. Autor: Peter Landers

Elektráreň Battersea. Autor: Peter Landers

Ikonická londýnska elektráreň sa stavala medzi rokmi 1929 – 1955. Za jej pôvodným návrhom stál Leonard Pearce, finálnu architektúru však napokon navrhol renomovaný britský architekt Giles Gilbert Scottom. Elektráreň v čase svojej prevádzky vyrábala až jednu pätinu elektrickej energie pre Londýn a zásobovala ňou aj niektoré významné budovy, napríklad Buckinghamský palác alebo budovu parlamentu. Prevádzka elektrárne bola z dôvodu nedostatočnej efektivity definitívne ukončená v roku 1983, od tej doby budova chátrala. Jej stav bol dokonca tak žalostný, že sa v jej hlavnej časti prepadla strecha, hoci pamiatkou bola už od roku 1980.

Dlhé roky sa rozhodovalo o budúcnosti obrovskej stavby. V hre bolo jej úplné zbúranie, konverzia na krytý zábavný park či prestavba na bytový aj oddychový komplex. Realizácia jednotlivých projektov sa však dlhodobo odkladala. Hlavným dôvodom bol fakt, že potrebná nebola len revitalizácia budovy elektrárne, ale aj celého rozsiahleho areálu v jej okolí.  

Po viacerých neúspešných pokusoch o konverziu nakoniec v júni 2012 spoločnosť Knight Frank oznámila, že bola uzavretá exkluzívna zmluva s malajskými developermi a investormi SP Setia a Sime Darby. V tom čase sa objavila myšlienka o prestavbe lokality na modernú štvrť, ktorej súčasťou budú obchody, kaviarne, reštaurácie, umelecké a rekreačné zariadenia, kancelárske priestory aj byty. Nový plán zahŕňal obnovu samotnej historickej elektrárne, vytvorenie nového parku na brehu rieky severne od elektrárne a vytvorenie novej ulice, ktorá má spojiť budúci vstup do stanice metra Battersea Power Station s elektrárňou.   

Návrh nových častí mal byť v súlade s pôvodnou architektúrou ikonickej elektrárne. Dominantným prvkom novej zregenerovanej oblasti mala naďalej ostať budova elektrárne s vysokými komínmi a turbínovanými halami. Architektonické zásahy rešpektujú integritu historickej pamiatky a zároveň vytvárajú nové priestory na podujatia, obchody či rezidenčné priestory. To všetko malo byť rozmiestnené okolo strešných záhradných miestností nad kotolňou a turbínovými halami. 

Galéria

  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Autor: Peter Landers
  • Pohľad na celý development. Autor: Peter Landers
  • Vizualizácia projektu. Vľavo prvá etapa, v strede elektráreň, dole a vpravo tretia etapa. Zdroj: LDA Design

V prvej fáze, ktorá bola dokončená už v roku 2017 a nachádza sa západne od elektrárne, vznikli rezidenčné priestory pre viac ako 1.500 obyvateľov a viac ako 23 obchodných prevádzok. Za architektúrou stáli kancelárie SimpsonHaugh a dRMM.

Druhá fáza zahŕňala najmä rekonštrukciu komínov, renováciu historických prvkov elektrárne a móla. V roku 2019 bolo mólo sprístupnené verejnosti. V máji 2021 sa prví obyvatelia nasťahovali do svojich bytov, ktoré sa nachádzajú priamo v elektrárni. Autorom obnovy elektrárne je kancelária WilkinsonEyre, ktorú poznáme aj z Bratislavy ako finalistu súťaže na kampus ESETu

Za vedúcich architektov poslednej tretej fázy boli vymenovaní tvorcovia z renomovaných architektonických štúdií Gehry Partners a Foster + Partners. Práce na tejto fáze boli ukončené len pomerne nedávno a zvyšná časť areálu bola sprístupnená verejnosti 14.10.2022. Tretia časť projektu zahŕňala výstavbu viac ako 1.300 nových rezidenčných jednotiek, hotela, obchodných priestorov, rekreačných zariadení či novej hlavnej ulice, známej ako The Electric Boulevard. Otvorená bola aj samotná elektráreň. Prvým sprístupnením nádherne zrekonštruovaných Turbine Halls sa elektráreň stala jednou z najzaujímavejších maloobchodných a komerčných destinácií v Londýne. Najväčším nájomcom je spoločnosť Apple, ktorej kancelárske priestory zaberajú viac ako 46.000 metrov štvorcových na šiestich podlažiach. 

Čo sa týka rezidencií, architektonické štúdio Gehry Partners navrhlo päť budov na východ od The Electric Boulevard, čo je približne polovica z plánovaných obytných jednotiek. Okrem toho v tejto časti vznikol aj komunitný park a viacúčelové komunitné centrum. Spoločnosť Foster + Partners zas navrhla budovu na západ od The Electric Boulevard s názvom The Skyline, ktorá zahŕňa druhú polovicu plánovaných obytných jednotiek, zdravotné stredisko a hotel. Strecha budovy je navrhnutá ako jedna z najväčších londýnskych strešných záhrad a je dlhá vyše štvrť kilometra.  

V ďalších etapách majú pribudnúť ďalšie byty a komerčné priestory. Ich súčasťou bude aj niekoľko stoviek dostupnejších bytov, zdravotné stredisko, inkubátor pre mladé firmy či námestie. Po dokončení celého developmentu by tu malo žiť a pracovať približne 25-tisíc ľudí. 

Aj napriek tomu, že projekt v sebe spája množstvo funkcií, bol časťou verejnosti kritizovaný a označovaný ako "ihrisko pre super bohatých" s veľmi drahým bývaním a luxusnými obchodmi. V čase, keď bol projekt schválený, bolo deklarované, že až 50% bývania bude cenovo dostupného. Vo výslednej fáze však túto požiadku spĺňa len 9% novopostavených obytných jednotiek. Kritici dnes označujú celý projekt za pomník londýnskej bytovej krízy. V každom prípade, jeho otvorenie prinieslo veľký záujem verejnosti. 

Priemyselné budovy, ktoré boli vyradené z prevádzky, stále ostávajú dominantnými prvkami v rámci urbanizmu mnohých miest. V posledných rokoch prebiehajú vo viacerých metropolách snahy o revitalizáciu a konverziu týchto priestorov a ich opätovné začlenenie do fungujúceho urbanizmu miest. Konverzia bývalej elektrárne Battersea a jej areálu je jedným z mnoha takýchto počinov, vďaka čomu objekt elektrárne poskytol obyvateľom Londýna nové možnosti pre bývanie, prácu aj oddych. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube