Author photoMartina Gregová 15.12.2023 20:15

Keď participácia nie je fiasko. Architekti oslovili pri navrhovaní obyvateľov, výsledok je fantastický

Participácia je populárnym slovom aj nástrojom pri tvorbe nových štvrtí, verejných priestorov a postupne aj bytových domov. Keď je uchopená dobre, môže priniesť pozoruhodné výsledky v podobe kvalitnejších projektov a lepšie fungujúcich lokalít. Zlá organizácia však môže spôsobiť sklamanie a slabý, resp. zle prijatý development. Ako to môže vyzerať v prvom prípade, ukazuje inovatívny projekt z Holandska.

Zdroj: Drip Visual

Zdroj: Drip Visual

Zapájanie budúcich obyvateľov do návrhu bytových domov a k nim prislúchajúcim exteriérovým priestorom sa stáva čoraz obľúbenejšou praxou mnohých, svetovo uznávaných architektonických štúdií. Na tomto princípe v minulosti vznikol napríklad projekt Citizens House v Lewishame. Autorov tohto projektu cenovo dostupného bývania v londýnskej štvrti - kanceláriu Archio - si vybrali samotní obyvatelia.

Štúdio s nimi ešte pred začatím dizajnovania viedlo rozsiahle workshopy, kde sa diskutovalo o potrebách a predstavách budúcich obyvateľov bytového domu. „Nádeje a obavy miestnych obyvateľov nás aj v mnohom prekvapili, no boli plne začlenené do návrhu. Rozloženie objektu, použité materiály aj riešenie vonkajších plôch - to všetko je výsledkom mnohých debát," zhodnotili skúsenosť architekti. Výsledok však bol na vysokej úrovni.

Z rovnakého predpokladu vychádzali aj štúdiá Space&Matter a Common City, ktoré nedávno predstavili svoj najnovší projekt komunitného bývania v holandskom meste Delft. Nový bytový dom sa má nachádzať v novovznikajúcej štvrti Nieuw Delft, v blízkosti hlavnej železničnej stanice. Neďaleko bytového domu v horizonte niekoľkých rokov vznikne aj park Van Leeuwenhoekpark. Pôjde o líniový verejný priestor plný zelene, ktorý bude mať susedský charakter a obyvateľom priľahlých obytných budov poskytne nové priestory na oddych, šport aj hru pre deti.  

Galéria

  • Zdroj: Drip Visual
  • Zdroj: Drip Visual
  • Zdroj: Drip Visual
  • Zdroj: Baljon
  • Zdroj: Baljon

Dôležitou súčasťou návrhu bytového domu LeeuwenDeel bola spolupráca s jeho budúcimi obyvateľmi. Tí boli do projektu zapojení ešte v prvej fáze dizajnovania, vďaka čomu mohli vyjadriť svoje predstavy a túžby, ktoré architekti následne zakomponovali do konečnej podoby objektu. Vďaka tomuto princípu sa podarilo vytvoriť projekt, ktorý podporí vznik komunity a budúcim obyvateľom ponúkne presne to, čo od svojho bývania očakávajú. 

Na prízemí bytového domu sa tak má nachádzať menšie lobby, fitnesscentrum, workshopová miestnosť aj priestory určené k spoločným komunitným stretnutiam. Druhé podlažie následne zaberie edukačná miestnosť aj tvorivé dielne. „Cieľom tvorivého priestoru, určeného pre obyvateľov bytového domu, je vytváranie príležitostí na zapojenie sa do údržby spoločného vlastníctva, čím sa prirodzene podporuje aj ich zmysel pre spolupatričnosť,” vysvetľujú architekti.  

Zvyšné štyri podlažia následne zaberie 15 bytových jednotiek. Počas procesu navrhovania sa mohli budúci obyvatelia vyjadriť aj k dispozičným riešeniam jednotlivých bytov. Vďaka tomu boli napokon navrhnuté také bytové jednotky, ktoré priestorovo aj funkčne klientom vyhovujú v plnom rozsahu.  

Dôležitou súčasťou návrhu je aj strešná terasa umiestnená na piatom podlaží objektu a verejný priestor v jeho okolí. Vďaka svojej lokalite sa bytový dom LeeuwenDeel v budúcnosti bude môcť pochváliť aj hodnotnými výhľadmi do zelene a skvelou nadväznosťou na priľahlé pešie a cyklistické ťahy, ktoré sú súčasťou plánovaného mestského rozvoja.

Aj napriek tomu, že ide o projekt plne prispôsobený obyvateľom bytového domu, dôležité bolo jeho nadviazanie na existujúcu aj plánovanú zástavbu v okolí objektu. Navrhovaná podoba navyše vychádza z historickej architektúry Delftu. Vo výsledku tak architekti museli skĺbiť viacero vplyvov. Na tradičnú holandskú architektúru projekt nadviazal najmä svojim materiálovým riešením, na tú plánovanú zas svojim tvarom a riešením fasády.

Autori považujú tento projekt za mimoriadne hodnotnú skúsenosť. „Milujeme realizáciu udržateľných, nekonvenčných a zmysluplných projektov, ktoré spájajú ľudí a zastavané prostredie. Spájaním poznatkov z rôznych odborov a uprednostňovaním potrieb ľudí neustále posúvame svoje ambície k tomu, aby sme pomohli vytvoriť niečo naozaj hodnotné,” konštatujú. Dá sa predpokladať, že LeeuwenDeel sa stane nielen obľúbeným miestom medzi jeho obyvateľmi, ale aj akýmsi precedensom pri budúcich zámeroch obdobného charakteru. 

Zapojenie budúcich obyvateľov obytných budov a mestských štvrtí do procesu návrhu objektov či verejných priestorov má zmysel. Práve vďaka tomuto princípu sú architekti schopní naplno pochopiť dané lokality, ich nedostatky aj ich najväčšie výhody. Projekt z holandského mesta Delft ukazuje, že potenciál dobre uchopenej participácie je skutočne vysoký a môže viesť k príjemnejším domom i štvrtiam.

Podobné zámery sa veľmi pomaly začínajú objavovať aj na Slovensku. V prípade bytových domov je ojedinelým príkladom Nový Háj v Petržalke od Architektov Šebo Lichý, pri väčších celkoch či verejných priestoroch je participácií viac. Nie vždy je však dobre nastavená, čo sa odráža aj na výsledkoch. Priestoru pre učenie sa je na Slovensku ešte enormne veľa. 

 

(Space&Matter, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube