Author photoMartina Gregová 23.08.2023 20:18

To najlepšie z dostupného bývania. Ako vyzerajú naozaj kvalitné nájomné bytovky

Bratislava práve odštartovala výstavbu prvej nájomnej bytovky a plánuje ďalšie. Obdobné projekty sa realizujú aj v zahraničí, pričom v mnohých krajinách a mestách sa dbá na ich vysokú kvalitu. Ako môžu vyzerať špičkové dostupné domy, ukazuje užší výber v rámci ocenenia RIBA 2023, teda Kráľovského inštitútu britských architektov.

Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson

Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson

Otázka dostupného bývania v menších mestách aj vo veľkých metropolách sa stáva čoraz diskutovanejšou témou. Niektoré krajiny si s touto výzvou v oblasti bývania dokážu poradiť lepšie, iné si svoju cestu k jej riešeniu ešte len začínajú hľadať. V Spojenom kráľovstve vzniklo za uplynulý rok hneď niekoľko úspešných projektov tohto typu. Svedčí o tom ich umiestnenie v užšom výbere v rámci prestížneho architektonického ocenenie RIBA 2023. 

Národnú cenu RIBA každoročne udeľuje Kráľovský inštitút britských architektov. Vybrané diela sú následne automaticky považované za to najlepšie, čo za uplynulý rok v oblasti architektúry vzniklo, a to nielen na území Spojeného kráľovstva, ale aj celkovo vo svete. V tomto ročníku sa do užšieho výberu dostali štyri projekty dostupného bývania.  

Galéria

  • A house for Artist. Autor: Ståle Eriksen
  • A house for Artist. Autor: Ståle Eriksen
  • A house for Artist. Autor: Ståle Eriksen
  • New Lodge Community. Autor: Robert Greshoff
  • New Lodge Community. Autor: Robert Greshoff
  • New Lodge Community. Autor: Robert Greshoff
  • Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson
  • Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson
  • Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson
  • Taylor Court, Chatto Court a Wilmott Court. Autor: Jim Stephenson
  • Taylor Court, Chatto Court a Wilmott Court. Autor: Jim Stephenson
  • Taylor Court, Chatto Court a Wilmott Court. Autor: Jim Stephenson

Prvým z nich je A house for Artist v Londýne. Za jeho návrhom stojí miestne architektonické štúdio Apparata. Objekt bol navrhnutý tak, aby poskytoval lacné bývanie a dostatočný pracovný priestor pre umelcov a ich rodiny. Päťpodlažná budova obsahuje celkovo 12 bytov, ateliéry, komunitné priestory aj spoločný dvor.  

Z architektonického hľadiska ide o minimalistický počin, ktorý sa vyznačuje zaujímavým riešením fasády. Tá vo svojej mierke aj tvarosloví nadviazala na okolité objekty. Z materiálového hľadiska bol použitý najmä pohľadový betón, ktorý je v oblasti častým stavebným materiálom. 

Nájomníkov v A House for Artist vyberá špeciálne zostavená porota. Nájomcovia platia 65% trhového nájomného. Výmenou za nižšie ceny následne prispievajú na komunitne orientovaný umelecký program, ktorý prebieha na prízemí budovy.

 

A house for Artist. Autor: Ståle Eriksen

 

Druhým projektom, ktorý sa dostal do užšieho výberu, je New Lodge Community navrhnutý spoločnosťou PRP. V tomto prípade ide o prestavbu centrálnej časti New Earswick Garden Village v Yorku. Výsledkom je štvrť zložená z cenovo dostupných apartmánov s extra starostlivosťou pre 44 klientov opatrovateľského centra.

Keďže sa lokalita nachádza v pamiatkovej rezervácii a je dôležitou súčasťou architektonického dedičstva mesta, pred jej výstavbou sa uskutočnili rozsiahle konzultácie s miestnymi obyvateľmi, pamiatkarmi z organizácie Anglické dedičstvo aj mestom York. 

Zatiaľ čo vnútri plní objekt funkciu opatrovateľského domu, pri pohľade z ulice pripomína radovú zástavbu rodinných domov, ktorá je pre britské sídla typická. „Architektonický prístup bol inšpirovaný miestnym ľudovým umením a remeslami a reinterpretoval tak kľúčové charakteristiky miestnej pamiatkovej rezervácie," uviedla porota. 

 

New Lodge Community. Autor: Robert Greshoff

 

Ďalším výnimočným príkladom cenovo dostupného bývania je projekt Agar Grove Phase 1b v Londýne. Bytový dom, nachádzajúci sa v štvrti Camden, navrhlo štúdio M&E. V objekte sa nachádza celkovo 57 nových bytových jednotiek. Vďaka tomu, že celý projekt spadá do kategórie Passivhaus, sa architektom podarilo výrazným spôsobom znížiť náklady na energie.  

Tri bytové bloky, poskytujúce cenovo dostupné bývanie, boli usporiadané okolo dláždeného nádvoria, ktoré obyvateľom prináša kvalitný vonkajší priestor. Po svojom dokončení sa projekt stane najväčším komplexom v štandarde Passivhaus v celom Spojenom kráľovstve. 

 

Agar Grove Phase 1b. Autor: Jim Stephenson

 

Do užšieho výberu odbornej poroty sa dostali aj tri obytné bloky, nachádzajúce sa na sídlisku Frampton Park v Londýne - Taylor Court, Chatto Court a Wilmott Court. Za ich návrhom stojí štúdio Henley Halebrown. Britská odborná verejnosť túto realizáciu zvykne označovať ako ambiciózny a odvážny projekt, ktorý predstavuje to najlepšie z bývania, budovaného samosprávou. 

Architektonický výraz budovy je monumentálny a ostro kontrastuje s okolitou zástavbou. Má jedinečný architektonický a materiálový jazyk, ktorý v mnohom pripomína éru niekdajších programov verejného bývania v Spojenom kráľovstve. Taylor & Chatto Courts pozostáva zo 16 cenovo dostupných bytov určených na prenájom. Wilmott Court poskytuje 15 cenovo dostupných bytov určených na prenájom a 10 cenovo dostupných bytov, ktoré boli vopred určené na kúpu.  

 

Taylor Court, Chatto Court a Wilmott Court. Autor: Jim Stephenson

 

Ako uvádza Alice Brownfield, riaditeľka Peter Barber Architects: „Tento užší výber výborne ilustruje, že dizajn bývania zohráva významnú úlohu pri riešení širších spoločenských problémov. V čase, keď sú životné náklady jedným z najpálčivejších problémov súčasnosti, tieto príklady dostupného bývania načrtávajú možnosti pre lepšiu budúcnosť.”  Ukazujú zároveň, že dostupné bývanie nemusí byť zároveň na nízkej úrovni. 

Víťaz tohtoročnej ceny za bývanie bude vyhlásený počas slávnostného večera, ktorý sa uskutoční v októbri tohto roka vo Victoria Warehouse v Manchestri.

 

(RIBA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube