Author photoMartina Gregová 07.05.2023 12:30

Dostupné bývanie v drahej lokalite. Výnimočný projekt naznačuje cestu pre európske metropoly

Bytový dom Citizens House vznikol ako reakcia na bytovú krízu. Jeho výstavbe však predchádzali roky plánovania, komunikácie s úradmi a pravidelných stretnutí. Výsledkom je projekt, ktorý nemá v Londýne, ako aj v mnohých iných mestách obdoby.

Autor: French+Tye

Autor: French+Tye

Projekt Citizens House v Lewishame bol navrhnutý pre Community Land Trust (Komunitný pozemkový fond). Ide o neziskovú organizáciu, ktorá výrazným spôsobom prispieva k rozvoju komunity, a to tým, že v mestách po celom svete pomáha pri budovaní cenovo dostupných domov, komunitných záhrad či občianskych budov. Tieto organizácie sú pritom zväčša vedené obyčajnými ľudmi. Mnohokrát však vznikajú na podnet mesta, zastupiteľstva alebo developera.

CLT ako organizácia vznikla v USA v 30. rokoch 20. storočia. Dnes sa stáva celosvetovým hnutím, ktorého cieľom je boj proti bytovej kríze, a to najmä vo veľkých mestách. Práve tu kvôli cenám nehnuteľností nezriedka dochádza k odchodu obyvateľov z niektorých mestských štvrtí na predmestia, prípadne aj do úplne iného mesta. 

V prípade Citizens House ide o úplne prvý projekt svojho druhu v britskej metropole. Súčasťou novopostaveného bytového domu je 11 cenovo dostupných bytov s výhľadom na nové verejné námestie, ktoré bolo vybudované v tesnej blízkosti objektu. Čo však znamená, že ide o naozaj cenovo dostupné bývanie?

Galéria

  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye
  • Autor: French+Tye

Jednotlivé byty sa v tomto prípade kupovali za približne 1/3 v porovnaní s bežnými cenami nehnuteľností v danej lokalite. Ich hodnota bola navyše vypočítaná na základe mediánu príjmu v okrese. Noví majitelia ďalej musia toto kritérium zohľadniť aj pri prípadnom predaji nehnuteľnosti, keďže im to priamo ukladá kúpna zmluva. To znamená, že ceny týchto bytových jednotiek budú môcť rásť len na základe rastu priemerných príjmov v danej oblasti, a nie v závislosti od voľného trhu. Tým sa zabezpečí ich cenová dostupnosť aj v horizonte nasledujúcich rokov.

Za projektom Citizens House stojí londýnske architektonické štúdio Archio. Autorov projektu si vybrali samotní obyvatelia. Štúdio s nimi ešte pred začatím dizajnovania viedlo rozsiahle workshopy, kde sa diskutovalo o potrebách a predstavách budúcich obyvateľov bytového domu. „Bolo mi cťou spolupracovať s miestnymi ľuďmi na návrhu týchto plne komunitne vedených a cenovo dostupných bytoch," povedal o projekte Mellis Haward, člen štúdia Archio. „Nádeje a obavy miestnych obyvateľov nás aj v mnohom prekvapili, no boli plne začlenené do návrhu. Rozloženie objektu, použité materiály aj riešenie vonkajších plôch - to všetko je výsledkom mnohých debát." 

Objekt bol postavený na mieste bývalého parkoviska a na pozemku bol osadený s ohľadom na existujúce pešie komunikácie. Novonavrhnuté námestie sa tak vďaka polohe bytového domu stalo doslova srdcom lokality. Budova je rozdelená do troch blokov. Každý z bytov má svoj vlastných vchod. Obytný dom svojou fasádou z bielych tehál nadviazal na okolitú architektúru, pre ktorú je typické použitie červenej tehly. Keďže sa však architekti pokúšali vytvoriť o čosi minimalistickejší a modernejší vzhľad nového objektu, rozhodli sa pozmeniť práve farebnosť materiálu.

Dôležitou súčasťou návrhu bolo aj prepájanie interiéru s exteriérom, čo sa napokon pretavilo do návrhu veľkých okenných otvorov, vonkajšieho schodiska aj priľahlých vonkajších spoločných priestorov. Jednotlivé bytové jednotky sú tak vďaka rozsiahlym okenným otvorom dostatočne presvetlené a poskytujú výhľady smerom k verejnému námestiu.  

Výrazným prvkom celého návrhu sa stalo vonkajšie schodisko s kovovou konštrukciou, z ktorého je prístup do niekoľkých bytov. Dôraz sa kládol aj na rozmiestnenie jednotlivých balkónov. Tie sú navrhnuté tak, aby susedia mohli medzi sebou ľahšie komunikovať. 

Prvé zmienky o tomto jedinečnom projekte sa objavili už v roku 2016. Výstavbe bytového domu Citizens House tak predchádzali dlhé roky kampaní za výstavbu komunitného bývania, návštev úradov a následného plánovania celého projektu. Ďalej nasledoval rok pravidelných stretnutí s budúcimi obyvateľmi bytového domu. Výsledkom je však projekt, ktorý nemá v danej lokalite obdoby a môže ísť príkladom aj iným mestám či krajinám. Dokončený bol v januári 2023.

Neúnavná snaha obyvateľov sa po niekoľkých rokoch vyplatila. V Londýne vznikli cenovo dostupné byty, ktorých predajná cena je ošetrená zmluvou, vďaka čomu sa zabezpečí aj ich dlhodobá nízka cena. Ide o zaujímavý príklad aj pre Bratislavu, ktorá patrí k najmenej dostupným mestám v Európe. 

 

(Archio, Guardian, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube