Author photoMartina Gregová 20.03.2023 20:06

Ukážková premena starej továrne. Zo zanedbaného objektu sa stal projekt pre všetkých

Z bývalých priemyselných budov sa po rekonštrukcii často stávajú nové kultúrne centrá či administratívne priestory. Projekt z portugalského Porta však ukazuje, že takéto objekty môžu reagovať aj na rastúcu potrebu cenovo dostupného bývania.

Autor: Fernando Guerra

Autor: Fernando Guerra

V druhom najväčšom meste Portugalska bol po rokoch transformácie dokončený výnimočný projekt. Z bývalej továrne na stavebné materiály sa stal komplex zmiešaného využitia, ktorý svojim obyvateľom poskytuje nové možnosti bývania, práce aj služieb. Kedysi tri izolované objekty továrne boli vďaka návrhu od portugalských architektov z ateliéru Fragmentos navzájom prepojené do jedného funkčného celku. Projekt nesie názov António Granjo.

Proces transformácie bývalej priemyselnej budovy v štvrti Bonfime v Porte trval viac ako tri roky a dokončený bol len pomerne nedávno. Zásah prináša do oblasti nový impulz a zlepšuje mestský život. Projekt je súčasťou väčšieho zámeru na prestavbu a obnovu celej štvrte.  

Ako už pri podobných vydarených transformáciách tohto typu býva, architekti sa rozhodli ísť cestou, ktorá zachováva spomienky na pôvodný účel budov aj ich podobu. „K projektu sme pristupovali architektonickým jazykom, ktorý sa snažil zjednotiť už existujúce prvky a posilniť identitu miesta. Dôležitou súčasťou návrhu je preto aj zachovaný a obnovený komín. Ten je nielen estetickým prvkom, ale slúži aj ako spomienka na minulosť, ktorá sa stala ústredným prvkom charakteru nových priestorov,” tvrdia o svojom hlavnom zámere autori projektu.  

Galéria

  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra
  • Autor: Fernando Guerra

Za zmienku stojí aj zvolená paleta farieb. Kombinácia oranžových kovových zábradlí a schodísk spolu s bielymi omietkami a strechami dovolili objektu nadviazať na okolitú architektúru a priemyselný charakter štvrte. V rovnakom duchu bola zvolená aj mierka samotných objektov, ktoré v žiadnom bode nepresahujú výšku okolitej zástavby. Budovy, v ktorých sa nachádzajú byty, zároveň posilňujú uličnú čiaru a ich fasády korešpondujú s fasádami susedných historických objektov. 

Názov komplexu vychádza z názvu neďalekej ulice Rue António Granjo. Práve na ňu nadviazal hlavný peší aj automobilový vstup do celého komplexu. Súčasťou projektu je 16 bytových jednotiek, určených na bývanie pre mladé rodiny, a tiež študentská rezidencia s viac ako 200 izbami. Všetky objekty nachádzajúce sa v komplexe majú tri podlažia, ktoré vznikli vďaka dostatočne vysokému stropu pôvodného továrenského objektu.

Dôležitou súčasťou návrhu je aj poloverejný priestor medzi jednotlivými budovami. Vďaka systému exteriérových pavlačí, schodísk či vďaka vysadenej zeleni získalo toto miesto aj dodatkové priestory, ktoré môžu dopomôcť k budovaniu komunity. Zároveň sú tieto medzipriestory doplnené o kovové konštrukcie, ktoré kopírujú tvar striech.

Celková plocha riešeného územia je 10.520 metrov štvorcových. „Veľkosť pozemku umožnila aj vytvorenie rozsiahleho spoločného vonkajšieho priestoru so spevnenými plochami a trávnikom. Pomarančovníky, buky a topoľ, ktoré sa už na pozemku nachádzali, boli ponechané v týchto spoločným priestoroch, čím sa vyzdvihla zeleň, ktorá je typická pre Porto,” zdôrazňujú architekti. Poloverejné priestory, nachádzajúce sa medzi jednotlivými objektami, majú však aj praktický význam. Vďaka rozloženiu jednotlivých hmôt sa podarilo architektom dosiahnuť väčšie presvetlenie vnútorných priestorov denných svetlom.  

Vzhľadom na oblasť, v ktorej sa projekt nachádza, sa autori návrhu rozhodli vydať cestou, ktorá do veľkej miere rešpektuje pôvodnú architektúru. Obnovené a zreprodukované boli viaceré konštrukčné prvky a detaily, vďaka čomu nové objekty jasne odkazujú na minulosť oblasti. Zaujímavosťou je aj znovupoužitie kameňa, nachádzajúceho sa na danom pozemku ešte pred samotnou rekonštrukciou. Do tejto architektúry však zároveň vstupujú aj moderné prvky v podobe nových okien s tmavými rámami či prístavieb v najvyššom podlaží. 

Komplex António Granjo vo výsledku zveľaďuje priestor, v ktorom sa nachádza, a dáva novú funkciu dlho nevyužívaným miestam. Okrem toho reaguje aj na rastúcu potrebu cenovo dostupného študentského bývania v širšom centre mesta Porto. Architektonický návrh aj jeho následná realizácia stavia na princípoch zachovania pôvodných prvkov priemyselného charakteru, línií existujúcich fasád aj existujúceho komína. Vďaka uplatneniu týchto princípov je projekt od štúdia Fragmentos výnimočným počinom v oblasti rezidenčného bývania.  

 

(fragmentos.pt, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube