Author photoMartina Gregová 18.09.2023 21:00

Jedinečný kontrast starého a nového. Rekonštrukcia priemyselného objektu priniesla výnimočný interiér

Kvality industriálnych objektov si už nevšímajú len kreatívci či umelci. Do tohto typu priestorov sa sťahujú čoraz serióznejšie inštitúcie a organizácie, čo je dôkazom ich nadčasových kvalít. Preto má zmysel takéto objekty ochraňovať a obnovovať - výsledkom môže byť vznik pracovísk s jedinečným geniom loci a nenapodobiteľným charakterom. Dôkazom je atraktívny projekt z Barcelony.

Autor: José Hevia

Autor: José Hevia

Priemyselná architektúra sa vyznačuje špecifickými priestorovými aj konštrukčnými prvkami, ako sú vysoké stropy, ľahké kovové konštrukcie, otvorenosť dispozície či pomerne veľké proporcie vnútorných priestorov. Zároveň sa v tomto type budov nezriedka vyskytujú zaujímavé materiálové riešenia ako tehlové steny, pohľadový betón či oceľové nosné prvky. To všetko robí z bývalých priemyselných objektov architektúru, ktorá láka čoraz viac klientov a investorov.

Rekonštrukciami tak prechádzajú budovy bývalých tovární, chátrajúcich pivovarov či elektrární. Po obnove sa z nich zväčša stávajú kancelárske priestory, kultúrne inštitúcie či objekty, určené na bývanie. Práve tie totiž dokážu vyťažiť z kvalít priemyselnej architektúry najviac. Napriek svojej pôvodnej funkčnej náplni sa navyše nemusia nutne nachádzať len na okraji miest.

Nespočetné priestorové a konštrukčné výhody bývalej priemyselnej budovy sa rozhodli využiť aj v slávnej barcelonskej štvrti Eixample. V tejto časti katalánskej metropoly, známej svojimi oktogonálnymi blokmi, vznikol projekt, ktorý premieňa historickú budovu z 19. storočia na moderný kancelársky komplex. Za návrhom rozsiahlej rekonštrukcie je miestna kancelária GCA Architects. V súčasnosti v budove sídli nezisková organizácia Fundació Bofill, ktorá dlhodobo propaguje a rozširuje možnosti vzdelávania s cieľom prekonať sociálne nerovnosti v Katalánsku.

Galéria

  • Autor: José Hevia
  • Autor: José Hevia
  • Autor: José Hevia
  • Autor: José Hevia
  • Autor: José Hevia
  • Autor: José Hevia

Architekti z kancelárie GCA vidia v rekonštrukcii mimoriadnu hodnotu. „Projekty ako tento predstavujú príležitosť na zlepšenie obehového hospodárstva miest prostredníctvom premeny zastaraných mestských štruktúr na efektívne fungujúce objekty, čím sa zároveň predĺži ich životnosť. Navyše tieto rekonštrukcie často odhaľujú mnohé vrstvy histórie mesta, roky skrývané pod povrchom neskorších zásahov," popisujú. 

Prvým krokom obnovy bola dôkladná analýza existujúceho stavu objektu. Na základe toho architekti rozhodli, ktoré historické prvky možno zachovať a ktoré musia byť pre ich nevyhovujúci stav odstránené. Zároveň prieskum odhalil aj mnohé vrstvy pôvodnej architektúry, ktoré boli ukryté pod nánosmi neskorších renovácií. Tento prístup umožnil odhaliť skutočný charakter pôvodnej budovy a zvýrazniť jej prvotnú štruktúru. Okrem vnútorných priestorov bola zrekonštruovaná aj fasáda objektu.

Zároveň projekt pracoval aj s umiestnením úplne nových interiérových prvkov. Tie sú s tými pôvodnými v kontraste, vďaka čomu je možné jednoducho odlíšiť históriu budovy od súčasných potrieb jej užívateľov. Najzreteľnejšie sa tento princíp prejavil na odhalených tehlových stenách a priečkach, ktoré sú po novom vystužené a orámované pomocou čiernych oceľových profilov. Čierne detaily sa ďalej objavujú aj na stropoch jednotlivých miestností alebo ako súčasť interiérových dverí či mobiliáru. Industriálny charakter objektu je ďalej podporený zvesenými lištovými svietidlami a odhalenými potrubiami či kabelážou, vedenou pod stropom.

Dôležitou súčasťou rekonštrukcie bolo prispôsobenie dispozičného riešenia súčasnej funkcii budovy. Klient v tomto prípade žiadal o čo najväčšiu flexibilitu vnútorných priestorov. Tá bola dosiahnutá za pomoci posuvných panelov a závesov, ktoré v prípade potreby jednotlivé miestnosti rozdeľujú. Zároveň je súčasťou centrálnej časti objektu výsuvná projekčná plocha.

Okrem historického kontextu bola dôležitou súčasťou prestavby aj ekologická stránka. Vďaka rekonštrukcii bývalá priemyselná budova získala najvyššie hodnotenie energetickej účinnosti. V budúcnosti sa navyše plánuje na jej strechu umiestniť 32 fotovoltaických panelov, čo tento zámer ešte viac podporí. „Tento projekt rekonštrukcie nielenže revitalizuje historickú budovu, ale tiež oslavuje dynamickú súhru medzi minulosťou a súčasnosťou, pričom harmonicky spája architektonické dedičstvo a súčasný dizajn," konštatujú autori architektonického riešenia.

Prístup, ktorý pri tejto rekonštrukcii architekti zvolili, nie je až tak výnimočný. Vytváranie kontrastu medzi pôvodnou architektúrou a novými stavebnými či interiérovými prvkami sa v podobných zámeroch využíva pomerne často, a to aj na Slovensku. Výzvou je však stále najmä dosiahnutie výslednej harmónie a zachovanie genia loci miesta. V tomto prípade sa to podarilo. Ostáva tak dúfať, že podobne vydarené rekonštrukcie bývalých priemyselných objektov budú pribúdať aj na našom území. 

 

(GCA Architects, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube