Author photoMartina Gregová 30.03.2023 17:50

Inovatívny prístup k udržaniu talentu: Obnova priemyselných budov pomáha aj malým mestám

Konštrukcie, povoľujúce vytvorenie rozľahlých spoločných priestorov, jedinečné architektonické detaily aj použité materiály. To všetko sú dôvody, vďaka ktorým sa priemyselné budovy rekonštruujú čoraz častejšie. Nové coworkingové centrum tohto typu vzniklo v rakúskom mestečku Wattens.

Autor: David Schreyer

Autor: David Schreyer

Werkstatte Wattens je medzinárodné obchodné a kreatívne centrum pre zakladateľov firiem, startupy či poskytovateľov rôznych služieb, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na technológie, inovácie a udržateľný rast. Priestory centra sa rozprestierajú na viac ako 7.000 metroch štvorcových, v ktorých sa nachádza spoločný pracovný priestor, tímové kancelárie, výrobné priestory aj laboratóriá na individuálne využitie.  

Budova, v ktorej centrum sídli, nesie typické prvky ranej priemyselnej architektúry z prelomu 19. a 20. storočia. Jej rekonštrukcia prebiehala v dvoch fázach. Za návrhom oboch stojí rakúske architektonické štúdio obermoser+partner architekten. 

V prvej fáze sa architekti zamerali predovšetkým na odhalenie pôvodných konštrukcií aj samotných priestorov, ktoré v priebehu rokov už dávno stratili svoju pôvodnú jasnú priestorovú a architektonickú štruktúru. Zároveň bol súčasťou prestavby aj návrh nových konštrukcií, ktoré mali byť jasne odlíšené od zachovaných častí budovy.  

Galéria

  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer
  • Autor: David Schreyer

Počas rekonštrukcie boli do pôvodného stavu vrátené podlahy, steny, stropy a značná časť nákladov putovala aj do rekonštrukcie oceľového schodiska. Aby sa podporil priemyselný charakter budovy a zároveň aj niekdajšie otvorené pôdorysné členenie, architekti navrhli jednotlivé priestory oddeliť veľkorozmernými presklenými stenami. Práve tie svojou subtílnou konštrukciou podporujú ľahkosť priestorov aj priemyselný charakter budovy.  

S cieľom vytvorenia o čosi príjemnejšieho pracovného priestoru, všetky kancelárske jednotky disponujú menším boxom, obloženým dubovými panelmi. Vďaka kontrastu medzi pôvodnou surovou architektúrou a minimalisticky poňatými novými prvkami tak vznikol jedinečný pracovný priestor. V tejto fáze boli okrem nových kancelárií navrhované aj spoločné dielne. Navyše pribudla aj nová rampa pre invalidné vozíky, sprchy a skladové priestory.  

Druhá fáza následne nadviazala na skoršiu rekonštrukciu, a to architektonickým prístupom aj zvolenými materiálmi. Opäť bolo hlavným zámerom uvoľnenie celého pôdorysu a odstránenie neskorších architektonických zásahov, ktoré pôvodné dispozičné riešenie dehonestovali.  

Aj počas tejto fázy rekonštrukcie došlo k odhaľovaniu pôvodných materiálov a vkladaniu nových prvkov, ktoré sú v priestore jasne vymedzené. Existujúca liatinová podlaha bola vybrúsená, liatinové stĺpy natreté tmavosivou farbou a steny vyfrézované, aby sa tak podporil industriálny charakter objektu.  

Dielne, nachádzajúce sa na druhom podlaží, sú riešené ako jeden otvorený priestor, dostatočne presvetlený z oboch strán. Umelé osvetelenie bolo navrhnuté pomocou integrovaných LED pásov, umiestených do existujúcich stropných nosníkov.  

Výrazným bodom návrhu sa stali aj dve čierne boxy, ktoré sú v kontrastne s na bielo natretými stenami a stropmi v hlavnej miestnosti. Užívateľom by mali poskytnúť súkromnejšie priestory, ktoré sú od zvyšku miestnosti oddelené pomocou veľkorozmerných presklených stien. 

Jedným z hlavným cieľov projektu je podporiť vzájomnú spoluprácu a budovanie akejsi komunity. K tom prispieva nielen otvorenosť kancelárskych či výrobných častí, ale aj niekoľko miestností na usporadúvanie rôznych podujatí, spoločná jedáleň či strešná terasa s výhľadom na neďaleké údolie Halltal.  

 

Autor: David Schreyer

 

Wattens sa nachádza v krásnom, no pomerne odhľahlom regióne Rakúska neďaleko horského Innsbrucku. „Naším poslaním je podporovať a vychovávať startupy a podniky v rôznych štádiách rozvoja na ich ceste rastu. Náš cieľ dosiahneme, keď sa podniky rozhodnú rásť a rozvíjať sa tu s nami, v našom regióne. Co-working space vo Werkstätte Wattens je dokonalým podnikateľským a kreatívnym prostredím s optimálnou infraštruktúrou a maximálnou flexibilitou,” prezentuje filozofiu priestoru Werkstatte Wattens.  

Rekonštrukcie priemyselných budov sa v posledných rokoch stávajú čoraz populárnejšími. Dôvodom k tomu sú najmä ich architektonické kvality a špecifické genius-loci. Konštrukcie bývalých priemyselných hál či tovární dovoľujú vytvorenie rozľahlých spoločných priestorov, čo je jedným z dôvodov, prečo sa takéto objekty v posledných rokoch stávajú miestami co-workingových centier či kultúrnych inštitúcii. 

Príklad z rakúskeho mesta Wattens je ekvivalentom bratislavskej Jurkovičovej teplárne, avšak s obmedzenejším rozpočtom a nachádzajúci sa v menej lukratívnej lokalite (čím pripomína aj iný projekt - Mlynicu). Nič to však nemení na tom, že ide o zaujímavý prístup k rekonštrukcii zanedbanej priemyselnej budovy, ktorá aj napriek zmene svojej funkcie ostáva verná svojmu pôvodnému architektonickému zámeru.  

Možno aj toto je spôsob, ako udržať ľudí v regióne - poskytnúť im miesto a možnosti pre prácu v atraktívnom prostredí, ktoré v ničom nezaostáva za podobnými centrami vo veľkých metropolách. Bonusom je zachovanie architektonického dedičstva, čím sa zároveň posilňuje miestna identita. Mohlo by ísť aj o cestu pre mnoho slovenských miest, kde sa dnes nachádzajú opustené priemyselné areály. 

 

(Werkstatte Wattens, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube