Author photoMartina Gregová 14.03.2024 19:00

Iný kraj, iný mrav. Česko buduje špičkové výskumné ústavy a láka medikov zo zahraničia

Kým na Slovensku len pomaly vznikajú prvé moderné verejné nemocnice, Česko do zdravotníctva a vzdelávania mohutne investuje už roky. Výsledkom je vznik špičkových výskumných ústavov a fakúlt, ktoré majú lákať študentov a študentky zo zahraničia. Významným faktorom je pritom aj príťažlivá súčasná architektúra na vysokej úrovni. 

Zdroj: Bogle Architects

Zdroj: Bogle Architects

Lekárska fakulta Univerzity Karlovej v českom meste Hradec Králové sa považuje za jednu z najlepších vzdelávacích a výskumných inštitúcií v medicínskom obore v Česku. K tomuto mestu sa viaže už od roku 1945, keď vznikla vo väzbe na miestnu vynikajúci fakultnú nemocnicu. Po čase bola v Hradci Králové otvorená aj Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovej, založená v roku 1969. Prvých študentov vo svojich priestoroch privítala o rok neskôr.

Farmaceutická fakulta bola už od začiatku spojená s kvalitnou architektúrou. Za prvotným návrhom urbanistického riešenia jej areálu stojí architekt a urbanista Karel Schmied starší, ktorý v Hradci Králové navrhol niekoľko verejných a obytných budov. Kampus fakulty patrí medzi jeho najznámejšie a najhodnotnejšie diela.  

Existujúci univerzitný areál už nejaký čas prechádza rozsiahlou premenou. V roku 2005 vzniklo výukové centrum Lekárskej fakulty priamo v areáli nemocnice. V roku 2015 zas bola dokončená prvá etapa budovania úplne nového kampusu, nazvaná MEPHARED 1. V horizonte niekoľkých rokov ju doplnia ďalšie dve budovy, ktoré sú súčasťou druhej etapy MEPHARED 2. S výstavbou objektov sa začalo pred pár dňami. Predpokladané dokončenie je momentálne naplánované na rok 2026.

Galéria

  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
  • Zdroj: Bogle Architects
 

Nové budovy budú funkčne nadväzovať na klinickú prax v neďalekej Fakultnej nemocnici Hradec Králové a na Fakultu vojenského zdravotníctva Univerzity obrany. Podľa českého premiéra Petra Fialu bude mať tento projekt po dokončení veľký význam pre celé Česko. „Musíme podporovať excelentný výskum, odbory ako je medicína, biomedicínske technológie, vývoj liekov. To všetko sú veci, ktoré zlepšujú kvalitu života a dnes majú aj strategický význam," povedal pri zahájení stavby.  

Druhá etapa do univerzitného areálu prinesie celkovo šesť nových posluchární, z ktorých najväčšia pojme až 350 ľudí. Zahŕňa tiež 15 oddelení, vybavených kanceláriami, učebňami a rôznymi laboratóriami, ktoré pokrývajú základné oblasti, ako je mikroskopia, kryokonzervácia, výskum rádioizotopov a ďalšie. Súčasťou projektu je aj vybudovanie podzemného parkoviska s rozlohou 9-tisíc metrov štvorcových.  

Plánovaná podoba nových objektov pochádza od medzinárodného architektonického štúdia Bogle Architects. Podľa architektov sa dizajn zameriava na funkčnosť a estetiku. „Vytvorili sme prostredie, ktoré podporuje učenie, inovácie a pohodu. Ciele projektu presahujú fyzickú infraštruktúru a majú za cieľ urobiť z fakulty inovačné centrum a model pre excelentné vzdelávanie," tvrdia.

Okrem toho, že sa do nových objektov presťahuje farmaceutická aj lekárska fakulta, nové pracovisko umožní fakultám aj navýšenie počtu študentov. Ich výstavba tak výrazným spôsobom napomôže k rozvoju zdravotníckych odborov. „Potenciál moderného pracoviska priláka, verím, množstvo tuzemských a zahraničných študujúcich aj nových zahraničných vedeckých partnerov," uviedla rektorka Karlovej univerzity Milena Králíčková. 

Podľa dekana Lekárskej fakulty v Hradci Králové profesora Jiřího Manďáka vysokoškolský kampus prepájajúci Lekársku a Farmaceutickú fakultu vo výsledku pomôže riešiť najmä nárast požiadaviek k zaisteniu kvalitnej modernej výučby, vedy a výskumu oboch inštitúcií. „Priestorové i organizačné prepojenie oboch inštitúcií, s priamym napojením na Fakultnú nemocnicu Hradec Králové, v blízkom susedstve Vojenskej lekárskej fakulty Univerzity obrany, významného partnera oboch fakúlt, vytvára v jednej lokalite jedinečné centrum výučby a výskumu v oblasti medicíny, farmácie a biomedicínskych vied prepojenie teórie s praxou,“ hodnotí prof. Manďák.

Odhadovaná výška investície sa pohybuje okolo sumy 7 miliárd českých korún (278 miliónov eur), čo z nej robí najväčšiu aktuálne prebiehajúcu investíciu Karlovej univerzity. Významnú časť finančných prostriedkov pokryje európsky Plán obnovy a odolnosti. Z vlastných zdrojov podľa známych informácií inštitúcia uhradí približne 2 miliardy korún (79 miliónov eur).

Moderné vzdelávacie a výskumné centrá sú pre rozvoj kvalitného univerzitného vzdelávania kľúčové. Rozšírenie priestorov spadajúcich pod obe fakulty prispeje k nárastu počtu študentov, čo je rovnako dôležitou súčasťou podpory zdravotníctva. Okrem funkčnosti a moderných technológií sa projekt môže navyše pochváliť aj impozantnou architektúrou, príjemne pôsobiacim návrhom interiérov a citlivým prístupom k riešeniu vonkajších priestorov kampusu.  

Architekti pritom zúročili svoje skúsenosti z minulosti - navrhli totiž vedecko-výskumné centrum ELI Beamlines v obci dolné Břežany na predmestí Prahy, ktoré v súčasnosti patrí medzi najmodernejšie centrá tohto typu na území celého Česka. Výskum v tomto centre je však na medzinárodnej úrovni. 

Bogle Architects je známe aj z Bratislavy, hoci len z privátnych projektov. Podieľali sa alebo podieľajú na štyroch developmentoch. Najvýraznejším je Waterside na nábreží Dunaja od Cresco Real Estate. S tým istým developerom zrealizovali aj objekt bytového domu UniQ Majakovského a kancelársku budovu UniQ Staromestská. Uspeli aj v súťaži na rekonštrukciu Obchodného domu Dunaj

Popri týchto realizáciách by bolo ešte príjemnejšie čítať o obdobnom vedecko-výskumnom centre, novej univerzitnej budove či nebodaj modernom kampuse, ktorý sa začína skutočne stavať. Nanešťastie, na Slovensku ostávajú zámery tohto typu len v rovine sľubov, vizualizácií alebo nekonečne dlho posudzovaných dokumentácií. Takýmto spôsobom sa však vyspelý štát nevybuduje - o to viac, že talent medzičasom odíde do omnoho agilnejšieho Česka.  

 

(Bogle Architects, Kampushk, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube