Author photoMartina Gregová 22.11.2023 19:48

Triumf slovenských architektov. Bratislavská kancelária navrhne v európskej metropole projekt, zachraňujúci životy

Jedinečná funkcia si vyžaduje jedinečnú architektúru. K logisticky najnáročnejším projektom s najväčším významom kvalitného riešenia patria zdravotnícke zariadenia, zvlášť zamerané na urgentnú starostlivosť. O architektoch, ktorí sa presadia v ich navrhovaní, preto možno bez preháňania povedať, že patria k špičke v obore.

1. miesto. Zdroj: PLURAL

1. miesto. Zdroj: PLURAL

Koncom septembra vyhlásilo mesto Praha dvojkolovú architektonickú súťaž, ktorej cieľom bolo nájdenie novej podoby administratívno-technickej budovy Zdravotníckej záchrannej služby (ZZS). Po vybudovaní by mala budova slúžiť ako hlavné sídlo pražskej ZZS.

Vzhľadom na ústrednú funkciu objektu muselo byť nové sídlo ZZS navrhnuté tak, aby reagovalo na komplexnosť a komplikovanosť prevádzky a zároveň tak, aby jeho užívatelia vedeli pohodlne a plnohodnotne vykonávať svoju prácu. Okrem primárnej funkcie sa tu má nachádzať vzdelávacie a výcvikové stredisko, servis sanitiek aj administratívna časť.  

Do architektonickej súťaže sa zapojilo celkovo 19 autorských kolektívov, a to nielen z Česka, ale aj zo Slovenska, Maďarska, Španielska či iných európskych krajín. V silnej konkurencii napokon zvíťazil projekt slovenského architektonického štúdia PLURAL.  

Ako tvrdia autori, ich cieľom nebolo vytvoriť len pragmatickú, funkčnú a logicky usporiadanú budovu, ale aj takú, ktorá zamestnancom záchrannej služby poskytne priestor na odpočinok pri ich často veľmi stresujúcej práci. Tieto funkčné požiadavky sa okrem riešenia vnútorných priestorov pretavili aj do tvaru objektu. „Návrh predstavuje robustnú a kompaktnú budovu, skladajúcu sa z niekoľkých na sebe položených programových blokov. Rozdielna šírka týchto blokov umožňuje ich vzájomný posun, čo následne vytvorilo priestor pre veľkorysé strešné záhrady,” opisujú architekti. Objekt je na pozemku osadený tak, že zaberá takmer celú jeho plochu.

Podľa odbornej poroty je „projekt múdrou reakciou na veľmi zložitý súbor priestorových programov, ktorý ľahko zapadá do kontextu, ale zároveň predstavuje jedinečnú identitu pre záchranárov. Budova pôsobí ako stavba infraštruktúry, ktorá bola navrhnutá pre konkrétny kontext a vhodne odráža svoju funkciu.” Okrem architektonickej stránky bol vyzdvihnutý aj ekotechnologický koncept budovy. Okrem používania fotovoltických panelov v ňom bude zabezpečený aj zber dažďovej vody, ktorá v období sucha poslúži na zavlažovanie strešných záhrad. 

 

1. miesto. Zdroj: PLURAL

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od španielskeho štúdia Martinez Morero Recabarren Estudio. Zatiaľ čo víťazný návrh do Prahy prinesie monumentálne pôsobiacu architektúru, španielske štúdio sa snažilo skôr o to, aby centrum Zdravotníckej záchrannej služby ostalo čo možno najviac nepovšimnuté.

Tento zámer sa pretavil do riešenia fasády aj okolia budovy. Návrh tiež kladie veľký dôraz na minimalizáciu komunikačných kanálov. Všetky navzájom súvisiace funkcie sú preto navrhnuté tak, aby boli od seba vzdialené maximálne 120 sekúnd chôdze. Odborná porota v tomto prípade ohodnotila kladne aj klimatický koncept budovy. Obavy však vyvolali niektoré použité materiály. Zatiaľ čo drevené stavebné prvky boli ohodnotené kladne, polykarbonátová fasáda sa zdala byť problematická hlavne z dôvodu údržby a trvanlivosti materiálu.

 

2. miesto. Zdroj: Martinez Morero Recabarren Estudio

 

Tretie miesto obsadil český Atelier bod architekti, ktorých návrh sa hmotovým riešením výrazne odlišuje od vyššie zmienených. Kým pri prvých dvoch ocenených projektoch išlo skôr o horizontálne rozloženú hmotu, projekt z dielne českého štúdia stavil skôr na jej vertikálnosť. Aj napriek tomu, že porota vyzdvihla riešenie fasády a aktivizáciu parteru, celkový architektonický výraz budovy podľa členov poroty pripomína skôr tradičnú korporátnu budovu než sídlo ZZS.  

 

3. miesto. Zdroj: Atelier bod architekti

 

Architektonická súťaž, ktorá hľadá novú podobu administratívno-technickej budovy Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Prahy, nemá v našich končinách obdoby. Ide o jedinečnú funkčnú náplň, ktorá si vyžaduje špeciálne priestorové riešenia. Zároveň bolo nutné dbať aj na architektonickú stránku objektu, keďže pri svojej rozlohe sa jednoznačne stane dominantou mestskej časti, v ktorej má byť postavený.

Všetky tri ocenené návrhy sa na problematiku pozreli odlišným spôsobom. Cieľ bol však zakaždým rovnaký - funkčnosť, premyslené dispozičné riešenie a jedinečný architektonický výraz budovy. Medzinárodne zloženú odbornú porotu najviac zaujal návrh slovenského štúdia. Ide o dôkaz, že slovenská architektonická scéna dokáže produkovať špičkové návrhy, schopné medzinárodnej konkurencie.

Bolo by zároveň príjemné, keby sa súťaže na podobné typológie vyskytovali aj u nás. Popri veľkých investíciách, ktoré majú ísť v dohľadnej dobe do zdravotníctva, je naozaj kvalitnej architektúry zatiaľ len obmedzené množstvo. Ak sa už ale niečo v tomto smere podarí, okamžite to vyvolá veľký záujem aj podporu verejnosti. 

 

(CCEA MOBA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: PLURAL
  • 1. miesto. Zdroj: PLURAL
  • 1. miesto. Zdroj: PLURAL
  • 2. miesto. Zdroj: Martinez Morero Recabarren Estudio
  • 2. miesto. Zdroj: Martinez Morero Recabarren Estudio
  • 3. miesto. Zdroj: Atelier bod architekti
  • 3. miesto. Zdroj: Atelier bod architekti

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube