Author photoMartina Gregová 08.10.2023 14:34

Obrovská výzva pre slovenské nemocnice: Kvalita nie je len o technológiách, zaváži aj architektúra

Trendy v oblasti výstavby zdravotníckych zariadení naznačujú, že kvalitná architektúra môže výrazným spôsobom ovplyvniť uzdravovací proces pacientov. Na Slovensko začínajú tieto úvahy prenikať pomaly a reprezentujú ich len ojedinelé príklady. Vo vyspelých častiach Európy sa však realizujú atraktívne projekty, ktoré dokazujú význam spojenia liečby s prostredím, v ktorom sa realizuje.

Autor: Sjavit Maestro

Autor: Sjavit Maestro

Jednou z najväčších výziev v oblasti rozvoja krajiny, s ktorými sa Slovensko aktuálne musí popasovať, je potreba modernizovať existujúce zdravotnícke zariadenia. Rovnako dôležité však je aj budovanie nových. Tie totiž výrazným spôsobom dopomôžu k naplneniu potrebných kapacít a k zvýšeniu celkovej kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

V uplynulých rokoch sa v tejto súvislosti hovorilo najmä o troch projektoch - o výstavbe a nedávnom otvorení novej Nemocnice Bory a o zrealiozvaní dvoch zámerov úplne nových nemocníc - Univerzitnej nemocnice Rázsochy a Nemocnice v Martine. Rázsochy boli medzičasom nahradené nemocnicou v Banskej Bystrici. Spomínané zariadenia by mali poskytovať najvyšší štandard medicíny v príjemnom prostredí.

Pri výstavbe nových objektov tohto typu je však dôležité dbať aj na iné než len kapacitné či technologické aspekty. Aktuálne trendy čoraz častejšie poukazujú na nutnosť zabezpečiť psychickú pohodu pacientov. Mnohé svetové štúdie totiž dokazujú, že práve to vo veľkej miere ovplyvňuje rýchlejšie uzdravenie mnohých ľudí.

Galéria

  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro
  • Autor: Sjavit Maestro

Steno Diabetes Center Copenhagen je najväčšia nemocnica v severnej Európe, ktorá sa špecializuje na prevenciu a liečbu cukrovky. Výnimočná ale nie je len svojou kapacitou. Inštitúcia, ktorá sa nachádza v dánskom meste Herlev, totiž nanovo definuje spôsob, akým možno nazerať na architektúru zdravotníckych zariadení. Vďaka kombinácií príjemného vnútorného prostredia, špičkovej architektúry objektu aj jeho okolia a vďaka vhodne zvolenej mierke zelených plôch vznikol jedinečný komplex, ktorým sa môžno inšpirovať v mnohých ohľadoch.

Za návrhom nemocničného zariadenia stoja architektonické štúdiá Mikkelsen Architects, STED a Vilhelm Lauritzen Architects. Zatiaľ čo prvé štúdio má skúsenosti v oblasti zdravotníckych a laboratórnych zariadení, zvyšné dva sa v minulosti špecializovali najmä na návrhy komunitných budov, škôl či športových zariadení. Možno aj táto spolupráca je jedným z dôvodov toho, že Steno Diabetes Center Copenhagen je viac ako len klasická nemocnica.

Ústredným bodom celého návrhu sa v tomto prípade stalo vnútorné átrium, umiestnené na prvom nadzemnom podlaží, a niekoľko menších zelených terás, nachádzajúcich sa na druhom podlaží objektu. Ich rozmiestnenie, rovnako ako aj riešenie fasády, zabezpečuje, že do týchto priestorov je výhľad z každej nemocničnej izby. Vďaka využitiu tohto jednoduchého princípu sa tiež zabezpečí dostatočné presvetlenie jednotlivých oddelení, čo rovnako prispeje k celkovej psychickej pohode pacientov aj zdravotníckeho personálu.

Architekti pri navrhovaní vychádzali z vedeckých analýz. „Výskumy ukazujú, že príroda má pozitívne účinky na duševnú aj fyzickú pohodu. Preto je všadeprítomnosť prírody kľúčovým architektonickým úchopom v SDCC, ktorý slúži ako integrovaná súčasť liečby a podpory zdravého životného štýlu," opisujú svoj zámer autori projektu. Pacienti môžu vonkajšie záhrady využívať 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

V rámci dispozičného riešenia ďalej architekti vymedzili pomerne veľkú plochu spoločným priestorom. Tie je možné využívať v čase čakania na vyšetrenie aj počas procesu samotnej liečby. V snahe navodiť príjemné vnútorné prostredie v interiéri prevažuje najmä drevo. Tento prírodný materiál je použitý na stropoch, podlahe a vo viacerých miestnostiach je tiež súčasťou nábytku na mieru. Aj vďaka rozsiahlemu použitiu dreva ide o mimoriadne atraktívny, zdraviu prospešný a k prírode priateľský projekt.

Steno Diabetes Center Copenhagen na každej úrovni stavia psychickú aj fyzickú pohodu pacientov na prvé miesto. Táto snaha sa pretavila do dispozičného riešenia nemocničného komplexu, do návrhu zelených plôch aj do výberu použitých materiálov. Pri pohľade na toto zdravotnícke zariadenie by jeho primárnu funkciu uhádol len málokto, napriek tomu však ide o špičkovú inštitúciu.

Prístupy, ktoré viedli ku vzniku tohto objektu, hovoria veľa o význame dobrej architektúry. Tá v tomto prípade nie je samoúčelná, ale napomáha liečebnému procesu, logistike a kvalite pracovného prostredia. Ide o inšpiráciu pre Slovensko, ktoré by spojením vhodného prístupu s ponúkanými prostriedkami mohlo skokovo zlepšiť úroveň zdravotnej starostlivosti. Nanešťastie, s výnimkou nemocnice v Martine a do istej miery v Boroch sú zatiaľ súťaže na nemocnicel len snom.

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube