Author photoAdrian Gubčo 28.02.2019 08:15

Construction update: Vajnorská 21, 18.2.2019

Okolie Vajnorskej ulice medzi Trnavským mýtom a Bajkalskou ulicou (príp. až Tomášikovou) patrí k príjemným mestským štvrtiam s hustou zástavbou, dobrou dopravnou obsluhou a dostupnosťou k službám a občianskej vybavenosti. Atraktivita takejto časti mesta tak postupne rastie, čo má za následok, že si developeri všímajú okrem prázdnych pozemkov aj nevhodne využívané budovy, aby ich následne zhodnotili.

Príkladom daného prístupu je projekt Vajnorská 21 od spoločnosti Sympatia Group, v rámci ktorého sa zo stavebne aj morálne zastaranej budovy z obdobia socializmu stáva moderný polyfunkčný komplex, spájajúci bývanie, administratívu, retail aj kultúru. Rekonštrukcia a nadstavba objektu sa už spustila, momentálne sa pretvára konštrukcia pôvodnej stavby.

Po dokončení projektu pribudne na ôsmich nadzemných podlažiach 55 obytných jednotiek, 870 metrov štvorcových kancelárií a retail v parteri. Okrem toho sa v budove zachováva aj stredisko kultúry, ktoré dostane nový vstup.

Čo sa týka bývania, developerovi sa do tejto chvíle podarilo predať podstatnú časť jednotiek – voľných je už len šesť apartmánov (všetko väčšie mezonetové jednotky) a štyri ateliéry. Štandard je pomerne dobrý, hoci pri niektorých dispozíciách je zrejmé, že sa architekti museli vyrovnať s obmedzeniami, vyplývajúcimi z konštrukcie pôvodnej budovy s iným účelom. Na druhej strane, kancelárska funkcia má aj svoju výhodu – byty budú mať vyššie stropy.

Administratívne priestory by už mali mať takmer svojho vlastníka – sídliť tu bude samotný developer. Občiansku vybavenosť by mali tvoriť reštaurácia, potraviny, bistro alebo kaviareň. Okrem toho sa tu bude samozrejme nachádzať Stredisko kultúry, spadajúce do kompetencie mestskej časti. Komplex obslúži 73 parkovacích miest, z toho 60 v parkovacom dome.

 

Budova bude mať po dokončení moderný príťažlivý charakter. Zdroj: Sympatia Group

 

Autorom architektúry rekonštrukcie je kancelária Cakov+Partners, ktorá zvíťazila vo vyzvanej architektonickej súťaži. Jej návrh je mimoriadne moderný, no pritom citlivý, do lokality vhodný a veľmi solídny, pričom posledná menovaná vlastnosť sa nesie v podstate celou tvorbou tejto kancelárie. Lokalita sa tak zbaví zastaranej budovy, ktorú nahradí ďaleko atraktívnejší komplex a miestni obyvatelia budú benefitovať aj z revitalizovaných verejných priestranstiev.

Developer očakáva dokončenie prestavby v prvom kvartáli roku 2020. Ide o splniteľný termín, najnáročnejšou časťou stavby je parkovací dom, ktorý však je odlišným dilatačným celkom, čiže rekonštrukcia pôvodného objektu môže pokračovať nezávisle od parkovacieho domu.

Po dokončení prispeje Vajnorská 21 k zlepšeniu lokality, ku ktorému dochádza okrem iného aj novým developmentom. Len včera som predstavil nový projekt Budyšínska Rezidencia, na južnej strane Vajnorskej sa spustili práce na Bytovom dome Vajnorská, hoci tento projekt vyzerá byť pozastavený (pravdepodobne kvôli problémom developera L. Bašternáka so zákonom). Každopádne, prestíž územia rastie.

Výsledkom daného vývoja tak nie je len zhodnocovanie nehnuteľností, ale aj zlepšenie efektivity využitia územia, jeho oživenie, prílev nových služieb či estetizácia. V konečnom dôsledku tak môžu profitovať všetci obyvatelia, vrátane starousadlíkov. A presne o tom by development mal byť.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Sympatia Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube