Author photoAdrian Gubčo 04.09.2018 09:00

Construction update: Národný futbalový štadión, 29.8.2018

Národný futbalový štadión patrí k najväčším projektom v Bratislave, čo je dané nielen rozsahom športoviska, ale aj pridruženými komerčnými funkciami. Tento update bude teda rozdelený na dva, v prvom predstavím postup prác na samotnom štadióne.

V tejto chvíli sa už práce na samotnej stavbe blížia k finišu. Zhotoviteľ prakticky ukončil osádzanie sedadiel priamo v hľadisku, zvonka sa finalizuje strešná konštrukcia a fasáda, ktorá čoskoro prekryje konštrukciu športového stánku. Pracuje sa na nástupných exteriérových plochách, kde budú dláždené chodníky. Na štadióne však zatiaľ absentujú mnohé potrebné technológie, čo posúva dátum dokončenia pravdepodobne až na jar budúceho roka, kedy by sa malo začať pravidelne hrávať. Z diskusií však vyplýva, že v provizórnych podmienkach by sa prvý zápas na novom štadióne mohol hrať už na jeseň.

Národný futbalový štadión bude mať dokončení kapacitu 22.500 sediacich divákov, čím sa stane najväčším moderným štadiónom v krajine. Bude slúžiť predovšetkým ako domovský stánok futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava, vzhľadom na kapacitu a umiestnenie v metropole štátu však preberie aj rolu národného štadióna, kde hráva reprezentácia. Z tohto dôvodu je štadión spolufinancovaný Vládou SR (nateraz poskytla 27 miliónov eur, neskôr odkúpi nekomerčnú časť za sumu, od ktorej odpočíta výšku dotácie - aktuálne je odhad ďalších 32,5 milióna eur s daňou), ktorá od súkromného investora, spoločnosti Grafobal Group Development, nežiadala organizáciu architektonickej súťaže. Návrh tak bol pridelený dvornému architektovi developera, štúdiu Expoline.

Nezanedbateľný rozsah pridružených komerčných funkcií vyvoláva pochybnosti o hlavnom cieli investície, kedže celý areál sa premení na mikroštvrť s bývaním, kanceláriami aj nákupným centrom. Tieto dodatočné funkcie menia štadión, ktorý by bez nich bol v podstate štandardným a nudným mestským štadiónom, na akési súkromné mestečko investora, nie nepodobné iným mestečkám v podobe neďalekého areálu Zimného štadióna alebo privátne pôsobiaceho komplexu River Park na nábreží Dunaja.
 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Pohľad od Bajkalskej ulice.
  • Štadión nepôsobí nijako výnimočne, čo však nie je dané snahou o minimalizmus, ale nudou.
  • Vonkajší plášť štadióna sa dokončuje.
  • Odhalená konštrukcia športového stánku.
  • Daný segment strechy patrí k málo prvkom zaujímavých aj z architektonického hľadiska.
  • Hľadisko je do veľkej miery dokončené, práce sa presúvajú už aj na hraciu plochu.
  • Vstup od Ulice Viktora Tegelhoffa.
  • VIP časť a administatíva štadióna, pohľad od Ulice Viktora Tegelhoffa.
  • Pohľad od parku Jama.
  • Zdroj: NFŠ

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube