Author photoAdrian Gubčo 26.09.2017 08:30

Construction update: Fuxova & Starý Háj, 22.9.2018

V blízkosti vyústenia novej električkovej trate do Petržalky sa darí novým administratívnym, ale aj rezidenčným zámerom. Tieto majú rozličný charakter - okrem tých, ktoré dodržujú striedmu výšku zástavby, sú to aj projekty s obrovskou mierkou, ktoré spolu vytvárajú mimoriadny kontrast. To je prípad susedných projektov, Fuxovej od J&T Real Estate a Starého Hája od VI Group.

Fuxova

Fuxova

Fuxova

Fuxova je výšková budova s 24 podlažiami, výškou 75 metrov a 276 bytmi. V ponuke boli 1- až 4-izbové byty s výmerami od 34 po vyše 96 metrov štvorcových. Oficiálna stránka projektu uvádza všetky byty ako predané, klientov sa teda podarilo osloviť pravdepodobne najmä cenou, ale aj lokalitou a dostupnosťou do centra mesta.

V rámci budovy vzniklo aj niekoľko nadštandardných prvkov, napríklad rozsiahle zelené plochy (4-tisíc metrov štvorcových) či recepcia. V parteri sa nachádza niekoľko prenajímateľných priestorov pre služby. Budova ako taká je oproti okolitému terénu mierne vyvýšená, keďže developer vo zvýšenom teréne vybudoval podzemné garáže s 258 miestami, ktoré museli byť vzhľadom na vysokú hladinu podzemnej vody vyššie. 51 parkovacích miest vzniklo na teréne.

Aktuálne sa dokončuje fasáda a pracuje sa na exteriérových a terénnych úpravách. Z viacerých uhlov tak už vidno finálny vzhľad budovy. Architekti zo štúdia A.M. Architects založili vonkajší výzor na kontraste bielej omietky a hnedých zaoblených šambrán.

Developer to označuje za elegantnú kombináciu, čo by bolo pravdivé, keby nebola hmota budovy taká obrovská, takže do očí udrie namiesto farebnosti predovšetkým tá. Keby bola budova užšia alebo vyššia, pôsobila by oveľa viac symetricky, čo by jej výzoru prospelo. Takto má napriek snahe architektov len podobu trochu lepšieho petržalského paneláku.

Dokončená bude Fuxova koncom tohto roka, byty sa budú klientom odovzdávať v prvých mesiacoch roka 2018.

 

Starý Háj

 

Starý Háj

Starý Háj od VI Group pôsobí popri Fuxovej ako trpaslík, napriek sa do lokality, kde v poslednej dobe vyrástlo viacero novostavieb podobnej mierky (v rámci projektov Lužná či Albero), hodí oveľa viac.

Doskový dom s deviatimi podlažiami, z toho jedným ustúpeným, sa buduje rovnobežne s Černyševského ulicou. V dome vzniká 126 bytov, developer hlási posledných päť voľných jednotiek, všetko trojizbové byty. V parteri vzniknú obchodné priestory, parkovanie je riešené v rámci podzemného podlažia, ale aj na povrchu smerom k Černyševského. Na južnej strane domu vznikne zelená plocha, kde sa už teraz nachádza niekoľko vzrastlých stromov, vďaka čomu získa nový parčík okamžite kvalitu.

Architektúru Starého Hája spracúva, takisto ako pri svojich ostatných projektoch (napr. Vila Ľadová alebo Matadorka), sám developer, ktorý je zároveň aj architektonickou kanceláriou.

V tejto chvíli stavebník, ktorým je spoločnosť Assyx, pracuje na realizácii tretieho nadzemného podlažia (prečítajte si viac o výstavbe tohto projektu na stránke stavebnej spoločnosti). Ukončenie výstavby sa očakáva ku koncu roka 2018.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Fuxova
  • Fuxova
  • Fuxova
  • Fuxova
  • Fuxova
  • Fuxova
  • Zdroj: J&T Real Estate
  • Starý Háj
  • Starý Háj
  • Starý Háj
  • Zdroj: VI Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube