Author photoMartina Gregová 11.02.2023 12:27

Zo zanedbaného vnútrobloku žijúci kus mesta. Ocenená študentská práca ukazuje, ako aktivovať nevyužité územie

Jedinečnosť výnimočnej diplomovej práce od slovenskej architektky spočíva v tom, že jej cieľom nebol len návrh konkrétneho objektu, ale aj riešenie menších, no zato nesmierne problematických zanedbaných priestorov mesta. Práca ponúka ich rozsiahlu analýzu a možnosti ich znovuprepojenia s dobre fungujúcimi časťami mestského bloku v centre slovinskej metropoly Ľubľany.

Zdroj: Tatiana Uhríková

Zdroj: Tatiana Uhríková

Česká komora architektov organizuje každý rok prehliadku diplomových prác českých architektonických škôl, ktorej cieľom je porovnávať kvalitu vzdelávania na jednotlivých fakultách. Tento rok sa konal už 23. ročník. Tohtoročnou víťazkou sa stala Slovenka Tatiana Uhríková, ktorá ukončila svoje štúdium na Fakulte architektúry VUT v Brne. Jej projekt bol vybraný spomedzi 97 prihlásených diel. 

Vo svojej diplomovej práci sa Tatiana Uhríková venovala konverzii mestského bloku v Ľubľani. Projekt začala spracovávať už počas svojej stáže na Fakulte architektúry Ľubľanskej univerzity v ateliéri Ora Ettlingera a Tomaža Novljana.

Jej návrh vychádza z teórie A Pattern Language od Christophera Alexandra. Tá je založená predovšetkým na intuitívnom navrhovaní, zároveň ale zodpovedá súčasným potrebám mesta i miestnych obyvateľov. Autori tejto teórie mali v úmysle poskytnúť bežným ľuďom, nielen profesionálom, spôsob, ako spolupracovať so svojimi susedmi na zveľaďovaní mesta alebo štvrte. Ako v knihe opisujú jej autori: „Táto myšlienka pochádza z pozorovania, že väčšinu nádherných miest na svete nevytvorili architekti, ale ľudia."

Galéria

  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková
  • Zdroj: Tatiana Uhríková

Odborná porota vo svojom hodnotení vyzdvihla najmä mimoriadnu aktuálnosť riešenej problematiky - konverziu historického mestského bloku. „Prípadová štúdia z Ľubľany môže fungovať ako univerzálny návod hľadania možností, ako zahusťovať mestský priestor... Pracuje rovnako s hmotami, budovami a ich náplňou, ako aj s priestormi, ich hierarchiou, povahou a priestupnosťou," odôvodnili výber víťaznej diplomovej práce hodnotitelia.

Návrh mal za cieľ predovšetkým vniesť nový impulz do mestského vnútrobloku a oživiť tak zanedbávanú štvrť, ktorá sa nachádza v centre slovinského hlavného mesta. „Zároveň práca ponúka možné odpovede na problematiku zahusťovania centier miest a využitia vágnych mestských priestorov, ktoré stratili svoj pôvodný význam," uvádza autorka diplomovej práce v anotácii. 

Riešený vnútroblok sa nachádza v živelnej atmosfére centra mesta. Je lemovaný hlavnou mestskou triedou Slovenska cesta, Kongresovým trhom, jednou z historických ulíc (Wolfova) a hlavnou mestskou pešou promenádou (Čopova). Jeho morfológia je rôznorodá, z hľadiska funkcie ide o kus malého mesta v rámci mesta. Nájdeme v ňom historické mestské domy, secesné nájomné domy, komerčné aj kancelárske priestory a tiež viacero služieb. Potenciál riešeného bloku je obrovský práve vďaka jeho polohe, ale aj jeho zmiešanej funkčnej štruktúre. 

V 18. kapitole autorka práce definuje koncept premeny tohto v súčasnosti zanedbaného bloku na živú časť mesta. Jednotlivými princípmi sa môže inšpirovať akékoľvek mesto. Prvým krokom je definovanie existujúcich centier, teda miest, ktoré sú v súčasnom stave najviac využívané. V druhom kroku ide o definovanie takých, ktoré sú síce menej funkčné, ale s potenciálom priniesť mestu nové hodnoty. Funkčné zóny sa následne ochránia, nefunkčné sa nahradia inými, lepšie fungujúcimi. Následne je podľa autorky potrebná dôkladná analýza geometrie priestoru, jeho priechodnosti a charakterov. Najdôležitejším bodom je zahusťovanie a doplnenie nových hmôt, avšak nielen s cieľom doplnenia zástavby, ale aj s cieľom posilňovať existujúce funkčné plochy a život v danej lokalite. 

Jednotlivé dvory, ktoré sú v súčasnosti zanedbané, získavajú vďaka návrhu nové funkcie. Zároveň sú zbavené nepotrebných a rušivých prvkov či doplnené novým mobilárom a vhodnejšími povrchovými úpravami. Po novom by na ich území mohli vzniknúť nové priestory na trhovisko, záhradničenie, rodinné oslavy, priestory pre deti, menšie parky či nové pešie pasáže. 

V závere návrh vďaka analytickej časti a poznaniu miesta vyústil do konceptu Kultúrneho centra s experimentálnou divadelnou scénou a komerčným zázemím. V rámci lokality sa jedná o vhodný a chýbajúci prvok mesta, ktorý vytvorí silné centrum aktivity pre všetky vekové aj záujmové skupiny. Kultúrne centrum tvoria dva trakty, ktoré sú prepojené centrálnym, jednopodlažným objemom. Súčasťou navrhovanej budovy by mohli byť napríklad workshopové priestory, učebne, spoločenská miestnosť, strešné terasy aj kaviareň. 

Druhou časťou návrhu je Experimentálne divadlo, ktoré leží v najhustejšie zastavanej časti vnútrobloku. Tento nový objem tiež definuje novú pešiu zónu bloku a vytvára aj súkromný dvor pre rezidentov. Priestor divadla bol navrhnutý s dôrazom na jeho multifunkčné využitie. Konať by sa tu teda mohli nielen predstavenia, ale aj letné kino či koncerty.

Najlepšia diplomová práca z Česka rieši pálčivý problém mestských medzipriestorov, ktoré sú často v zúfalom stave. Pre svoju menšiu mierku vzbudzujú pocit, že nemôžu okoliu priniesť nič významné. Analýza mestského bloku v Ľubľane a princípy, ktoré autorka vo svojej práci predstavila, však dokazujú niečo iné. Okrem samotného návrhu nových objemov v podobe kultúrneho centra či experimentálneho divadla, sa totiž zameriava aj na riešenia jednotlivých zanedbaných dvorov, ktoré môžu vďaka malým zmenám výrazným spôsobom posilniť funkcie, ktoré už v bloku sú a fungujú dobre. „Rekonverzia mestského bloku ukazuje možný prístup a princípy pri zásahu do historických štruktúr miest. Práca neprináša len konkrétne riešenie jednej parcely, ale poskytuje názor na stavanie v centrách všeobecne," uzatvára odborná porota.

Celé znenie diplomovej práce si môžete prečítať TU.

 

(ČKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube