Author photoAdrian Gubčo 28.10.2021 20:37

YIMBA.sk má tri roky

Dnes uplynuli tri roky, odkedy bola spustená blogová stránka YIMBA.sk – a do života vstúpila aj značka YIM.BA – Yes In My Bratislava. Opäť ide o príležitosť poďakovať vám, fanúšikom a sledovateľom stránky, za čítanie, podporu, zdieľanie aj kritiku, ktorá ju posúva vpred. Ide pre mňa zároveň o priestor pre predstavenie niekoľkých štatistík a pre úvahu o ďalších plánoch.

Dátum spustenia webu nebol vybraný náhodne. Stránka YIMBA.sk začala svoju prevádzku v deň stého výročia založenia Československej republiky – zásadného dejinného momentu, ktorý Bratislave priniesol nielen začlenenie do nového demokratického štátu, ale aj status hlavného mesta Slovenska. Počas ďalších desaťročí sa tak rozvíjala ako metropola, pričom postupne narastali aj ambície otcov mesta. Samozrejme, nie všetko z toho sa naplnilo. Napriek tomu je hlavným mestom aj dnes a opäť píše novú kapitolu svojho rozvoja.

Práve táto transformácia – z trochu zošednutého a prehliadaného mesta na sebavedomé európske veľkomesto – je to, čo je hlavným fokusom webu. Ide o fascinujúcu premenu. Napriek problémom, konfliktom, nedostatkom a niekedy až komickým situáciám, nemožno poprieť, že niektoré časti Bratislavy prekonali až šokujúci vývoj. V očiach návštevníka, ktorý porovnáva Bratislavu spred tridsiatich rokov a teraz, sa môže zdať, že ide o úplne odlišné mestá. Slovenská metropola si buduje svoju novú identitu a táto je napriek rozličným pohybom jednoznačne progresívna.

YIM.BA chce byť pri tom a túto radikálnu a v dejinách možno aj jedinečnú premenu mapovať. Nebudem sa nijako tajiť tým, že rozvoj mesta vítam. Názov webu predsa odkazuje aj na hnutie YIMBY – názorový postoj, ktorý sa stavia otvorene k rozvoju, výstavbe a developmentu. Zdôrazňuje, že mestá žijú z rozvoja, neustálej premeny a prísľubu lepšej budúcnosti. Odmieta strach a snahy o konzerváciu sídiel, reflektovanú v boji proti výstavbe. YIMBY postoj si je vedomý výziev, pred ktorými dnešné mestá stoja – klimatická kríza, dostupnosť bývania, sociálne nerovnosti, demografická zmena a i. – zároveň však verí, že práve mestá môžu svojim aktívnym prístupom toho veľa zlepšiť.

Verím teda, že Bratislava môže byť skvelé mesto pre život. Treba to ale v prvom rade chcieť a nebáť sa pre to niečo urobiť.

 

YIMBA.sk dnes

YIMBA.sk v súčasnosti patrí k významným portálom, na dennej báze informujúcim o dianí v rozvoji a výstavbe v Bratislave. Pravidelne prináša informácie o nových projektoch, o priebehu výstavby rozostavaných projektov, úvahy o budúcnosti mesta aj komentáre k aktuálnym problémom a otázkam. Web je doplnený prehľadným zoznamom projektov, ktorý sa priebežne aktualizuje a rozširuje, mapou, do ktorej sú zaznačené, aj fotogalériou s postupom výstavby jednotlivých developmentov.

Výsledkom tak je (snáď) komplexný web o výstavbe v meste. Za vzor si berie úspešné príklady podobných webov z New Yorku, Los Angeles a ďalších amerických miest. Otvorene pripúšťam, že pri jeho tvorbe som bol čiastočne inšpirovaný aj v minulosti pravidelne aktualizovaným portálom o dianí v Košiciach, ktorý prinášal nové fotografie v závideniahodnom rozsahu.

Pôvodne som predpokladal, že YIM.BA a jeho predchodca bude záležitosťou neveľkej skupiny nadšencov. Isteže, výstavba v meste je zaujímavá téma, no môj odhad bubliny, ktorá bude túto problematiku sledovať pravidelne, nebol ani zďaleka taký odvážny. Som však rád, že som sa mýlil. Dnešné čísla a štatistiky ukazujú, že ide o významnú spoločenskú otázku.

Keď si zhodnotíme počty návštevníkov, zdá sa, že web už od jeho vzniku navštívila minimálne raz väčšina obyvateľov Bratislavy. Počet unikátnych návštevníkov za tri roky je viac ako 967-tisíc, táto metrika má však svoje limity. Web sa zobrazil 6,63-milionkrát, každý človek si v priemere ovoril minimálne dve stránky. 85% používateľov pochádza zo Slovenska, 2,78% z Česka a 2% z USA. Najsilnejším mestom je neprekvapivo Bratislava, po ktorej nasledujú Trnava, Žilina, Nitra, Banská Bystrica a Praha. 52% užívateľov tvoria muži, najsilnejšou vekovou skupinou sú ľudia medzi 25 a 34 rokmi života.

Do istej miery ešte dôležitejšie ako tieto čísla je však zásah na sociálnych sieťach. YIM.BA je momentálne aktívna na Facebooku, InstagrameYouTube. V prípade prvej menovanej platformy možno dnes konštatovať, že blog YIM.BA – Yes In My Bratislava patrí k najvplyvnejším v tomto segmente v celom československom priestore. Rastúci trend je viditeľný aj na Instagrame, pričom oficiálny profil sa postupne blíži k dosiahnutiu magickej úrovne 10-tisíc sledovateľov. Zásah na YouTube je zatiaľ slabší, no s novým obsahom by sa to mohlo zlepšiť.

Web a blog YIMBA.sk sa tak za tri roky plne etabloval a je pripravený na ďalší rozvoj. Jeho cieľom je ešte bližšie sprostredkovanie rozvoja mesta, avšak doplnený o užší kontakt s vami – čitateľmi. Mojou víziou je nielen podávať informácie, ale ľuďom aj reálne pomôcť pri ich orientácii vo svete nových bratislavských projektov.

 

YIM.BA v budúcnosti

S prihliadnutím na vaše podnety, pripomienky aj kritiku by som chcel v dohľadnej dobe zrealizovať viacero krokov, ktoré zlepšia zážitok z webu, ale stanú sa aj zdrojom užitočných informácií o nových projektoch. Hovorím tak nielen o nových grafických či organizačných úpravách, ale aj o rozšírení obsahu. Detaily si zatiaľ nechám pre seba, môžem však sľúbiť, že možnosť preskúmať projekty a „stať sa ich súčasťou“ by mala byť oveľa lepšia.

Rozšírenie obsahu si však bude vyžadovať určitú zásadnú zmenu aj z mojej strany. Doteraz som bol prakticky jediným autorom blogu, ktorý písal články, robil fotky a snažil sa zabezpečiť prežitie stránky (a seba) po obchodnej stránke. Požiadavky na rozvoj webu a jeho myšlienky ma však nútia rozhliadať sa po posilách. Preto sa obraciam aj na vás – ak máte pocit, že by ste vedeli byť blogu nápomocní, ste kreatívni a chceli by ste sa intenzívnejšie venovať premene Bratislavy, dajte mi vedieť. Hľadám ľudí, ktorí majú radi toto mesto a aspoň takýmto spôsobom chcú prispievať k jeho premene.

Blog má pred sebou mnoho výziev, ak si chce udržať – alebo ešte zvýšiť - svoju kvalitu, ale byť aj viac udržateľný. Takisto potrebuje aj nové nápady a čerstvý vietor. Napokon, reagovať musí aj na spoločenský vývoj a nálady, ktoré prajú radikálnejšiemu rozvoju mesta a krajiny len vo veľmi obmedzenej miere. Otvorene pripúšťam, že len sám to nezvládnem.

 

Poďakovanie

V neposlednom rade by som sa  chcel poďakovať všetkým vám, fanúšikom, sledovateľom aj kritikom. Vaša podpora aj reakcie poháňajú tento blog vpred. Nemôžem zabudnúť ani na klientov a partnerov, vďaka ktorým je prevádzka webu možná. Všetci spoločne prispievate k tomu, aby sa rozvíjala diskusia o Bratislave a jej budúcnosti. Nie vždy sa vo všetkom zhodneme a nie vždy mám ja vo všetkom pravdu. To je však úplne v poriadku – ľudia nie sú neomylní, homogénni a vždy s rovnakým názorom. Našťastie. Je to práve otvorená a kritická diskusia, ktorá poháňa spoločnosť dopredu.

Verím, že takto o rok budem môcť spísať ďalší sumár o tom, kam sa YIM.BA – Yes In My Bratislava posunula a vy budete naozaj cítiť, že došlo k výraznému zlepšeniu kvality a úrovne webu, a to po všetkých stránkach. Takisto sa snáď budeme schopní zhodnúť, že sa slovenská metropola posunula, nastalo zlepšenie v kvalite života a úrovne nových projektov a jej perspektíva je o čosi radostnejšia. Presne na tom budem(e) najbližších dvanásť mesiacov pracovať.

Ďakujem za skvelé tri roky.

 

Adrian Gubčo

YIM.BA - Yes In My Bratislava

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Súvisiace články

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube