Author photoMartina Gregová 02.03.2024 19:26

Unikátne riešenie z východu Slovenska. V malebnom kraji vznikla výnimočná vyhliadková veža, spája kvalitnú architektúru s ekológiou

V posledných rokoch pribúdajú v slovenskej prírode ako huby po daždi nové vyhliadkové veže. Väčšinou nedisponujú vysokou architektonickou kvalitou a pôsobia skôr ako jednoduchý spôsob, ako preinvestovať peniaze z eurofondov. Existuje však aj niekoľko známych či menej známych projektov, ktoré toto tvrdenie popierajú. Jeden z nich bol sprístupnený verejnosti koncom minulého roka.

Vyhliadková veža Greenpoint. Autor: František Iván

Vyhliadková veža Greenpoint. Autor: František Iván

V roku 2022 bola v rámci Anticeny za architektúru Brutus slovenským rozhľadniam venovaná samostatná kategória. Dôvodom bola výstavba vyhliadkovej veže na Malkovskej hôrke neďaleko Prešova, 24-metrov vysokej vyhliadkovej veže v lokalite Šulerloch pri Spišskej Novej Vsi, farebnej rozhľadne Bytča nad Hrabovým a mnohých ďalších. Všetky spomenuté stavby boli postavené v uplynulých rokoch a ich architektonickú kvalitu kritici opísali ako jemne povedané - nízku. V roku 2020 spomínanú anticenu získala aj neslávne známa vyhliadková veža, postavená v blízkosti Štrbského Plesa.  

Aj keď mnoho príkladov naprieč celým Slovenskom nasvedčuje tomu, že drobnú architektúru v unikátnom prírodnom prostredí jednoducho nevieme stavať, niekoľko zaujímavých rozhľadní nás môže presvedčiť o opaku.  

V roku 2018 bola napríklad slávnostne otvorená Vyhliadková veža na Dubni, ktorá vznikla na základe architektonickej súťaže a bola postavená pomerne rýchlo po vyhlásení výsledkov. „V návrhu sa vzťah medzi prírodou a architektúrou smerom nahor postupne rozvíja. Konštrukcia sa vizuálne rozpúsťa do okolia, čím sa veža stáva symbolickým putom medzi nebom a zemou,” opísali v tom čase hlavný koncept autori víťazného projektu Ladislav Vikartovský a Gábor Nagy. 

Galéria

  • Vyhliadková veža na Dubni. Zdroj: uteczmesta
  • Vyhliadková veža na Dubni. Zdroj: uteczmesta
  • Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle. Autor: Tomáš Manina
  • Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle. Autor: Tomáš Manina
  • Vyhliadková veža Greenpoint. Autor: František Iván
  • Vyhliadková veža Greenpoint. Autor: František Iván
  • Vyhliadková veža Greenpoint. Autor: František Iván

V rámci ocenenia CE ZA AR 2021 sa medzi nominovanými dielami ocitla Vyhliadková veža na Devínskej Kobyle, za ktorej návrhom stojí ateliér Architekti Šebo Lichý. Biela oceľová trojosová konštrukcia s hmotnosťou 35 ton umožňuje výstup po 112 stupňoch dynamického špirálovitého schodiška na tri vyhliadkové trojuholníkové plošiny s výhľadmi do troch susediacich štátov.  
 
Architektonicky zaujímavé vyhliadkové veže sa stavajú aj na východnom Slovensku. Dôkazom toho je nedávno otvorená rozhľadňa Greenpoint, ktorá sa nachádza severovýchodne od bývalej baníckej obce Kluknava v okrese Gelnica. Ide o modernú, 35 metrov vysokú rozhľadňu, ktorá je okrem zaujímavého architektonického riešenia špecifická aj spôsobom výroby energie. Ide totiž o jedinú rozhľadňu na Slovensku, ktorá využíva prírodné zdroje - konkrétne slnečnú energiu a silu vetra. Zároveň ide o energeticky autonómnu stavbu. 
 
Takto vyrobená elektrická energia sa môže využiť pri nabíjaní elektrobicyklov či mobilných telefónov. Zároveň sa získaná elektrická energia využíva aj na nočné osvetlenie rozhľadne. Vďaka tomu sú v noci z diaľky viditeľné obrysové a líniové LED svietidlá, schodisko aj vyhliadková plošina.

Výstavba veže Greenpoint bola čiastočne financovaná Košickým samosprávnym krajom, konkrétne jeho dotačným programom Terra Incognita. Z celkovej sumy takmer 240-tisíc eur poskytol kraj finančnú podporu vo výške 199-tisíc eur. 

Z architektonického hľadiska ide o štíhlu vertikálnu stavbu, ktorá sa vďaka svojej výške týči nad okolitými stromami. Za návrhom rozhľadne stojí architektonický ateliér LIGRUS na čele s Igorom Czielom. Celou výškou stavby prebieha lomené špirálovité schodisko. Fasáda objektu je riešená z drevených smrekových hranolov, ktoré vďaka svojmu rozmiestneniu čiastočne prekrývajú oceľové schodisko a zároveň poskytujú výhľad na okolie aj počas výstupu na hornú plošinu.  

Projekt má prispieť k výraznému zatraktívneniu lokality pre návštevníkov. „Hoci ide o veľkú, 35 metrov vysokú stavbu, týčiacu sa nad našou nádhernou prírodou, jej sebestačnosť, ktorá sa prejavuje výrobou vlastnej zelenej energie predstavuje dôležitý krok v smere k udržateľnosti a ochrane našej prírody. Green Point nie je iba vyhliadkovou vežou, ale je to miesto, ktoré bude atraktívnym cieľom pre návštevníkov po celý rok. V jej okolí sa nachádzajú rôzne turisticky zaujímavé miesta,” povedala o projekte Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.  

Veža je príkladom vydarenej investície do lokality s obrovským potenciálom. Zároveň môže byť príkladom k využitiu nových smart a ekoturistických prvkov v drobnej architektúre, umiestňovanej v prírodnom prostredí Slovenska. „Architektonické riešenie tejto vyhliadkovej veže je moderné, reaguje na súčasné trendy a jej realizátori odviedli skvelú prácu pri jej budovaní. Som presvedčený, že Green Point bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí ho navštívia a stane sa symbolom tohto regiónu,” uzatvára Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja. 

 

(LIGRUS, Obec Kluknava, Dnes 24 Košice, CE ZA AR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube