Author photoAdrian Gubčo 15.07.2020 13:20

Rozhľadňa na Devínskej Kobyle je dokončená a prístupná pre verejnosť

Dnešným dňom bola sprístupnená nová rozhľadňa na vrchole Devínskej Kobyly. Nová atrakcia umožňuje vynikajúce výhľady na územie až štyroch krajín a sama osebe je expresívnym a príťažlivým architektonickým vstupom do krajiny. Projekt iniciovala predovšetkým mestská časť Devínska Nová Ves, návrh vypracovali Architekti Šebo Lichý.

Veža vznikla v blízkosti opustenej vojenskej základne, ktorá bola za socializmu súčasťou protivzdušnej obrany štátu. Ide o najvyšší prírodný bod Bratislavy s vynikajúcou polohou voči Rakúsku, ale aj Záhorskej nížine či samotnej metropole. Spolu s prírodnou atraktivitou okolitého územia tak vznikol potenciál pre vybudovanie rozhľadne so skvelými výhľadmi, ktorý ostával dlho nevyužitý.

Na základe iniciatívy viacerých mestských častí, predovšetkým však Devínskej Novej Vsi, sa po dlhšom období príprav realizácia konečne spustila na jar tohto roku. Architekti postupne vypracovali až 20 rozličných vízií podoby veže, kým sa kreatívnym procesom prišlo k finálnemu dizajnu. Tá odráža prírodné charakteristiky územia a pripomína modlivku alebo bodliaky, ale aj snahu o maximalizáciu kvality výhľadov na jednotlivé strany. Súčasťou veže sú preto tri vyhliadkové plošiny, každá orientovaná na najzaujímavejšie smery.

Veža má výšku približne 21 metrov a do prostredia vstúpila výraznou, no citlivou bielou farbou, ktorá vytvára dobrý kontrast oproti okolitým stromom a modrej oblohe. Hoci je viditeľná zďaleka, vrchol Devínskej Kobyly dopĺňa pomerne harmonicky. Pôvodne sa uvažovalo o červenej i zelenej farbe, oproti týmto víziam tak ide o posun.

Zhotoviteľ projektu, spoločnosť Ingsteel, dokončila hrubú stavbu objektu už pred niekoľkými týždňami, medzičasom však ešte mestská časť musela doplniť súvisiace prvky – tabuľky, popisujúce jednotlivé výhľady, ako aj pripraviť priestor na oficiálne otvorenie. To prebehlo v priebehu dneška, po približne dvoch mesiacoch výstavby.

Veža nepochybne prispeje k výraznému zvýšeniu turistickej atraktivity Devínskej Kobyly. Z jej vrcholu sú za dobrej viditeľnosti viditeľné Alpy, vrchy nad Mikulovom v Česku alebo pohorie Tribeč nad Nitrou. Príťažlivý je pohľad na Devínsku bránu a krajinu v okolí Dunaja, ako aj na samotnú Bratislavu, ktorá odtiaľto pôsobí ako mesto utopené v zeleni. K veži vedú turistické chodníky aj asfaltová cesta, určená je však len pre šoférov s povolením.

Ide o další projekt, ktorý dokazuje, že Bratislava je osadená v nádhernej prírodnej krajine a že aj priamo na jej území, nehovoriac o blízkom okolí, sa nachádzajú veľmi pekné lokality. Jej vznik azda prispeje k uvedomeniu si hodnôt, aké sa nachádzajú v našom meste, a vytvorí predpoklady pre aktívnejšiu revitalizáciu a ochranu prírody do budúcna.

 

Viac detailov o veži, vrátane rozhovoru s jej tvorcami, prinesiem už čoskoro.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube