Author photoAdrian Gubčo 11.06.2020 09:54

Aké výhľady poskytne nová rozhľadňa na Devínskej Kobyle?

V priebehu minulého týždňa som predstavil atraktívny projekt novej rozhľadne na vrchu Devínska Kobyla. Na najvyššom krajinnom bode v Bratislave bola vybudovaná veža s expresívnou architektúrou, ktorá umožňuje široký rozhľad na územie nielen západnej Bratislavy, ale aj do širšieho okolia mesta. Čo bude odtiaľto viditeľné?

Veža vzniká z iniciatívy mestských častí Devínska Nová Ves, Devín a Dúbravka, pričom podstatnú časť financií poskytla prvá menovaná mestská časť. Po dlhšom období príprav sa začala na vrchole kopca budovať podľa návrhu architektonickej kancelárie Architekti Šebo Lichý 21 metrov vysoká veža, ktorá má pripomínať modlivku, prípadne bodliak, ktoré patria k prírode Devínskej Kobyly. V týchto dňoch výstavba vrcholí a v priebehu niekoľkých týdňov bude veža otvorená pre verejnosť.

Architekti navrhli niekoľko plošín, z ktorých každá je orientovaná do inej svetovej strany. To umožňuje vytvorenie scénického zážitku už počas výstupu na vežu. Poloha kopca, ktorý je pomerne dominantným prvkom v krajine, vedie ku vzniku nerušených výhľadov všetkými smermi.

Atraktívny je výhľad smerom na centrum Bratislavy, ktorý dokazuje, že západná časť Bratislavy je obklopená lesmi, na Borskú nížinu s rozvíjajúcimi sa predmestiami a masívom Malých Karpát, na Moravské polia s dominantou v podobe zámku Schlosshof, alebo na tok Dunaja, okolité lužné lesy a Hundsheimské vrchy.

Dá sa predpokladať, že pri lepšej viditeľnosti bude veľmi zreteľná aj Viedeň, Viedenský les alebo Alpy, pri pohľade smerom na východ Zobor a podstatná časť Podunajskej nížiny. Pri pohľade smerom k Česku bude určite vidno Pavlovské vrchy nad Mikulovom (nezreteľne viditeľné boli aj počas mojej návštevy). Atraktívne môžu byť aj nočné výhľady s rozsvietenými metropolami.

Z rozhľadne na Devínskej Kobyle sa nepochybne stane atraktívny bod pre turistov, čo je zároveň podnetom pre ďalšie skvalitnenie rekreačného potenciálu a prírodného prostredia. Najvyšší bratislavský vrch môže ešte vo väčšej miere byť ďalším príťažlivým miestom, ktoré ukazuje, že hlavné mesto Slovenska je položené v naozaj výnimočnej krajine, v čom predstihuje väčšinu európskych metropol.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame

Sledujte YIM.BA na YouTube

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zľava Kamzík, južná časť Dúbravky, Patrónka a centrum mesta
  • Zľava Mlynská dolina, centrum mesta a Petržalka, v diaľke Podunajská nížina preťatá Dunajom a zdržou Hrušov
  • Nový development nad Devínom
  • Hundsheimské vrchy, Hainburg and der Donau, Dunaj a okolité lužné lesy. Vľavo dole okraj Devínskeho hradu
  • Moravské polia a zámok Schlosshof
  • Dúbravka a Lamač
  • Záhorská Bystrica a v diaľke masív Malých Karpát

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube