Author photoMartina Gregová 11.09.2023 20:33

Unikátne diela pre nové projekty. Výnimočná súťaž ukazuje, ako dotvoriť development umením

Verejný priestor v okolí nových projektov by nemal byť len o funkčnosti či o dostatku herných prvkov alebo zelene. Zasluhuje si aj estetiku a hlbší zmysel, vyjadrený kvalitným súčasným umením. To, že takáto forma dotvorenia dokáže radikálne zvýšiť úroveň developmentu, potvrdzuje súťaž ART.cukrovar.

Zdroj: SKANSKA / František Svátek, Linda Čihařová

Zdroj: SKANSKA / František Svátek, Linda Čihařová

V pražskej časti Modřany v horizonte niekoľkých rokov vznikne výnimočný rezidenčný projekt Modřanský cukrovar. Autorom koncepcie developmentu je česko-slovenský ateliér Chybík+Krištof. Komplex by mal do oblasti priniesť takmer 800 bytov. Výnimočný bude aj z pohľadu udržateľnosti. Dôležitou súčasťou novej mikroštvrte má byť navyše aj kvalitne prepracovaný verejný priestor.  

Developerská spoločnosť SKANSKA tvrdí, že „v roli developera prijímajú zodpovednosť tvoriť prostredie, v ktorom budú ľudia kultúrne žiť a vychovávať nové generácie.” Jednou z hlavných ambícií spoločnosti je vytvorenie novej kultúry bývania, ktorú stavajú na štyroch základných pilieroch - rešpekt k lokalite, rešpekt k zdrojom, bývanie ako trvalá investícia a život medzi budovami. Práve na základe posledného spomenutého spoločnosť vo februári tohto roku vyhlásila súťaž ART.cukrovar. Tá má do verejného priestoru Modřanského cukrovaru priniesť okrem funkčnosti aj estetiku, a to za pomoci tých najpovolanejších - českej umeleckej scény.

V rámci súťaže bolo vytypovaných celkovo päť lokalít pre umiestnenie nových umeleckých intervencií. Každá z nich mala jasne definovaný požadovaný charakter aj funkčnú náplň. Podľa požiadaviek zadávateľa mali súťažiaci riešiť oblasť vstupu do rezidenčného projektu, priestor pre hru, oddychovú zónu, aktívne terasy aj hlavný verejný priestor v podobe námestia. Do súťaže sa zapojilo celkovo 122 autorských kolektívov. Do druhého kola postúpilo 10 z nich. Následne sa konal súťažný workshop, z ktorého vzišli štyri ocenené návrhy. Ďalšie dve boli odmenené. Každý z ocenených návrhov riešil odlišnú oblasť.  

Galéria

  • Cukrouš. Zdroj: SKANSKA / Linda Čihařová
  • Industriální archeologie. Zdroj: SKANSKA / Matúš Berák, Jan Bitter.
  • Kinetické objekty - větrníky. Zdroj: SKANSKA / František Svátek
  • Lev co hlídá řepu. Zdroj: SKANSKA / Roman a Pavlína Kvita
  • Zdroj: Chybik + Kristof
  • Zdroj: Chybik + Kristof

Návrh Cukrouš od Lindy Čihařovej predstavuje riešenie vstupnej časti. V tomto prípade porota ocenila najmä celkové umelecké poňatie diela, jeho prepojenosť s prírodou aj premenlivosť v čase. Ako autorka diela tvrdí, „zámerom bolo zvýraznenie dôležitého aspektu rezidenčnej štvrte - jej blízkosť k prírode. Cukrouš symbolizuje symbiózu medzi ľudskou túžbou formovať svoje okolie a prirodzenosťou prírody tieto výtvory späť pohlcovať.” Keďže ide o objekt tvorený popínavými rastlinami, bude živý a zároveň bude starnúť spolu s obyvateľmi štvrte. 

Dielo od Matúša Beráka a Jana Bittnera, umiestenné v rámci priestoru vyhradeného pre hru, nesie názov Industriální archeologie. V tomto prípade sa jeho autori rozhodli spojiť hru s históriou riešeného územia. Výsledkom je detské pieskovisko, ktoré v sebe pod nánosmi piesku ukrýva zmenšený model bývalého cukrovaru. „Model cukrovaru sa stáva prvkom hry detí, ktoré si ho začleňujú do ich sveta a pamäti. Vďaka tomu bude starý cukrovar žiť ďalej,” popisujú svoj zámer autori diela. Okrem hlavnej koncepcie porota v tomto prípade ocenila aj použitie recyklovateľného materiálu, ktorého výber nadviazal na koncept udržateľnosti, typický pre celý development.  

Dielo, ktoré bude súčasťou oddychovej zóny, nesie názov Kinetické objekty - větrníky. Jeho autorom je František Svátek. V tomto prípade sa rozhodol využiť najmä potenciál riešenej lokality, ktorá sa nachádza v blízkosti Vltavy. „Využitie vetra nám pripadá ako vhodné doplnenie zelenomodrej koncepcie celého projektu. Navrhujeme preto skupinu veterných kinetických sôch, ktoré svojim pohybom a neustále sa obmieňajúcou formou v nekonečnom množstve variantov môžu prispieť k atmosfére relaxácie,” objasňuje Svátek.

Posledným oceneným dielom je skulptúra Lev co hlídá řepu. Jeho autormi sú Roman a Pavlína Kvita. V tomto prípade odborná porota ocenila najmä výrazné výtvarné kvality sochy aj presvedčivé technické dopracovanie návrhu. „Podoba sochy vychádza z priamočiarej symboliky, ktorá sa viaže k lokalite. Pri historickej rešerši nás zaujala zmienka o ochrannej známke, ktorú cukrovar používal (leva s dvoma chvostami) ako výraz českého podnikania. Pre nás v tomto prípade lev znamená hlavne ochrancu miesta a historického odkazu. Kombináciou s cukrovou repou pripomíname významnú minulosť spätú s priemyselnou érou,” približujú umelci.  

Počas výstavby slovenských panelových sídlisk aj verejných budov v druhej polovici 20. storočia bolo umenie vo verejnom priestore nielen samozrejmosťou, ale aj nutnosťou. Podľa tzv. Hlavy V musela byť časť rozpočtu stavby vyčlenenená na umelecké dotvorenie projektu. Súkromné realizácie, postavené v posledných rokoch, však tento aspekt vo väčšine prípadov takmer úplne postrádajú. Len v poslednej dobe sa objavili prví investori (Corwin, YIT Slovakia, JTRE alebo Proxenta), ktorí reálne zapracúvajú umenie do nových developmentov

Súťaž ART.cukrovar je každopádne príkladom, kedy sa k tejto otázke pristúpilo naozaj kvalitným spôsobom, a to za účasti špičky českej umeleckej scény. Ocenené diela riešia hneď niekoľko lokalít v rámci jedného projektu. Výsledkom bude podnetný verejný priestor, doplnený nadčasovou kvalitou v podobe príťažlivého súčasného umenia. Životu v novej štvrti to pridá novú, pozitívnu dimenziu. 

 

(ČKA, SKANSKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube