Author photoAdrian Gubčo 29.11.2022 12:49

Tvár Bratislavy určí jeden z najskúsenejších odborníkov. Mesto má nového hlavného architekta

Hlavné mesto má po vyše desaťročí nového hlavného architekta. Doterajšia hlavná architektka Ingrid Konrad odchádza zo svojej pozície po vyše 11 rokoch. Nahradí ju Juraj Šujan, uznávaný odborník a doterajší poradca primátora pre územné plánovanie a rozvoj mesta. Šujan do pozície nastúpi 15. decembra.

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, SME

Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR, SME

Hlavná architektka odchádza z funkcie na vlastnú žiadosť. Mestské zastupiteľstvo Konrád v utorok odvolalo z tohto postu k 14. decembru. Primátor Bratislavy Matúš Vallo jej poďakoval za prácu, ktorú pre hlavné mesto vykonávala počas uplynulých 11 rokov. „Ukázalo sa, že útvar hlavného architekta má svoj význam a zmysel,“ poznamenal Vallo. Pripomenul, že viedla mnohé diskusie a mala veľké úsilie zlepšovať fyzický rozmer Bratislavy.

Odchádzajúca hlavná architektka poďakovala všetkým, ktorí ju vypočuli i podporili. Poďakovala sa tiež za možnosť pracovať pre Bratislavu. Verí, že mesto bude naďalej hájiť záujmy občanov. Počas svojej práce pre Bratislavu sa podieľala na viacerých projektoch, z ktorých najvýznamnejším je asi príprava súťaže a následná participácia na zámere Petržalského rozvojového koridoru. Výsledkom by malo byť stanovenie jasných pravidiel rozvoja okolia práve rozostavanej električkovej trate na najväčšom bratislavskom sídlisku.

Primátor Šujana označil za známeho a rešpektovaného, čím by sa mala pozícia hlavného architekta posilniť. Juraj Šujan pôsobil šesť rokov v pozícii predsedu Slovenskej komory architektov, od roku 2019 vykonáva funkciu poradcu primátora. Riešil napríklad problematiku územného plánu a rozvoja mesta. V jeho náplni práce je usmerňovanie sekcie územného plánovania magistrátu a Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Pomáha tiež aktualizovať územný plán Bratislavy či akcelerovať prípravu nového. Pôsobí tiež v správnych radách Slovenskej technickej univerzity a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Okrem práce pre samosprávu má bohatú prax aj v súkromnej sfére. Spoluvedie kanceláriu Šujan_Stassel a je spoluautorom kladne hodnotených obytných súborov Rozadol, Karloveské rameno alebo Malé Krasňany. Podieľal sa aj na projektoch Medický Park, Budyšínska Rezidencia a aktuálne má v realizácii projekt Zelené Záluhy. Z administratívnych súborov možno spomenúť Westend Plazza alebo pripravovaný kancelársky objekt vo Vydrici. Patrí tak medzi najskúsenejších slovenských architektov.

Najväčšou úlohou pre nového hlavného architekta bude asi zosúladenie činností tohto úradu s aktivitami Metropolitného inštitútu Bratislavy – je totiž verejné tajomstvo, že doteraz existovali medzi týmito sekciami napäté vzťahy. Rovnako bude mesto musieť zabrať na príprave nového Územného plánu. Nástup novej osobnosti môže vniesť do činnosti Útvaru hlavného architekta dynamiku a odlišný prístup, ktorý snáď bude na prospech rozvoja mesta.

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube