Author photoMartina Gregová 26.02.2024 19:00

Socialistické kocky nevymreli. Prepracovaný projekt rodinného domu dokazuje ich kvality

V povojnovej dobe sa v našich mestách aj obciach presadila typizácia výstavby - či už išlo o bytové domy, školy, obchody, ale aj rodinné domy. V postsocialistickom období sa prítomnosť uniformných kubických domov stala predmetom kritiky. V súčasnosti sa však architekti aj investori nanovo pozerajú na tieto budovy a uvedomujú si ich kvality, ktoré potom využívajú v nových projektoch.

Autor: Alex Shoots Buildings

Autor: Alex Shoots Buildings

Rodinné domy, ľudovo označované ako socialistické kocky, patria na Slovensku aj v susednom Česku medzi najrozšírenejšie typové domy z druhej polovice 20. storočia. Dodnes tvoria dôležitú súčasť obrazu mnohých slovenských miest i obcí. Keďže však mnohokrát nespĺňajú priestorové požiadavky svojich súčasných majiteľov a obyvateľov, prechádzajú rôznymi druhmi rekonštrukcií.  

V apríli 2022 vyhlásila Slovenská agentúra životného prostredia tri ideové architektonické súťaže, v ktorých mali účastníci vyjadriť názor na optimálnu formu adaptácie, dostavby či transformácie najčastejšie sa vyskytujúcich typových rodinných domov z druhej polovice 20. storočia. Socialistická kocka bola jedným z nich. Súťažiaci mali vo svojich návrhoch zohľadniť kritériá energetickej a spoločenskej udržateľnosti, vyplývajúce z Plánu obnovy a odolnosti SR. 

Okrem ideových návrhov, ktoré vzišli zo spomínanej súťaže, existuje aj niekoľko už zrealizovaných projektov, ktoré pracujú s konceptom socialistickej kocky. V rámci prestížneho architektonického ocenenia CE ZA AR 2023 úspech zožal napríklad rodinný dom Na rade. Za jeho návrhom stojí štúdio NOIZ a architekti Štefan Polakovič a Lukáš Kordík. Aj napriek tomu, že pôvodný objekt bol v rámci projektu zbúraný, novostavba vychádza z jeho pôdorysnej stopy.

Galéria

  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Autor: Alex Shoots Buildings
  • Zdroj: PAPUNDEKL ARCHITEKTI
  • Zdroj: PAPUNDEKL ARCHITEKTI
 

Úžitková plocha vnútorných priestorov tohto rodinného domu dosahuje 190 metrov štvorcových a je funkčne rozdelená do štyroch atypicky riešených podlaží a súvisiaceho objektu, ktorý hlavnú časť domu funkčne dopĺňa. Dispozičné aj materiálové riešenie vychádza najmä zo súčasných požiadaviek na bývanie. 

Moderný rodinný dom, ktorý vychádza z konceptu socialistickej kocky, možno nájsť aj v Prahe. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio Papundekl. Aj napriek tomu, že v tomto prípade ide o novostavbu, kompaktný tvar pripomínajúci typový dom z 20. storočia architekti zvolili hlavne pre jeho nepopierateľné pozitíva. Objekt sa totiž nachádza na relatívne malom pozemku, v rámci ktorého majitelia požadovali aj ponechanie veľkej záhrady. Zároveň kompaktný tvar budovy prispieva k zníženiu jej energetickej náročnosti. 

Z dispozičného hľadiska sa na prízemí domu nachádza vstupná hala, obývacia izba s čiastočne oddelenou kuchyňou, pracovňa, kúpeľňa a menšia pivnica, určená okrem iného aj na odkladanie bicyklov. Južná fasáda domu je orientovaná do záhrady a z veľkej časti je presklená. Denná časť je vďaka tomu dostatočne presvetlená. Medzipriestorom medzi domom a záhradou je terasa vykladaná drevom, odkiaľ si možno vychutnať výhľad na jej okrasnú aj úžitkovú časť. 

Drevená podlaha, použitá na prízemí, plynule pokračuje schodmi na druhé podlažie. Zaujímavým detailom v rámci schodiska je zafrézované zábradlie, ktoré sa tiahne po celom jeho obvode. Na hornom podlaží sa nachádza chodba, dve menšie izby, hlavná spálňa a tiež menšia kúpeľňa. Z chodbičky je zároveň možný výstup na balkón a z neho zas exteriérový výstup na strechu objektu.  

Drevo prispieva k vytvoreniu príjemnej atmosféry vnútorných priestorov domu. Okrem podlahy bolo vo veľkej miere využité aj v prípade nábytku na mieru vrátane kuchynskej linky, TV steny a otvorenej knižnice. Okrem toho obsahuje obývacia izba pohovku, jedálenský kút a kozub. Vďaka na mieru navrhnutým posuvným dverám je možné oddelenie vstupnej časti od dennej miestnosti.  

Minimalistického dizajnu sa architekti držali aj pri návrhu miestností umiestnených na hornom podlaží. Kúpeľni dominuje mikrocementová omietka s jemným vzorom. Atmosféru dotvára betónový strop, ktorý bol v tejto miestnosti ponechaný vo svojom pôvodnom vzhľade. Dve detské izby síce majú samostatné vstupy, no vďaka mohutným posuvným dverám je možné ich v strednej časti v prípade potreby navzájom prepojiť.  

Okrem interiéru stojí za zmienku detail vonkajšieho zábradlia, ktoré dopĺňa bočné schodisko smerujúce na strechu. Tvar zábradlia a jeho symbolické ukončenie v tvare kocky na streche objektu totiž jednoznačne odkazuje na kompaktný tvar domu a dopĺňa ho.  

Projekt Dom v kocke je svojim spôsobom poctou typovým domom, ktoré sa na našom území stavali v druhej polovici 20. storočia. Ukazuje, že tento tvar domu so sebou nesie mnohé výhody a zaujímavé priestorové možnosti. Nie je tak vylúčené, že budú ešte dlho súčasťou prostredia slovenských alebo českých sídiel, prinášajúc nové podnety a prístupy do tvorby ideálneho rodinného bývania. 

 

(Môjdom, Archiweb, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube